Чи усі венеричні захворювання є виліковними?

Найчастіше причинами венеричних захворювань стають незахищені статеві стосунки з випадковими партнерами. Венеричні хвороби — дуже підступні. Люди тривалий час можуть не знати про те, що вони є носіями інфекцій.
Існує понад двадцять видів збудників, які належать до групи інфекцій, що передаються статевим шляхом. Найпоширеніші — ВІЛ/СНІД, сифіліс, трихомоніаз, гонорея, хламідіоз, герпевірусні інфекції, венеричні кондиломи (бородавки), мікоплазмоз урогенітальний тощо. Виліковуються всі інфекції, окрім ВІЛ/СНІДу.
Шляхи передачі:
1. Основний
— незахищений статевий акт, коли ризик зараження існує не тільки при вагінальному й анальному, а й при оральному сексі;
2. Ін’єкційний — при вживанні ін’єкційних наркотиків;
3. Вроджений — коли дитина інфікувалася при народженні від своєї мами;
4. Побутовий — при недотриманні особистої гігієни.
Дуже важливо виявити захворювання на ранній стадії. Кожна із вищеперерахованих інфекцій має свою клінічну картину проявів і відповідно різний інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів).
У більшості випадків найбільшу небезпеку становлять не захворювання, а ускладнення, які вони викликають. Дані інфекції можуть спричинити запальні процеси матки та придатків, рак шийки матки — у жінок, простатит, недуги сечостатевої системи — у чоловіків тощо.
Венеричні захворювання можуть загрожувати безпліддям. Перед тим, як планувати вагітність, потрібно обов’язково пройти консультацію у лікаря акушер-гінеколога, уролога та дерматовенеролога. Оскільки венеричні захворювання дуже небезпечні для плоду, вони викликають вади розвитку та можуть спровокувати його невиношування.
Загальні ознаки, які мають насторожити: біль при сечовипусканні, його почастішання, поява виділень (білі, зеленкуваті, слизові), свербіж у статевих органах, їх почервоніння, неприємний запах виділень. У чоловіків, як правило, з’являється біль у мошонці, яка згодом поширюється на крижі і поперекову ділянку.
Необхідно хоча б раз на рік проходити обстеження. При наявності незахищених випадкових статевих контактів, звернутися до лікаря. Процес лікування може бути тривалим. Маючи в організмі такі інфекції, не обійтися без медичної допомоги.
Ефективне лікування може призначити лише фахівець, тож самолікування — недоречне. Консультація, лікування є анонімними та конфіденційними.
Адреса дермато-венерологічного диспансеру: вул.Н.Оржевської,13. Тел.: 5-22-89.
Сергій ГУМЕНЮК, завідувач дерматовенерологічним відділенням міськрайТМО