«Доступні ліки» — за новою процедурою

«Доступні ліки» — за новою процедурою

Із 1 квітня 2019 року адміністрування урядової програми «Доступні ліки» перейшло до Національної служби здоров’я України (далі — НСЗУ). Із цього часу лікарські засоби в межах програми відпускаються за електронними рецептами в аптеках, які уклали договір із НСЗУ, незалежно від місця, де виписано рецепт і де проживає пацієнт. Також НСЗУ для покращання доступу пацієнтів до інформації про аптеки-учасниці (приватні і комунальні аптечні заклади) оприлюднено електронну карту місць відпуску лікарських засобів за електронними рецептами.
Підприємство «Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека №217» розпочало відпуск лікарських засобів за електронними рецептами з 1 квітня 2019 року в аптеці №217 (вул.Шевченка, 29) і в аптечному пункті №1 (вул.Н.Оржевської, 13). На даному етапі запровадження електронного рецепту процес відпуску ліків за одним рецептом потребує 10-15 хвилин. Пацієнт звертається в аптеку та надає фармацевтичному працівнику номер рецепту і код підтвердження, які він отримав у СМС.
У випадку відсутності мобільного телефону, пацієнт отримує роздруківку, в якій вказується номер рецепту і код підтвердження. Фармацевтичний працівник повинен здійснити вхід на сторінку медичної інформаційної системи (далі — МІС), ввести номер рецепта із 16-ти символів (комбінація із цифр та букв англійського алфавіту), відкрити рецепт і надати інформацію про лікарський засіб, який пацієнт може отримати. Після здійснення зазначених дій фармацевтичний працівник створює заявку, яку необхідно доповнити кодом підтвердження, підписує кваліфікованим електронним підписом. Окрім проведення електронного рецепту через МІС, фармацевтичний працівник зобов’язаний провести відпуск ліків через реєстратор розрахункових операцій для фінансового обліку на підприємстві.
У разі відсутності необхідного лікарського засобу в аптечному закладі, пацієнт може звернутися в іншу аптеку, яка бере участь у програмі «Доступні ліки», зачекати, доки необхідні ліки будуть у наявності, або ж обрати інший препарат.
Особливості роботи з електронними рецептами, деякі технічні невідповідності в роботі медичної інформаційної системи, додаткове фінансове навантаження для аптечного закладу у вигляді абонентської плати за реєстрацію рецепта в медичній інформаційній системі, а також відсутність достатньої кількості аптек, які беруть участь у програмі «Доступні ліки» в місті Новограді-Волинському, призводить до збільшення соціального напруження серед населення. Виявлені недоліки під час роботи з електронними рецептами регулярно опрацьовуємо і вживаємо заходів для їх усунення в межах повноважень аптечного закладу для подальшого налагодження відпуску ліків за електронним рецептом.
А.ГАННОШИНА, завідувач підприємства «Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека №217»