Чи законно облгази донараховують у платіжках за газ?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У минулому номері вашої газети була інформація, що на облгази накладено штраф. Чи це означає, що донарахування у платіжках за приведення поставлених обсягів природного газу до стандартних умов є незаконним? Чи не виникнуть потім проблеми у споживачів, якщо не сплачувати дану додаткову суму, яка зазначена в платіжках?
Олена О., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Напевно, кожен споживач природного газу помічав у платіжці додатковий рядок: «За приведення поставлених обсягів природного газу до стандартних умов» і не розумів, що це за стандартні умови, якщо обсяг спожитого газу чітко фіксується лічильником? При цьому, за цей «незрозумілий рядок» щомісяця доводиться сплачувати кругленьку суму. Для прикладу, мені у січні цього року додатково нарахували 15 куб.м, що складає близько 128 гривень.
При цьому, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП), ще 23 листопада 2018 року заборонила здійснювати донарахування споживачам газу за приведення обсягів газу до стандартних умов, проте облгази продовжували здійснювати донарахування у платіжках.
Незважаючи на це, облгази продовжують донараховувати споживачам до і так космічних тарифів на газ.
За скаргами двох споживачів, НКРЕКП провела перевірку «Житомиргазу» і виявила, що облгаз за жовтень-грудень 2018 року донарахував споживачам зайві 30 куб. м газу.
При цьому всі втрати, витрати і приведення обсягів газу вже враховані в тарифі компанії. У НКРЕКП зазначили, що у 2008 році ці обсяги складали 19 млн. куб.м, а в 2018 — 27,8 млн. куб.м.
У зв’язку із цим було прийнято рішення: накласти на ПАТ «Житомиргаз» 850 тис. грн. штрафу за приведення поставлених обсягів природного газу до стандартних умов для побутових споживачів. Наш облгаз став дванадцятим оператором ГРМ, на якого було накладено штраф.
Комісія вирішила оштрафувати облгаз на максимальний розмір — 850 тис. грн. А також зобов’язала усунути порушення і провести перерахування постраждалим споживачам до 22 квітня, а у разі аналогічних дій стосовно інших побутових споживачів, — провести перерахунок і їм.
Департамент ліцензійного контролю НКРЕКП має повідомити Антимонопольний комітет України про можливі зловживання «Житомиргазу» своїм монопольним становищем. Відзначимо, що АМКУ вже оголосив, що, за скаргами споживачів, проведе перевірку облгазів за приведення обсягів газу до стандартних умов для побутових споживачів.
Але радіти споживачам зарано.
Більшість облгазів заявили, що не згодні з рішенням НКРЕКП про накладення штрафів за приведення обсягів газу до стандартних умов, та вбачають у діях регулятора дискримінацію по відношенню до споживачів і упередженість до оператора ГРМ. А тому оскаржуватимуть їх у суді.
Свою позицію облгази обгрунтовують тим, що приведення обсягів газу до стандартних умов здійснюють, керуючись діючими Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем, Типовим договором розподілу природного газу тощо.
Тому крапку в спорі «жадібності проти здорового глузду» має поставити суд. Але, враховуючи, що даний спір носить більше політичний характер, ніж правовий, розраховувати на неупереджений розгляд справи, без тиску, вкрай важко.