Хроніка 16/2019

Хроніка 16/2019

ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ «ЗАМІНУВАВ» МОЛОКОВОЗИ
6 квітня в Рівненській області п’яний чоловік повідомив у поліцію про мінування двох молоковозів. Про це інформує відділ комунікації поліції Рівненської області.
«Шостого квітня в поліцію надійшло повідомлення про два замінованих молоковози, які рухаються по автодорозі «Київ — Чоп» із Новограда-Волинського в Дубно, де і повинні вибухнути», — йдеться в повідомленні.
Правоохоронці негайно виїхали на територію місцевого молокозаводу.
Патрульні поліцейські розшукали псевдомінера. Ним виявився 53-річний житель с.Крилів Корецького району. Із його слів, два тижні тому він ще працював на молокопереробному заводі і, нібито, йому не виплатили заробітну плату за цей період. Однак поліцейські з’ясували, що жоден молоковоз сьогодні не виходив на зміну.
Під час медичного огляду було виявлено, що чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння: алкотестер показав 1,8 проміле.
«Чоловіка затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили до ізолятора тимчасового тримання», — повідомив т.в.о. начальника Корецького відділення поліції Андрій Карпюк.
Також було встановлено, що 53-річний чоловік місяць тому притягався до адміністративної відповідальності за завідомо неправдивий виклик екстрених служб.
04141.com.ua

У ПОПІЛЬНЯНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО ВБИВСТВА ПЕНСІОНЕРКИ
12 квітня до Попільнянського відділу поліції звернувся житель району та розповів, що його тітка зникла за підозрілих обставин. Напередодні уранці 80-річна жінка пішла отримувати пенсію і не повернулась додому. Тіло жінки цього ж дня поліцейські знайшли у лісосмузі за селом. Упродовж кількох годин встановили і причетного до її вбивства.
Схвильований заявник розповів поліцейським, що тітка ще 11 квітня, близько 10 ранку, вийшла з дому і за добу не повернулась.
Розпочавши перевірку інформації, поліцейські, у першу чергу, дізнались, що бабуся дійсно була у поштовому відділенні, де отримала пенсію.
— Тож, однією з перших ми перевіряли версію про вчинення відносно жінки злочину з метою заволодіння грішми. Однак під час спілкування з місцевими жителями ми переконались, що сторонніх людей у селі цього дня не бачили, — розповів начальник Попільнянського відділення поліції Сергій Рябушенко.
Одночасно із опитуванням мешканців щодо обставин події поліцейські проводили обстеження маршруту руху пенсіонерки та довколишньої місцевості.
— У результаті цих та інших заходів близько 19:30 ми знайшли у лісосмузі за селом тіло жінки, прикидане сухим листям, із видимими гематомами та саднами, — повідомив Сергій Рябушенко.
Версію про вбивство з метою заволодіння коштами довелось відхилити, оскільки неподалік знаходились і речі загиблої: сумки, гаманець, телефон та інше.
Втім зібрана на місці події слідова інформація та свідчення місцевих мешканців дозволили зробити припущення про причетність до злочину сусіда пенсіонерки, з яким у жінки були давні неприязні стосунки. Підозри підтвердились, коли окремі її особисті речі були знайдені на його обійсті.
Сам 48-річний чоловік опиратись не став і розповів, як все відбувалось.
Нині усі зібрані відомості перевіряються у рамках розпочатого кримінального провадження за ознаками правопорушення передбаченого ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
Підозрюваний затриманий, відповідно до ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ТРАВМИ У ДТП ОТРИМАЛИ ВОДІЙ ТА ПАСАЖИРКА СКУТЕРА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 14 квітня, близько 01:00, у с.Дібрівці Баранівського району. Поліцією розпочато досудове розслідування.
На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції.
Попередньо встановлено, що водій скутера «Honda», 33-річний житель району, рухаючись вулицею села, не впорався з керуванням, унаслідок чого сталося падіння транспортного засобу.
У результаті ДТП травми отримав водій скутера та його пасажирка, 19-річна місцева жителька. Їх обох було доставлено до відділення інтенсивної терапії Баранівської райлікарні.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАПОБІГЛИ ВИБУХУ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ
Увечері 12 квітня до поліції надійшло повідомлення про те, що у Радомишлі чоловік забарикадувався в сусідській квартирі та погрожує підірвати її, напустивши туди газу. На місце події прибули місцеві поліцейські та спецпідрозділи Головного управління Нацполіції та Управління патрульної поліції, а також спецслужби.
65-річна жінка, власниця оселі, розповіла, що її сусід із квартири навпроти ввірвався до неї та почав агресивно себе поводити. Чоловік відкрив газові комфорки та висловив намір підірвати будинок. Злякавшись його намірів, пенсіонерка втекла із власної домівки.
Як з’ясували поліцейські на місці події, квартира знаходиться на другому поверсі 16-квартирного будинку. З осель були негайно евакуйовані всі мешканці, а саме приміщення працівники спецслужб відключили від енерго- та газопостачання.
Поліцейські розпочали перемовини з 39-річним чоловіком, які тривали упродовж кількох годин і під час яких жодних логічних вимог він не висловив. Натомість встиг за цей час викинути з балкону частину речей з оселі. Всі слова та дії чоловіка свідчили про неадекватність стану.
Відтак бійці роти поліції особливого призначення ГУНП та ТОРу Управління ПП за допомогою спецзасобів зайшли до квартири.
— Під час спілкування з сусідами ми дізнались, що чоловік раніше уже мав психічні розлади в поведінці і час від часу проходив курс лікування. Тож, після затримання його у супроводі поліцейських доставили до медичного закладу, — розповів т.в.о. начальника ГУНП Артем Лисогор.
За вказаним фактом поліцейські розпочали кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація події — ст.162 (Порушення недоторканості житла) Кримінального кодексу України.
Санкція статті передбачає відповідальність від штрафу і аж до 5-річного ув’язнення.
— Питання осудності чоловіка вирішуватиме відповідна судово-психіатрична експертиза, — прокоментував начальник Радомишльського відділення поліції Дмитро Нікурадзе.
НА АВТОШЛЯХУ «КИЇВ — ЧОП» У ДТП ЗАГИНУВ ВОДІЙ ВАНТАЖІВКИ
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася уранці 12 квітня. На автошляху зіткнулися дві вантажівки, внаслідок чого загинув житель Полтавщини. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Дорожньо-транспортна пригода сталася близько 7:00, на 83-му км автодороги «Київ — Чоп», неподалік села Кочерова Радомишльського району.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «MAN», 59-річний житель Полтавської області, рухаючись у напрямку Києва, не впорався з керуванням та вчинив зіткнення з автомобілем «DAF»під керуванням 45-річного жителя Рівненщини, що стояв на узбіччі у попутному напрямку.
У результаті ДТП водій вантажівки «MAN» отримав тілесні ушкодження та загинув на місці події.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ТРЬОХ НЕЛЕГАЛЬНИХ БУРШТИНОШУКАЧІВ
11 квітня в Олевському районі поліцейські виявили кількох місцевих жителів, які намагались організувати незаконний видобуток бурштину. Їх затримали, вилучили мотопомпи та пристосування для незаконного видобутку «сонячного каміння».
В Олевському районі у місцевості, де можливий незаконний видобуток бурштину, щоденно працюють рейдові групи поліцейських, до складу яких входять працівники Олевського відділення поліції та додаткові сили ГУ Нацполіції області. Завданням правоохоронців є виявлення та припинення правопорушень, пов’язаних із використанням надр.
Близько 11:00 поблизу с.Андріївка Олевського району поліцейські помітили чоловіка, який збирався видобувати бурштин, розмиваючи грунт за допомогою мотопомпи.
Під час перевірки дільничні офіцери поліції встановили, що правопорушник — 20-річний житель району. У нього вилучили мотопомпу, шланг, водозабірник, металеві тички, що використовуються для незаконного промислу. Парубка доставили до відділку поліції для подальшого з’ясування обставин події.
За кілька годин у лісовому масиві неподалік с.Шебедихи поліцейські виявили ще двох нелегальних старателів. Чоловіки також намагалися видобувати бурштин, розмиваючи грунт за допомогою мотопомпи. Відтак усе обладнання правоохоронці вилучили. Бурштиношукачів, 48-річного жителя району та 31-річного олевчанина, доставили до відділення поліції.
Попередня правова кваліфікація подій — ст.15 (Замах на злочин), ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.
Незаконне видобування корисних копалин карається як штрафом, так і обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ВИКРАДАЧА «ВАЗІВОК»
20-річного жителя Новограда-Волинського поліцейські обгрунтовано підозрюють у причетності до щонайменше двох викрадень транспортних засобів у райцентрі. Молодик викрадав автівки переважно знічев’я, а потім кидав їх посеред міста. Всі обставини з’ясовуються у рамках кримінального провадження.
10 квітня до Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 37-річний житель райцентру із заявою про викрадення його автомобіля «ВАЗ 21033», який він припаркував на ніч біля будинку, де проживає. Згодом машина була виявлена на іншій вулиці міста з розбитим склом водійських дверцят і безладом у салоні.
У результаті першочергових заходів поліцейські швидко розшукали підозрюваного у вчиненні злочину — 20-річного місцевого жителя.
— Напередодні працівники чергового наряду сектору реагування патрульної поліції біля будинку заявника звернули увагу на підозрілого молодика, який вештався поміж припаркованих автівок. Парубка зупинили для проведення превентивних заходів. Відпрацьовуючи версії щодо викрадення «ВАЗівки», ми перевірили й того самого звягельчанина, який видався підозрілим черговому наряду, — розповів керівник Новоград-Волинського ВП ГУНП Юрій Кононенко.
Під час спілкування з правоохоронцями парубок плутався у власних свідченнях і врешті зізнався у незаконному заволодінні транспортним засобом. Заодно викрилась його причетність і до викрадення ще однієї «ВАЗівки», що трапилося наприкінці березня також у райцентрі. За словами молодика, він «орендував» чужі «ВАЗівки», щоб покататись. Їздив ними, поки у баках було пальне, потім кидав напризволяще.
Нині всі обставини з’ясовуються у рамках кримінального провадження за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ. Про фігуранта також відомо, що, незважаючи на юний вік, він уже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки та незаконне поводження зі зброєю. Останнім часом перебивався тимчасовими заробітками.
За вчинення нових злодіянь парубкові може загрожувати покарання до 8 років ув’язнення.
Відділ комунікації поліції Житомирської області