Спелеотерапія: за здоров’ям — у соляну кімнату

Спелеотерапія: за здоров’ям — у соляну кімнату

Аби оздоровитися у соляній печері, раніше треба було їхати у санаторій чи у крутий СПА-салон. Віднедавна соляна кімната з’явилася у Новограді-Волинському. Її відвідувачі тепер мають змогу суттєво економити кошти, адже не потрібно купувати санаторні путівки, квитки на потяг і винаймати житло у чужому місті.
Спелеотерапія — ноу-хау для Новограда-Волинського. Як відомо, вона сприяє оздоровленню людей із порушеннями роботи органів дихальної системи. Процедура є помічною для людей з бронхітами, бронхіальними астмами, хворобами лор-органів, шкіряного покрову. Соляні процедури показані більшості з метою профілактики гострих респіраторних захворювань, грипу, пневмоній. Цікаво, що соляна кімната також може бути рекомендована курцям, котрі бажають позбутися шкідливої звички.

СІЛЬ — ЗАМІСТЬ ЛІКІВ
— Усе тут ми робили спільно з родиною, своїми руками, — розповіла адміністратор Олена Приймак. — Керівництво санстанції, у приміщенні якої ми облаштувалися, пішло нам назустріч. Нещодавно розпочали роботу, але вже маємо перші приємні результати. Комусь вистачило кілька сеансів у соляній кімнаті, аби перестати пити гормони з діагнозом «бронхіальна астма», ще хтось привів дитину з аденоїдами, яка півроку не дихала через ніс, а після декількох сеансів стала почувати себе значно краще.
Кожен із варіантів оздоровлення тішить колектив соляної кімнати і переконує, що ідея втілена недаремно.
— Відкрити соляну кімнату нас змусила ситуація у родині. Ми мали шукати вихід, коли у меншого сина виявили орфанне невиліковне захворювання, внаслідок якого забиваються слизом залози внутрішньої секреції, через що потрібна дороговартісна щоденна пожиттєва терапія. Соляна кімната — не панацея, а один із видів допоміжної терапії. Подумали: а чому ми не можемо допомагати іншим? — поділилася адміністратор Олена, професійний юрист за освітою і мама, яка турбується про здоров’я не лише власного сина.
ПОКАЗАННЯ І ПРОТИПОКАЗАННЯ
Відвідувати соляну кімнату дітям та дорослим лікарі радять як для лікування хвороб, так і для їх профілактики. Перед відвідуванням радять консультуватися у педіатра чи сімейного лікаря, адже існують як показання для відвідування, так і протипоказання.
Протипоказане лікування сольовим аерозолем, якщо є загострення захворювань бронхолегеневої системи, грип чи ГРВІ з температурою, гіпертонічна хвороба, захворювання нирок, наявність або підозра на новоутворення тощо.
Головним лікувальним фактором спелеотерапії є сіль, або NaCl. Найдрібніші частинки проникають у найвіддаленіші відділи бронхіального дерева, надаючи бронходренажну, протизапальну, імуномодулюючу дію, що покращує загальний захист організму. Поліпшення дренажної функції і зменшення запалення дихальних шляхів сприяють зниженню гіперреактивності і зменшенню бронхоспастичного компонента.
Ось чому лікування бронхіальної астми, хронічного бронхіту і гаймориту, сезонної алергії тощо в умовах соляної кімнати досить ефективне. Це переконливо доведено, науково обгрунтовано, підтверджено практичним досвідом роботи. Позитивні результати лікування відзначені у 80% хворих (95% дітей) із вищеперерахованими варіантами хвороб.
Буває, після перших сеансів самопочуття хворого погіршується — напади кашлю стають сильнішими, але цього не потрібно лякатися. Посилення кашлю, напади задухи свідчать про значне виділення слизу. А це означає, що пари солі активно діють на слизові й очищують організм. Після п’яти-семи днів у хворих починається покращання.
На сеанси все частіше приходять молоді люди, які не мають хронічних захворювань. Їх цікавить профілактика недуг — в умовах нашої екології важливо підтримувати імунітет.
ПОЛЬЩА — ПЕРШОЮ ЗАСТОСУВАЛА ЛІКУВАННЯ СІЛЛЮ
Із давніх-давен монахи поміщали хворих із дихальними проблемами у соляні печери. Там же вони подрібнювали сталактити, створюючи соляний пил. Ним хворі дихали і відчували при цьому значне полегшення.
На європейському континенті країною, що вперше почала застосовувати соляне лікування, стала Польща. Всередині ХІХ століття промисловий терапевт Ф. Бочковський зробив відкриття — помітив, що серед шахтарів, котрі працюють у соляній шахті біля Кракова, зовсім немає хворих на астму. З часом на цьому місці закладено першу в Європі «легеневу солелікарню».
А у 1960 році країну відвідали науковці Закарпаття, що призвело до відкриття у 1968 році у селищі Солотвино лікувального відділення із застосовуванням спелеотерапії. Ефект був колосальним, після підтвердження позитивних результатів на базі місцевого солерудника у Солотвино будують окрему лікарню.
НЕ ЧЕКАТИ СЕЗОНУ ГРВІ, ЩОБ ЗРОБИТИ ПРОФІЛАКТИКУ
— Ми працюємо відповідно до методичних рекомендацій. Аби відвідувати процедуру, окрім направлення педіатра чи сімейного лікаря, необхідна довідка, що ви не маєте інфекційних захворювань, — розповіла Олена Приймак. — Важливо не чекати сезону ГРВІ, щоб зробити профілактику — аби менше було хворих діток на дільницях, педіатри рекомендують відвідування соляної кімнати.
Сюди приїздять не лише мешканці міста різного віку, а й з району. Для дорослих процедура на 20 днів нині коштує 1,400 гривень, для дитини — 800. Є менші за тривалістю курси, для кожного захворювання — певний за тривалістю період. Перші сеанси — короткої тривалості, для звикання організму. За два таких сеанси відвідувачі сплачують, як за один повноцінний. Можна орендувати соляну кімнату на годину для групи осіб чи родини. Для дітей-інвалідів тут існують 50% знижки.
НАЧЕ У ПІДЗЕМНІЙ ПЕЧЕРІ
Ззовні — звичайна будівля у підвалі санстанцї, всередині — потрапляєш у соляну печеру. Від білого кольору солі на стінах з неоновими підсвітками, здається, вільніше дихається. І не лише здається — метод лікування шляхом перебування у мікрокліматі соляних печер або копалень відомий понад 2500 років, завдяки виявленим соляним термам на Сицилії. Спелеотерапія, як метод лікування, йде углиб століть. Зокрема, у стародавніх епосах Індії описується, як воїни відновлювали свої сили у підземних соляних гротах.
Сіль у галогенераторі (точно такий працює у санаторії в Денишах) у соляній кімнаті «Новоград» привезена з смт. Солотвино. Інтер’єр — простенький, приміщення — невеличке:
— Гнатися за крутим виглядом ми не маємо змоги, зате переслідуємо мету покращити здоров’я пацієнтів, — погоджуються адміністратори. — Для цього переймали досвід у соляних кімнатах різних міст. Як виявилося, не скрізь працюють медичні працівники. Ми ж шукали людину з відповідною освітою, щоб надавати грамотні консультації. Також із нами співпрацює лікар-фізіотерапевт, який консультує. Щоденно відбувається по чотири сеанси, для дітей і дорослих — відповідної тривалості.
Частими відвідувачами соляної кімнати «Новоград» є діти — тут для них є розмальовки, іграшки, можливість будувати з солі єгипетські піраміди. Для старших відвідувачів — релакс і спокійна музика. Зручне місце, аби не лише оздоровитися, а й відпочити від буденної метушні. Адміністратори компонують оздоровчі сенси по групах, відповідно до віку.
Попередній запис на сеанси у соляній кімнаті за тел.: (068) 049 27 24, (093) 123 85 02.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА