У Житомирі обговорили новий етап реформи децентралізації

У Житомирі відбулася конференція «Новий етап реформи децентралізації у Житомирській області», на якій експерти, представники громад та місцевої влади обговорили подальші кроки в процесі децентралізації.
Конференція мала на меті сформулювати спільну позицію стосовно майбутніх дій всіх зацікавлених осіб. Організували подію Житомирський центр розвитку місцевого самоврядування, створений Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, спільно з Житомирської ОДА та обласною радою.
«Реформа довела свою ефективність на практиці. Тому ми повинні спільно та ефективно завершити етап формування об’єднаних громад», — наголошує Ігор Гундич, голова Житомирської ОДА.
Участь у конференції також взяли експерти Юрій Ганущак та Іван Лукеря, представники Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України, які презентували плани наступного етапу реформи — укрупнення районів.
Юрій Ганущак розповів про принципи укрупнення районів та набір повноважень і структуру органів влади нових районів: «Укрупнені райони складатимуться із декількох теперішніх, матимуть населення — від 150 тисяч та співпадатимуть із межами госпітального та освітнього округів».
Учасники конференції долучились до дискусій навколо декількох питань, зокрема, створення ОТГ, згідно з перспективним планом.
Так, голова Вільшанської ОТГ Сергій Мельник наголосив, що громада відповідає більшості вимог методики створення громади, але Кабінет Міністрів України не погодив Перспективний план у частині Вільшанської ОТГ. Експерти відповіли, що до 2020 року у громади є час довести свою спроможність.
Свою підтримку реформи децентралізації наголосили Володимир Арешонков та Олександр Ревега, народні депутати України.
Консолідація зусиль усіх гілок влади та експертних груп сприятиме швидшому завершенню реформи.
«Сьогодні ми зібрали всіх ключових гравців впровадження реформи в регіоні. Голови громад, депутати, керівники органів державної влади, експерти та громадськість сьогодні звірили свої позиції стосовно реформи і визначили план дій», — вважає Василь Невмержицький, директор Житомирського ЦРМС.
Нагадаємо, що нині в Житомирській області вже створено 56 ОТГ, 3 із яких чекають на призначення виборів. Також вже працюють Житомирська та Новоград-Волинська міські громади, які приєднали сусідні сільські ради.
Дмитро КЛИМЕНКО