Є можливість залучити 40 млн. грн.

СПІЛЬНА ЗАЯВКА ВІД ГРОМАД РАЙОНУ ВІДІБРАНА ДО УЧАСТІ В ПРОЕКТІ ПАРТНЕРСТВА ГРОМАД
Новоград-Волинська міська рада і ще 22 громади району (всі об’єднані територіальні громади та сільські ради), подавши спільну заявку, були відібрані до наступного етапу конкурсу Проекту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний інструмент місцевого економічного розвитку». Про це повідомляє Інститут громадянського суспільства.
Мета конкурсу — сформувати 25 партнерств, які стануть учасниками проекту та отримають консультаційно-організаційну підтримку експертів Інституту в підготовці мінімум одного-двох проектів, які можна буде подати на фінансування з ДФРР, державної програми регіонального розвитку та міжнародних донорських організацій.
Конкурс проходив у два етапи. Після першого етапу до короткого списку учасників проекту було відібрано 34 громади. Вони були запрошені на 2-денний семінар «Партнерство громад: нові можливості місцевого розвитку», в ході якого отримали необхідну для започаткування партнерств інформацію, здобули нові навики та змогли під час роботи у групах змоделювати партнерства, зробити перші спроби розробити спільні проекти.
За результатами обговорення, конкурсною комісією у складі експертів Інституту та представника від Програми «U-LEAD з Європою», було відібрано 26 партнерств.
Список громад-переможців був затверджений Програмою «U-LEAD з Європою».
Критеріями оцінки у відборі, в першу чергу, були наявність меморандумів про співробітництво, попередньо розроблені спільні проекти та наявність у суміжних територіях ОТГ, чи ведення переговорів щодо створення ОТГ.
Як один із визначальних чинників було також враховано готовність громад до співпраці в проекті, а також готовність місцевої влади до співробітництва. Відзначимо, що напередодні відповідний меморандум був підписаний між усіма громадами Новоград-Волинського району — містом, сільськими радами й ОТГ.
«Представники громад-переможців, завдяки участі в проекті, зможуть підвищити свої знання, навики та вміння, розробити як мінімум один спільний розвитковий проект, навчитися меншими зусиллями вирішувати більші проблеми. Інститут же докладе всіх зусиль, щоб кожне з цих партнерств написало свою історію успіху», — йдеться в повідомленні Інституту громадянського суспільства.
Проект «Партнерство міських та сільських громад як ефективний інструмент місцевого економічного розвитку» здійснюється за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Наразі, як стверджують у місцевих органах самоврядування, існує велика ймовірність того, що спільна заявка від Новограда-Волинського міста й громад сіл і ОТГ потрапить до числа кінцевих переможців. А це означатиме, що в регіон від організацій-донорів надійде біля 40 млн. гривень на реалізацію, зокрема, наступних ініціатив: створення системи відеоспостереження; створення добровільних пожежних дружин і муніципальної варти; впровадження навчального курсу щодо відповідального життя в громадах.
Підготував Олег БРЮХАНОВ