Хроніка 17/2019

Хроніка 17/2019

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЯВА ЛОСЯ НА ДОРОЗІ ПРИЗВЕЛА ДО ПОДВІЙНОЇ ДТП
23 квітня, вранці, на автодорозі «Київ — Чоп» водій вантажівки наїхав на тварину, яка раптово вибігла на проїжджу частину дороги. За декілька хвилин в автомобіль, що зупинився через ДТП, в’їхало інше авто, яке рухалося позаду у попутному напрямі. Водій останнього загинув на місці. Триває з’ясування всіх обставин.

Дорожньо-транспортна пригода сталася на 234-му кілометрі траси «Київ — Чоп», поблизу села Майстрова Новоград-Волинського району, близько 5:50.

Встановлено, що водій автомобіля «ДАФ» із напівпричепом, рухаючись у напрямку Житомира, на заокругленій ділянці дороги наїхав на лося, який раптово вибіг на проїжджу частину. Після чого керманич вантажівки, 49-річний житель Луцька, зупинився та увімкнув аварійний сигнал.
Однак за декілька хвилин потому 35-річний водій автомобіля «Mersedes Sprinter», не впоравшись із керуванням, скоїв зіткнення з припаркованою вантажівкою. У результаті керманич буса загинув на місці пригоди.
На місці ДТП працювала слідчо-оперативна група Головного управління Нацполіції в Житомирській області. Попередня правова кваліфікація — ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Триває з’ясування усіх обставин.
У ЖИТОМИРІ ХЛОПЕЦЬ ОТРИМАВ ОПІКИ НА ДАХУ ЕЛЕКТРИЧКИ
23 квітня до поліції надійшло повідомлення про травмування людини струмом на залізничній станції. Потерпілого госпіталізовано у тяжкому стані. Поліцейські перевіряють обставини події.
Працівники слідчо-оперативної групи Житомирського відділу, які прибули на місце, з’ясували, що близько першої ночі на третій колії місцевого залізничного вокзалу знаходилася електричка сполученням «Фастів — Житомир». Потерпілий виліз на її дах, де і отримав удар електричним струмом напругою 27 тис. вольт.
Лікарі діагностували у 18-річного хлопця травми у вигляді 96% опіків тіла. Його у вкрай тяжкому стані госпіталізовано до опікового відділення обласної лікарні. Медики борються за життя юнака.
Поліція проводить перевірку за вказаним фактом та застерігає інших від подібних небезпечних експериментів.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ 11-РІЧНУ ДІВЧИНКУ, ЯКА НЕ ПОВЕРНУЛАСЬ ДОДОМУ З ВЕЧІРНЬОЇ ПРОГУЛЯНКИ
Подія трапилась у Бердичівському районі 19 квітня. Дівчинка вирішила ночувати на вулиці, попередньо, щоб побороти страх темряви. Після кількагодинних пошуків поліцейські знайшли хоробру тінейджерку у громадській вбиральні й повернули батькам. Водночас правоохоронці закликають громадян щоразу нагадувати дітям про негативні наслідки необдуманих вчинків і контролювати їх дозвілля.
Близько 3 години ночі до Бердичівського відділу поліції зателефонував стурбований чоловік, житель одного із сіл району, і повідомив, що додому після прогулянки з друзями не повернулась його 11-річна донька. На місце події негайно виїхали працівники слідчо-оперативної групи.
Під час розмови із батьками дівчини правоохоронці з’ясували, що вона гралась на вулиці з іншими дітьми. Компанія розійшлась по домівках близько 21 години. Однак додому їхня дитина так і не прийшла. Її мобільний телефон того дня лишився вдома. Півночі батьки самотужки намагалися знайти доньку, однак безуспішно.
Поліцейські організували пошуки зниклої. Зі слів інших дітей, з якими вона бавилась, тінейджерка висловлювала наміри побороти страх темряви. Відтак правоохоронці припустили, що вона може ночувати десь у безлюдному місці у селі. Тож, протягом першої години розшукових заходів перевірили хати-пустки, приміщення недіючих сільських господарств, навіть прочесали територію кладовища.
Вже близько 6 години ранку поліцейські перевірили крайній об’єкт — громадську вбиральню біля місцевої каплички. І, на свій подив, виявили там розшукувану дитину. Дівчинка сполошилась від несподіванки, але вийшла на вулицю. На щастя, об’єктом злочину вона не стала. Де провела ніч і чому не пішла додому, чітко не пояснила. Знайду передали батькам, з якими правоохоронці провели профілактичну бесіду.
— Із настанням теплої пори року традиційно у дітлахів, схильних до мандрівок, посилюється потяг до пригод поза домівкою. Тому закликаємо усіх громадян постійно нагадувати своїм дітям про правила безпечної поведінки на вулиці, розповідати про наслідки необдуманих вчинків, організовувати та контролювати дитяче дозвілля, — коментує начальник відділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук. — Якщо ваша дитина раптом не повернулась додому і ви не знаєте про її місцезнаходження, то не обмежуйтесь самостійними довготривалими пошуками. Повідомте про подію за номером «102». Чим раніше ви залучите до розшукових заходів поліцейських, тим вищі шанси швидко знайти мандрівників і запобігти ймовірному лиху.
У ХОРОШІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАМАХ НА ВБИВСТВО ЧОЛОВІКА
Подія сталась увечері 20 квітня у с.Гацьківці. У ході раптового конфлікту на вулиці між односельчанами один із них отримав поранення ножем. Потерпілому надано медичну допомогу. Винуватиця дає свідчення правоохоронцям.
Близько 17:30 до Хорошівського відділення поліції надійшло повідомлення, що на вулиці у с. Гацьківці жінка поранила місцевого жителя.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції та медики. Попередньо було з’ясовано, що конфлікт між 47-річною жінкою та 48-річним місцевим жителем виник на грунті особистих неприязних відносин.
— За свідченнями, які ми зібрали у селі, жінка вимагала не випасати коня поблизу її садиби. Чоловік не захотів поступатись і словесний конфлікт швидко перейшов у сутичку, — розповів начальник Хорошівського відділення поліції Руслан Прищепа.
У ході сварки жінка накинулась на опонента з ножем, завдавши декількох поранень голови. Своєчасне втручання випадкових очевидців події запобігло більш тяжким для життя і здоров’я чоловіка наслідкам.
Потерпілого каретою «швидкої» було доставлено до лікарні, де медики зафіксували його нетверезий стан і надали необхідну допомогу без госпіталізації.
Агресивно налаштовану жінку, яка раніше вже притягувалась до кримінальної відповідальності за хуліганство та крадіжку, було затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Їй оголошено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.15 (Замах на злочин), ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються позбавленням волі строком від 7 до 15 років.
У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ У ДТП ЗАГИНУВ ВОДІЙ МОТОРОЛЕРА
20 квітня на 153-му км автодороги «Київ — Чоп», унаслідок зіткнення з автомобілем, отримав смертельні травми 67-річний житомирянин. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Дорожньо-транспортна пригода сталася близько 9:00 поблизу Давидівського дачного масиву.
Попередньо, водій автомобіля «Honda CR-V», 38-річний киянин, здійснив зіткнення із моторолером під керуванням 67-річного жителя м.Житомир, який перетинав дорогу.
Унаслідок ДТП водій двоколісного транспортного засобу загинув на місці події.
Всі обставини ДТП з’ясовуються у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Поліція закликає всіх учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил безпеки.
Водіям автомобілів нагадує: аби мати змогу контролювати транспортний засіб і вчасно уникнути дорожньої пригоди, обирайте безпечну швидкість руху та пам’ятайте про присутність на дорогах значної кількості двоколісних транспортних засобів. Пам’ятайте, що такі керманичі є повноправними учасниками дорожнього руху, тому слід ставитися до них з повагою.
Водіям двоколісних транспортних засобів, у свою чергу, необхідно суворо дотримуватись Правил дорожнього руху та особистої безпеки. Обов’язково використовуйте захисні шоломи, виділяйте себе на дорозі за допомогою спеціальних світлоповертаючих елементів або хоча б світлого одягу. Не забувайте про ці елементарні заходи, що можуть врятувати ваше життя та здоров’я!
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПОСАДОВЦЯ МІСЬКРАДИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ХАБАРНИЦТВІ
17 квітня працівники Слідчого управління ГУНП в Житомирській області, спільно зі співробітниками УСБУ в регіоні, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури затримали заступника начальника одного з департаментів міської ради та помічника приватного нотаріуса. Обидва підозрюються у причетності до отримання неправомірної вигоди.
Попередньо встановлено, що між чоловіками була змова про отримання від заявників грошових коштів за проведення відповідних дій щодо внесення відомостей до Державного реєстру.
Зокрема, 32-річного посадовця та його 28-річного посередника викрито під час отримання 1800 доларів США від жителя області за реєстрацію права власності на нерухоме майно. Ще тисяча доларів США із визначеної загальної суми у 2800 доларів США була передана раніше.
Наразі триває документування усіх обставин кримінального правопорушення та проведення інших слідчих дій, у тому числі — обшуків.
Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
Обох чоловіків, жителів обласного центру, затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області