«Поки душа співає, — треба співати!»

«Поки душа співає, — треба співати!»

НОВУ ЗБІРКУ ВИДАВ ПІСНЯР МИКОЛА КУРКАЧ
Заслужений працівник культури України, композитор та керівник Народного хору ветеранів «Осіннє золото» (у минулому — керівник Народного чоловічого ансаблю «Хміль») Микола Куркач — не прихильник гучних презентацій у творчих колах, тому жодну з виданих пісенних збірок він особливо не святкував. У редакцію «Звягеля» прийшов подякувати усім, хто долучився до народження його третьої збірки «Батьківське крило». Днями ця подія поповнила творчий доробок місцевих авторів.

— Зараз дуже мало випускається нового, такий собі «голод» спостерігаємо, — розповів Микола Куркач. — Я радий, що на мою ініціативу у Новограді відгукнулися. Заступник міського голови Оксана Гвозденко мене підтримала, за підтримки влади і спонсорів-підприємців Володимира Андрощука та Миколи Мартинюка, видавця Олександра Гембарського нова збірка з’явилася на світ. Складний макет, технічну роботу виконав Михайло Демчук, йому я теж дуже вдячний. Звісно, новій збірці дуже радію. Шкода, що тираж — лише сотня примірників, адже це витратна справа. Собівартість однієї збірки вийшла 99 гривень.
Нова збірка увійде до подарункової продукції, що презентує Новоград-Волинський, і яку традиційно дарують гостям міста. Композитор вже подарував своє видання окремим місцевим бібліотекам та причетним людям — із автографом. До збірки увійшло понад 120 пісень, а загалом у доробку автора — понад дві сотні композицій: для сольних виконавців, дуетів, тріо, ансамблів, хорів на слова відомих та невідомих авторів.
«Хороша збірка вийшла, — радіє автор. — Я прибрав із попереднього 2-го видання російськомовні пісні і ті, що були написані на замовлення. Додав 40 нових пісень, зробив дитячу і мамину сторінки. Тверда обкладинка додала поважності збірці, хоч і здорожчила видання. Переконаний: поки душа співає, — треба співати! Приємно чути свої пісні, які переймають у інших регіонах. Отже, вони потрібні. Залюбки дарую свої збірки, коли їду з хором на фестивалі».
Хоч пісняр, обтяжений копіткою роботою, зарікався, що більше пісень не писатиме, проте, щойно видав збірку, як одразу написав сім нових творів. Цікаво, що у доробку — багато композицій про батьків, особливо — про батька-баяніста. Саме від нього Микола Куркач успадкував любов до народних інструментів. Творча діяльність місцевого пісняра триває вже майже півстоліття!
Назва двох поспіль збірок «Батьківське крило» — невипадкова, композитор часто з ностальгією розповідає історію, пов’язану з цим: «Третій день після поховання батька я йшов вулицею, і мене крилом по чолу торкнув голуб. Одразу промайнула думка, що це з батьковою душею пов’язано. Ви не повірите, але потім щодня, впродовж п’яти років (!) мене на вулиці зачіпав голуб: то близько дуже пролетить, то під ноги кинеться… Я вже знав, що як вийду на вулицю, то це обов’язково станеться. А потім мені принесли вірш про батька, з такими глибокими словами, і я написав пісню «Два крила». Коли люди її слухають, то вони плачуть. Після того, як пісня про батька була написана, голуб мене більше не зачіпає».
* * *

Символічно, що у редакцію автор нової збірки прийшов 23 квітня — цього дня 190 країн відзначають Всесвітній День книги та авторського права. Щорічно, від 2001-го року, в цей день називають місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на один рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ і Міжнародної федерації книготорговців. Цьогоріч Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об’єднаних Арабських Еміратах.
Юлія КЛИМЧУК