Популярні запитання на прийомі у проктолога

Популярні запитання на прийомі у проктолога

\"ПопулярніГеморой — одне із найбільш розповсюджених захворювань людини. У кожного третього пацієнта, який звертається до проктолога, наявні ті чи інші симптоми, характерні для геморою.
Та далеко не кожен з нас завжди готовий одразу звернутись до лікаря. Похід до лікаря-проктолога чомусь завжди викликає у багатьох відчуття страху та занепокоєння. Та чи варто насправді хвилюватись, і що слід знати про огляд у проктолога? Про це сьогодні запитаємо у головного лікаря проктологічної амбулаторії Веселовського Юрія Тарасовича.

— Юрію Тарасовичу, скажіть, будь ласка, як подолати страх перед лікарем та відважитися прийти на прийом?
— Варто розуміти, що ми, лікарі-проктологи, такі ж люди, як і всі. Ми любимо свою роботу та прагнемо допомогти всім, хто цього потребує. Не потрібно боятись чи соромитись прийому. Прийом у клініці проводиться за попереднім записом, таким чином, коли ви приходите на прийом, робота персоналу амбулаторії спрямована винятково на вас. Для вашого комфорту під час огляду використовуємо одноразові шорти та матеріали. Більше того, методи діагностики та лікування з використанням сучасного обладнання унеможливлюють виникнення больових відчуттів. Можливе відчуття дискомфорту, яке легко усувається за допомогою знеболюючого гелю.
— Діагноз «геморой» — це вирок?
— Зовсім ні. Це — стереотипне уявлення, яке помилково склалось у народі. У практичній медицині часто зіштовхуємось із тим, що лікування геморою відтягується застосуванням мазей та свічок до тих пір, поки вирішення проблеми без операції стає неможливим. У Європі ж навпаки, проводиться лише близько 10% оперативних втручань. Головною метою є лікування на ранніх стадіях, із застосуванням малоінвазивних методів. Відвідавши кілька коротких процедур, ви стаєте абсолютно здоровою та щасливою людиною.
— Хто частіше хворіє гемороєм? Від чого залежить ризик виникнення захворювання?
— З власної практики можу сказати, що у виникненні геморою немає залежності від віку та статі. Велику роль відіграє спадковість. Тобто, якщо у ваших батьків, дідуся чи бабусі є варикоз — ризик виникнення геморою у вас зростає. Провокуючими чинниками є надмірна вага, закрепи, малорухомий спосіб життя та, навпаки, надмірні фізичні навантаження.Також є низка вроджених проктологічних патологій, що зустрічаються у новонароджених. Чи в подальшому виникають в результаті неправильного раціону харчування.
— Чому пряма кишка не пряма?
— У перекладі з латинської rectum — означає прямий. Та завдяки особливостям своєї будови, видається не прямою, оскільки складається із каналу, кількох відділів та ампули, тобто, розширення, яке переходить у ректо-сигмоїдний кут.
— А як боротись із закрепами? Яку роль у цьому відіграє характер харчування?
— Дуже важливим аспектом у боротьбі з закрепами є дотримання правильного режиму харчування. Оскільки запори здатні травмувати стінки кишечника, викликаючи гемороїдальні тріщини і кровотечі. Аби уникнути цього, необхідно вживати продукти із значним вмістом клітковини. Клітковина відповідає за адсорбцію води в шлунку, що сприяє збільшенню калових мас, а, отже, знижує ризик виникнення запору, а разом з ним — і геморою. Найкращого ефекту дієта при геморої досягає при вживанні великої кількості води, оскільки вона необхідна в процесі утворення та виведення калових мас. Пийте щонайменше 2 літри води.
— А для чого звертатись до лікаря, якщо є безліч методів народної медицини?
— Часто відповіддю на запитання: «Що саме привело Вас до лікаря?» — є: «Перепробував(ла) стільки народних методів, але жоден не допомагає!». Відверто скажу, кількість та методи нетрадиційної медицини, які застосовують люди, вражає, — каже Юрій Тарасович. — Головною проблемою є те, що існують патології, які потребують негайного вирішення, а застосовування подібних методик може лише погіршити стан. Як наслідок, спочатку доводиться ліквідовувати наслідки нетрадиційного лікування, а опісля приступати до лікування самого ж захворювання. Тому постає запитання: «Чому не звернутись одразу?».
— Як вам вдається завжди залишатись енергійним та перебувати у хорошому настрої на роботі?
— Все просто. Жодного секрету тут не існує. Я обожнюю свою роботу та люблю допомагати людям. Головною метою для мене є вилікувати пацієнта. Тому завжди співпереживаю разом зі своїми пацієнтами, вникаю в їх проблеми та щиро прагну їх одужанню. А вирішивши проблему кожного, щиро радію. В результаті, чим більше здорових пацієнтів, тим кращий настрій та життя.
Піклуйтесь про себе та своє здоров'я!
Проктологічна амбулаторія працює по запису за телефоном: 097-0362-103.
Наша адреса: м.Рівне, вул.Карнаухова 31, 4 поверх.
Наш сайт: proctolikar.com.

Наталія РОГОВСЬКА