Комісія встановила, що мертвої риби в Случі біля Новограда немає

24 квітня комісія у складі заступника міського голови А.В.Легенчука, начальника відділу з питань цивільного захисту міської ради А.Ф.Висоцької, старшого інспектора інспекції благоустрою управління ЖКГ міської ради А.В.Балтаєва, начальника Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області О.С.Коваля та начальника КП Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинська міська комунальна рятувальна станція на воді» А.В.Колесника провела обстеження водосховища на річці Случ у районі водозабору.
Обстеження відбулося як реакція на повідомлення про виявлення великої кількості мертвої риби у Случі нижче місця скиду промислових відходів ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна». Зокрема й у Новоград-Волинському районі.
«При огляді дзеркала водосховища та зі слів місцевих рибалок, мертвої риби виявлено не було», — повідомляє відділ з питань цивільного захисту Новоград-Волинської міської ради.
«За повідомленням керівництва КП Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», щоденно проводяться лабораторні дослідження якості води у місці водозабору. За окремими показниками, відхилення незначні, а після водоочистки вода, яка подається у водопровідну мережу міста, відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10)», — йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, що на минулому тижні під головуванням голови районної ради Дмитра Рудницького відбувся розширений «круглий стіл», в ході якого вкотре обговорили ситуацію щодо забруднення річки Случ промисловими відходами виробництва Понінківської картонно-паперової фабрики.
Громадські активісти з Першотравенська продемонстрували підводну відеозйомку, з кадрів якої видно, що дно річки «після труби» вкрите щільним шаром біло-сірої речовини, яка здійснює негативний вплив на довкілля, вбиваючи рибу й інші водні організми. Цими днями фабрика здійснила низку нових скидів. Як наслідок, було зафіксовано масовий мор риби: екологи й активісти зафіксували загибель понад 13 тисяч (!) рибин ляща, понад 9 тисяч (!) одиниць плітки, півтори тисячі (!) окунів і т.д. Усе це підкріплено відповідним актом.
Активісти з Першотравенська, Баранівки й Новограда-Волинського мали намір безстроково перекрити рух на автодорозі міжнародного значення «Київ — Чоп», щоб домогтися уваги до проблеми на найвищому державному рівні та її вирішення. Тобто, припинення роботи фабрики до переобладнання її очисних споруд.
Втім, у зв’язку із Великодніми святами, акція щодо перекриття дороги була відтермінована. Наразі точної дати її проведення не називають.
Підготував Олег БРЮХАНОВ