На «биках» буде міні-ГЕС?

На «биках» буде міні-ГЕС?

НА СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА «ПЕРШИЙ КРОК» У ЦЬОМУ НАПРЯМКУ
Товариство з обмеженою відповідальністю «Сайенс Інновейшн Продакшн» отримало дозвіл від сесії Новоград-Волинської міської ради на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Йдеться про можливість спорудження гідроелектростанції орієнтовною потужністю 250 кВт в районі «биків».
Підприємство, зареєстроване на Житомирщині, вже має досвід реалізації таких проектів. Зокрема, у Баранівці. За словами його керівника, йдеться про нові технологічні принципи: дамба буде пропускного типу, тобто, не створюватиме загрози довкіллю.

Із ініціативою ухвалення сесійного рішення виступив голова постійної комісії з земельних питань Олександр Остапчук, який побував у Австрії, де ознайомився з роботою міні-ГЕС, що працюють за такими технологіями.
Категорично проти будівництва гребель і ГЕС на Случі виступив голова районної ради Дмитро Рудницький, який нагадав міським депутатам про Меморандум, підписаний рік тому. Відповідно до умов Меморандуму, всі голови територіальних громад, що розташовані на річці Случ, відмовилися від будівництва гідроелектростанцій і дамб, щоб не шкодити довкіллю й одна одній. Меморандум став наслідком ініціативи громади Гульська, яка мала намір рік тому залучити інвестора, який би збудував дамбу в межах села. Тоді, нагадаємо, проти цього виступив Новоград, який ризикував залишитися без води в районі водозабору.
Нині ж міні-ГЕС планується нижче міського водозабору. Проте, ще нижче за течією теж є населені пункти, про які не можна забувати. Саме тому противники греблі й ГЕС закликали депутатів міської ради відкласти це рішення з метою довивчення.
Після двогодинної і бурхливої дискусії переважили аргументи тих, хто «за». Вагання депутатів зменшилися, коли прозвучали роз’яснення, що надати дозвіл на розробку проекту землеустрою — це такий крок, який ще ні до чого не зобов’язує. Надалі буде ширше обговорення проекту, і можна буде «увімкнути задню», а фінансові ризики понесе інвестор. Тож, рішення ухвалили.
Олег БРЮХАНОВ