Хроніка 18/2019

Хроніка 18/2019

НА РІВНЕНСЬКІЙ АЕС СТАЛАСЯ ПОЖЕЖА
На Рівненській атомній електростанції ввечері, у понеділок, 29 квітня, сталася пожежа через пошкодження трансформатора. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу РАЕС.


Загорання було зафіксоване о 21:04, внаслідок нього відбулося аварійне відключення третього енергоблоку електростанції.
Пожежу ліквідовано, її причини з’ясовуються.
«Через пошкодження трансформатора 7АТ з наступним його загоранням відключилася перша система шин 330 кВ та енергоблок №3 РАЕС (ВВЕР-1000). Наразі пожежу ліквідовано силами державного пожежно-рятувального загону з охорони РАЕС ДПРЗ-2. За шкалою оцінки ядерних подій INES, подію класифіковано рівнем «нуль/поза шкалою», — йдеться в повідомленні.
Станом на 22 годину 29 квітня у роботі перебували енергоблоки №1 та №4 Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 1260 МВт.
Також повідомляється, що порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
«Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм», — повідомили на РАЕС.
rbc.ua

У НОВОГРАДІ ЧОЛОВІК «ЗГВАЛТУВАВ» СОБАКУ
Резонансна подія сталася в місті Новограді-Волинському. Один із місцевих мешканців вступив у громадському місці в статевий акт із твариною (собакою), і це помітили дівчата віком 12-13 років.
Одна з дівчат виклала з даного приводу пост у соціальній мережі Фейсбук.
«25.04 біля міської фортеці ми помітили чоловіка з собакою на руках, він ставив її на землю, але стояти і навіть сісти вона не могла. Ми подумали, що собака вагітна, і не звернули на це уваги. Цей чоловік пішов із псом вниз за фортецю. Десь через 1,5 години ми збиралися йти, дехто з наших друзів залишився. Ми вже вийшли з парку, як тут нас покликали назад. Нам показали вниз, туди, де місток із замками. І ми просто впали в ступор. Чоловік віком 32-38 років, зростом 170-180 см, одягнений у білий капелюх, чорну футболку, білі штани, стояв на колінах і гвалтував собаку!!!!!!!! Я — в шоці!!!!!! Ми почали втікати, і десь через дві хвилини він вийшов із чорним пакетом і повернув біля «Дарів природи». Моїм друзям вдалось зробити декілька фото».
Під вказаним повідомленням з’явилося безліч гнівних коментарів мешканців міста. Воно й не дивно: ніхто не знає, що в «голові» у вказаного чоловіка, адже під загрозою неправомірних дій гвалтівника можуть опинитися жінки та діти. Увагу на вказану ситуацію звернули й місцеві правоохоронці та оперативно за описом затримали винуватця. Свою вину він визнав та дав пояснення, «що взяв собаку, спустився вниз, зайнявся сексом..., та коли побачив, що люди дивляться, відпустив собаку і почав тікати».
Поліція встановлює очевидців події для притягнення гвалтівника до відповідальності.
Згідно з ч.3 ст.89 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Жорстоке поводження з тваринами), насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, тягнуть за собою накладення штрафу — від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.
04141.com.ua

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПІД ЧАС КРАДІЖКИ ЗАТРИМАНО ДОМУШНИКІВ
23 квітня у с.Чижівка співробітники карного розшуку Новоград-Волинського відділу поліції затримали двох парубків за підозрою у причетності до щойно скоєної крадіжки. Загалом поліцейські мають підстави перевіряти молодиків щодо вчинення ще низки злочинів.
Власник домогосподарства, повертаючись додому, помітив неподалік підозрілих парубків, а коли зайшов на власне обійстя, то виявив пошкоджене вікно, а усередині — зникнення телефонів, ювелірних виробів із золота та інших цінностей.
Чоловік зателефонував на службу «102» та згодом описав прибулим поліцейським помічену ним ситуацію і зовнішність хлопців.
Розшуківці затримали обох уже за годину у центрі села. У них вилучено викрадені з оселі мобільні телефони, прикраси та інше.
— Один із затриманих — місцевий житель, інший — звягельчанин, 20 та 19 років. Раніше вони не притягувались до кримінальної відповідальності, але ми маємо підозри щодо їх причетності не лише до цієї крадіжки, — розповів начальник місцевого відділу поліції Юрій Кононенко. — Перевірка всіх обставин та зібраних нами матеріалів триває.
Парубків затримали у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
За вказаним фактом проводиться досудове розслідування за ознаками правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Молодикам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ МАЙЖЕ 2 ТОННИ ФАЛЬСИФІКАТУ АЛКОГОЛЮ
24 квітня оперативники Управління захисту економіки в області та слідчі ГУНП Житомирщини провели 26 обшуків у місцях функціонування виявлених ними незаконних виробництв фальсифікованих алкогольних напоїв та проживання причетних до цього членів злочинної групи. У результаті вилучено тонну спирту, 600 л коньяку та ще майже 400 л горілки та вина, ймовірно, підроблених.
Санкціоновані обшуки проводились на території Житомирської та Вінницької областей у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.199 (Виготовлення, зберігання, при-
дбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених… марок акцизного податку або голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України.
Вони стали логічним завершенням діяльності двох підпільних цехів із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, що була налагоджена групою осіб, жителів названих регіонів.
Встановлено, що «ділки» організували реалізацію напоїв невеликими партіями через торговельні мережі та заклади громадського харчування на території Житомирщини. Нині поліцейські у ході слідчо-розшукових заходів продовжують викриття всієї мережі збуту підакцизних товарів.
Загалом під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили 1000 л спирту, 600 л коньяку, 370 л горілки та вина, барвники (коньячний), обладнання для незаконного виробництва фальсифікату алкоголю, апарат для дистиляції води, підготовлену для розливу тару загальним об’ємом 2000 л та інше устаткування, у тому числі — для пакування підробки.
Найближчим часом членам злочинної групи буде оголошено про підозру у вчиненні вказаного кримінального діяння. Їм може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
ВИЛУЧИТИ НАРКОТИКИ ДОПОМІГ СЛУЖБОВИЙ ПЕС ПРИКОРДОННИКІВ
Під час оперативно-розшукових заходів правоохоронці отримали інформацію про ймовірне зберігання заборонених речовин жителем Овруча. Поліцейські провели санкціонований обшук у помешканні, залучивши до спільних заходів і колег-прикордонників.
Обшук у домогосподарстві 36-річного овручанина правоохоронці провели 25 квітня. Пошук заборонених речовин разом із поліцейськими здійснював і прикордонник-кінолог зі своїм чотирилапим помічником. Службовий пес допоміг встановити всі сховки, адже господар помешкання подбав про декілька місць зберігання своїх «запасів».
У результаті з обійстя чоловіка працівники поліції вилучили декілька пакунків із рослинною масою та саморобний пристрій для вживання наркотичних засобів. За поясненням власника, усе це він використовує для особистого вживання наркотичних засобів.
Усе виявлене поліцейські вилучили та направили на експертне дослідження.
Нині триває з’ясування всіх обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України. Відповідно до чинного законодавства, правопорушення карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
В ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ЗАМАХУ НА ВБИВСТВО
26 квітня до поліції від медиків надійшло повідомлення про госпіталізацію з тяжкими травмами жителя району. За обгрунтованою підозрою у завданні тілесних ушкоджень поліція затримала 26-річного молодика. Триває з’ясування всіх обставин та причин.
Повідомлення про подію надійшло близько 13:00. На місце події, у с.Катеринівка, негайно виїхали група швидкого реагування та слідчо-оперативна група Ємільчинського відділення поліції.
Попередньо встановлено, що травми потерпілий отримав ще напередодні увечері. За зібраними поліцейськими свідченнями, між потерпілим та жителем сусіднього села виник конфлікт на грунті неприязних відносин.
— 49-річний чоловік саме виходив із хати, коли на його подвір’я зайшов молодик та накинувся на нього з палицею, — розповів начальник Ємільчинського відділення поліції Віталій Магалецький. — За наявною нині у нас інформацією, причина конфлікту — дріб’язкові звинувачення побутового характеру.
На місці події поліцейські вилучили низку речових доказів, у тому числі — знаряддя травмування чоловіка.
26-річний молодик затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 15 (Замах на злочин) та ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
Законодавством України за умисне вбивство передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.
У БАРАНІВЦІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ТА ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА ЗА НОЖОВЕ ПОРАНЕННЯ ЖИТЕЛЯ РАЙЦЕНТРУ
22 квітня, увечері, до поліції надійшло повідомлення про травмування в одній із квартир жителя райцентру. Поліцейські з’ясували, що так закінчилось спільне чаркування невеликої компанії. Потерпілий — у лікарні, а його кривдника поліцейські затримали уже за кілька годин на одній із вулиць селища. Нині йому загрожує до 8 років ув’язнення.
Відразу після події, якій передувало хмільне застілля, агресивний його учасник із квартири втік. Інші присутні в оселі розповіли прибулим поліцейським, що в якийсь із моментів їх «відпочинку» між двома чоловіками виник конфлікт. Один з них, несподівано для інших, швидко витяг із кишені ножа та завдав удару опонентові у живіт.
32-річного чоловіка було госпіталізовано до реанімаційного відділення місцевої лікарні, де згодом проводилось оперативне втручання.
Водночас поліцейські, отримавши інформацію про особу втікача, розпочали заходи для його пошуку.
— За кілька годин на одній з вулиць райцентру, поблизу магазину, розшуківці помітили чоловіка, схожого за описом. Нині він затриманий, — розповів начальник Баранівського відділення поліції Олексій Гнатюк. — Це — 55-річний житель селища.
Досудове розслідування розпочато за ознаками правопорушення, передбаченого ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років. Проводяться подальші слідчі дії.
У ЛУГИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЗІТКНУЛИСЯ ДВІ ВАНТАЖІВКИ: ЗАГИНУВ ОДИН З ВОДІЇВ
Дорожньо-транспортна пригода сталася уранці, 26 квітня, на автодорозі «Київ — Ковель — Ягодин», попередньо, через втому 22-річного водія. Поліцією розпочато досудове розслідування.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Лугинського відділення поліції та слідчі відділу розслідування ДТП Слідчого управління ГУНП в області.
Встановлено, що близько 4:30 водій автомобіля «MAN» із напівпричепом, 22-річний житель Волині, не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де сталося зіткнення з вантажівкою «Scania» з напівпричепом під керуванням 47-річного чоловіка з Рівненщини, що рухався у напрямку Києва.
У результаті обидва авто з’їхали з дороги та перекинулись. Молодший із керманичів від отриманих травм загинув на місці пригоди, іншого — госпіталізували до Лугинської лікарні.
Обставини, зафіксовані на місці події, вказують, що водій «MAN» заснув за кермом. Нині ця інформація перевіряється у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
МІКРОАВТОБУС «НАЗДОГНАВ» «УАЗ»: ОДНА ЛЮДИНА ТРАВМОВАНА
Унаслідок ДТП, що сталася 25 квітня на автодорозі «Попільня — Ружин» (між селами Андрушки та Макарівка), травми отримав пасажир одного з транспортних засобів. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Попередньо встановлено, що близько 8:30 водій автомобіля «Volkswagen Т4», 64-річний житель Попільнянського району, рухаючись автошляхом, не впорався з керуванням та скоїв зіткнення з автомобілем «УАЗ-3303», що рухався у попутному напрямку, за кермом якого перебував 46-річний житель району.
У результаті ДТП пасажир автомобіля «Volkswagen», 50-річний житель Попільнянського району, отримав тілесні ушкодження та був доставлений до районної лікарні.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події. У водіїв відібрано зразки крові для аналізу щодо вмісту алкоголю.
У КОРОСТЕНІ ПОТЯГ СМЕРТЕЛЬНО ТРАВМУВАВ 15-РІЧНОГО ЮНАКА
Трагедія сталася 29 квітня, близько 17:50, на залізничному мосту, розташованому неподалік переїзду у районному центрі. На місці події працювала слідчо-оперативна група Коростенського відділу поліції.
Попередньо встановлено, що пасажирський потяг сполученням «Львів-Бахмут», що рухався з Житомира до Коростеня, смертельно травмував велосипедиста, 15-річного жителя с. Білошиці, який у цей час їхав у зустрічному напрямку по залізничному мосту. Внаслідок отриманих травм хлопець загинув на місці події. Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Поліцейські закликають громадян суворо дотримуватись правил безпеки на залізниці. Зокрема, переходити залізничні колії тільки в установлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо). На станціях, де немає мостів і тунелів, залізничні колії слід переходити по спеціальних настилах, біля яких встановлені покажчики «Перехід через колії».
Перед тим, як увійти в небезпечну зону, впевніться у відсутності потяга. Стежте за звуковими сигналами, що подаються з локомотива, електропоїзда тощо при наближенні до перону чи платформи, та подбайте про безпечну відстань під час проходження потяга.
Відділ комунікації поліції Житомирської області