«Був поет на землі, та в пам’ять пішов»

«Був поет на землі, та в пам’ять пішов»

У бібліотеці с.Суховоля проведено літературні читання, присвячені пам’яті поета-земляка Юрія Ковальського «Був поет на землі, та в пам’ять пішов».
Юрій Іванович народився 1 травня 1938 року, тобто, йому б виповнилося 81 рік. На жаль, минуло двадцять два роки потому, як поет пішов із життя…
Поезія Юрія Ковальського веде до роздумів, зцілює душу, наповнює життя новим змістом. Його вірші покладені на музику, піснями промовляють до земляків, захоплюють і дивують красою віршованого слова. Вся проза пронизана любов’ю до людей, до природи.
Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки кожен рік на батьківщині Юрія Ковальського проводить літературні читання. Тому, що поет був справжнім другом районної бібліотеки. Особливо, коли він обіймав посаду головного редактора новоствореної газети «Звягель-інформ», редакція якої знаходилась поряд із будівлею бібліотеки. Ковальський проводив багато часу в читальному залі, працював з енциклопедичними, періодичними виданнями та книгами, спілкувався з бібліотекарями та читачами бібліотеки.
На заході були присутні: Суховільський голова Олександр Бойко, учні Суховільської ЗОШ І-ІІ ступенів, Піщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та вчителі, шкільні бібліотекарі, бібліотекарі Новоград-Волинського району та Піщівської ОТГ.
Бібліотекар Суховільської сільської бібліотеки Світлана Гнесь розповіла біографію Юрія Ковальського та провела перегляд літератури біля книжкової виставки, присвяченої автору.
Лариса Ковалевська, директор районної бібліотеки, розповіла про особисті враження від спілкування з поетом, представила бібліографічний список літератури (вірші, опубліковані в газеті «Лесин край»), який працівники бібліотеки зробили ще за життя Ковальського і яку роботу проводить бібліотека для популяризації творчості Ю.І.Ковальського.
Гості та учасники заходу з великим інтересом прослухали вірші поета, прочитані учнями шкіл, та виконану акапельно пісню на слова Ковальського.
Піщівський сільський бібліотекар Володимир Оніщук від Піщівської ОТГ вручив подяки та подарунки учасникам заходу. Подарунки також були вручені і від районної бібліотеки імені Лесі Українки.
Після літературних читань присутні відвідали батьківську хату поета та поклали квіти до встановленої меморіальної дошки. Своїми спогадами про Юрія поділився старший брат — Іван Іванович Ковальський. Присутні були в захваті від його розповідей.
Зустріч шанувальників творчості поета-земляка ще раз показала, наскільки жива пам’ять про Юрія Івановича. Він назавжди залишиться в наших серцях, у серцях новоград-волинців рядками своїх поезій, сторінками журналістських матеріалів та словами безсмертного гімну Новограда-Волинського.
Лариса КОВАЛЕВСЬКА, директор районної бібліотеки імені Лесі Українки