На території району зростає загроза масових проявів гнусу

У зв’язку із кліматичними умовами на території району та різкою зміною температурного режиму, зростає загроза масових проявів гнусу.
Серед численних кровососів із комплексу гнус особливу небезпеку несуть мошки, у першу чергу, як злісні кровососи, а також — переносники збудників таких хвороб як сибірка, туляремія, пастерельоз, енцефаліт та інші. При кровоссанні виділяють гемолітичний токсин, який викликає у теплокровних тварини патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз, наслідком якого можуть бути масові захворювання, що спричиняють загибель або вимушений забій тварин.
Мошки — дрібні двокрилі комахи (1,5-4,5 мм), переважно коричневого, сірого або чорного кольору з короткими ногами і коротким хоботком. Місця їх виплоду — швидкоплинні струмки, річки та проточні меліоративні канали.
У весняний і ранньолітній періоди основним фактором, який визначає добову активність мошок, є температура, у літній період — освітлення, а в осінній, коли збільшується кількість днів із похмурою погодою, кровососи нападають впродовж усього дня. Літ мошок починається в третій декаді квітня, масові напади відмічаються з першої декади травня до початку червня. Завершення льоту — в кінці серпня, на початку вересня.
Нападу мошок піддаються всі види домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Внаслідок властивості набиватися в ніс, вуха, очі — це найбільш злісні та настирливі кровососи. Вражають усі ділянки тіла тварини.
Перші клінічні ознаки даної хвороби можуть проявлятися уже через 20-30 хв. після масових покусів, які характеризуються зниженням апетиту з наступною відмовою тварин від корму, сильним занепокоєнням, прагненням покинути стадо. Помітно посилюється слиновиділення, серозні витікання з очей і носових отворів. Температура тіла підвищується на 1,5-2 градуси. Через 3-4 години настає загальне пригнічення організму. В більшості тварин відмічається набряк тканин у ділянці міжщелепового простору, підгруддя, нижньої частини живота. В окремих випадках — язика. При сильній інтоксикації виникають судоми, парези, що має летальні наслідки. Економічний збиток, завданий гнусом, досить великий. Тому потрібно приділяти більшу увагу заходам профілактики.
Із метою профілактики ентомозів і недопущення виникнення їх негативних наслідків у період випасання худоби, необхідно на час масового льоту кровососних комах:

  • випасання тварин проводити до і після льоту мошки (вранці та ввечері);

  • випасання худоби проводити на пасовищах, які добре продуваються вітрами;

  • літні табори розміщувати в місцях, віддалених від річок, боліт, вологого лісу;

  • постійно вести нагляд та звертати увагу на клінічний стан тварин.


Найбільш доступними та економічно ефективними заходами профілактики проти симуліїд є синтетичні обробки волосяного покриву тварин інсектицидами і репелентами. При виборі препаратів для обробок тварин необхідно звертати увагу на їх високу інсектицидну ефективність, низьку токсичність для ссавців і тривалість залишком дії. Із сучасних інсектицидних препаратів для зовнішнього застосування, рекомендовано водні емульсії «Бутоксу», «Неостомазану», «Байофлай Пур-он», «Ектосан-плюс» та інші.
Пам’ятайте, що застосування препаратів необхідно виконувати, згідно з діючими настановами, з дотриманням усіх загальноприйнятих заходів безпеки.
О.САТАНІВСЬКА, головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі