«Стоп, Понінка!»: активісти з Новограда, Баранівки й Першотравенська перекрили трасу «Київ — Чоп», вимагаючи зупинити роботу фабрики

«Стоп, Понінка!»: активісти з Новограда, Баранівки й Першотравенська перекрили трасу «Київ — Чоп», вимагаючи зупинити роботу фабрики

Другого травня, о десятій годині ранку, понад сотня активістів перекрили рух на автотрасі міжнародного значення «Київ — Чоп». У такий спосіб люди намагалися привернути увагу влади й контролюючих служб на найвищому державному рівні до проблеми забруднення річок Случ і Хомора промисловими скидами Понінківської картонно-паперової фабрики.
Напередодні, 1 травня, під головуванням голови районної ради Дмитра Рудницького відбулося засідання за участю депутатів обласної ради, районної й міських рад, представників громадських організацій і активістів, на якому розробили план дій щодо того, як вплинути на Понінківську картонно-паперову фабрику.

Вже четвертий рік це підприємство регулярно скидає в річку промислові відходи, які призводять до масового мору риби, гибелі екосистеми. Попри всі законні зусилля активістів і місцевої влади розташованих на річці Случ громад, підприємство не робить жодних кроків для обладнання цеху очистки своїх стоків від хімічного забруднення. Більше того, достеменно невідомо, які саме хімічні сполуки зливаються в річку, до яких захворювань чи інших наслідків вони можуть призвести, якщо користуватися забрудненою водою.
Щоб з’ясувати, які ж хімічні елементи потрапляють у воду, Новоград-Волинська міська й районна ради замовили два дороговартісних аналізи води — один на межі Баранівського й Новоград-Волинського районів, інший — у місці водозабору Водоканалу. Втім, не очікуючи результатів, які будуть лише через декілька тижнів, активісти готові до радикальних дій, оскільки лише протягом квітня відбулося декілька масових скидів промислових відходів.
Щоразу фіксували після цього масову загибель риби у Случі, яка вимірювалася тисячами особин, а шкода, завдана довкіллю, — півтора десятками мільйонів гривень. Черговий злив у річку стався 27 квітня.
— Нас не чують. Необхідно вимагати втручання вищого керівництва держави. Вже цієї п’ятниці проведемо позачергове засідання сесії районної ради, на якому звернемось до Державного бюро розслідувань, а також, вкотре, — до всіх найвищих посадових осіб, правоохоронних органів і контролюючих служб, — зазначив Дмитро Рудницький.
Щоб ефективніше привернути увагу до проблеми, було вирішено на годину перекрити рух на автотрасі «Київ — Чоп». На акцію запросили центральні телеканали. Щоправда, відгукнулися лише два.
За годину в обидва боки траси зібралися кілометрові затори. Водії по-різному ставилися до вимушеного простою. Дехто, вислухавши пояснення, мовчки повертався до авто. А дехто пропонував «не мучити» таких само людей, які поспішають у власних справах, і радив «заблокувати фабрику, яка вас труїть, а не дорогу».
Було прийнято рішення пропускати рейсові автобуси, автомобілі з військовими, маленькими дітьми й вагітними. Також від гріха подалі пропустили великоваговий газовоз. Аргументи водія («У мене газовоз другого класу. Я не маю права стояти на дорозі з небезпечним вантажем») виявилися вагомими.
Це вже друге за останній рік перекриття дороги «Київ-Чоп» з вимогою зупинити роботу Понінківської фабрики. Попереднє, минулого літа, бажаного ефекту не дало. Тож, активісти розробили план дій. Наступними етапами після цього стануть чергові сесійні звернення до вищого керівництва держави, далі — народне віче в Новограді (мирна акція протесту «Стоп, Понінка!»). Потім — виїзна спільна акція у Понінці чи Першотравенську депутатів усіх рад, чиї громади розташовані на Случі й Хоморі. На кожну з масових акцій планується запрошувати центральні телеканали, щоб проблема забруднення річки Случ була постійно на слуху у всієї України.
Акції протесту і блокування доріг (в тому числі — не виключено, що й самої фабрики) планують проводити до тих пір, доки фабрика не забезпечить своє виробництво хімічною очисткою стічних вод.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА