СтопПонінка!

ШАНОВНА ГРОМАДО!
10 травня, о 14:30, прийди до пам’ятника Т.Г.Шевченку (район автовокзалу) та візьми участь у народному віче #СтопПонінка.
Зупинимо разом забруднення річок!
ГРОМАДСЬКА АКЦІЯ «ВРЯТУЙ СВОЮ РІЧКУ — ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ!»
Громадськість міста Новограда-Волинського, Баранівки, населених пунктів басейну р.Случ стурбована надзвичайною ситуацією, яка склалася із забрудненням р.Хомора і р.Случ ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» в Хмельницькій області. Органи місцевого самоврядування, громадські організації неодноразово зверталися з 2016 року до органів державної влади щодо вжиття заходів для припинення скидів забруднюючих хімічних та біологічних речовин у річку Хомора (притоку р.Случ). Проте численні звернення ніяких результатів не дали. Черговий скид промислових відходів фабрикою відбувся 12.04.2019 року. В руслі р.Случ, що протікає на території Баранівського району, було виявлено масову загибель риби та фауни.
За результатами проведеного комісійного підрахунку Житомирським рибоохоронним патрулем, кількість загиблої риби на р.Случ по різних видах склала 25103 шт., збитки становлять 21 млн. 767 тис. грн. Результати лабораторних досліджень показали суттєве погіршення якості води. Основним споживачем річкової води є м.Новоград-Волинський. 25, 26, 27 квітня 2019 року фабрика знову продовжила скиди нечистот.
Таким чином, через промислову діяльність фабрики, річки Случ і Хомора знаходяться в зоні надзвичайної екологічної ситуації. Отруюють природу, шкодять здоров’ю людей з однієї сторони, а з іншої — спостерігається бездіяльність, злочинна халатність, неспроможність органів центральної влади, правоохоронних органів, судової системи захистити право людей на безпечне для життя довкілля, просто виконувати закони.
Відповідно до Конституції України, кожний громадянин має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище, участь у публічних слуханнях із питань впливу діяльності підприємств на довкілля. Тому громадськість вдалася до більш радикальних заходів, і 02.05.2019 року жителями міста Новограда-Волинського, Новоград-Волинського і Баранівського районів, депутатами міських та районних рад вдруге було перекрито рух автотранспорту на автошляху міжнародного значення «Київ — Чоп».
Досить мовчати! Громадськість розпочинає масштабну акцію — ВІЧЕ. Запрошуються на захід представники органів центральної та місцевих влад, центральні і місцеві ЗМІ. Звертаємося до громад м. Баранівка, селищ Першотравенськ, Чижівської, Городницької ОТГ, Киківської, Брониківської, Гульської, Наталівської сільських рад підтримати Віче.
Байдужих не повинно бути! Нас цинічно нищать! Виходимо на ВІЧЕ, яке відбудеться 10 травня (п’ятниця), о 14 год. 30 хв., біля пам’ятника Т.Шевченку (район автовокзалу) в м.Новоград-Волинський.
Оргкомітет Віче

* * *

Відзначимо, що на позачерговій сесії Новоград-Волинської районної ради, що відбулася 3 травня, прийнято низку звернень до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, також до Житомирської та Хмельницької обласної державної адміністрації та обласних рад із вимогами зупинити роботу Понінківської картонно-паперової фабрики; провести перевірку роботи слідчих органів ГУНП Хмельницької області та створити спільну слідчо-оперативну групу ГУНП в Житомирській та Хмельницькій областях щодо забруднення річок Случ та Хомора; підтримати проект постанови ВРУ «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Случ та Хомора».
Підготував Олег БРЮХАНОВ