Хроніка 20/2019

ОШТРАФУВАЛИ ДЕПУТАТА ОДНІЄЇ З СІЛЬРАД НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді адміністративного протоколу щодо вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Йдеться про адміністративне правопорушення, вчинене депутатом однієї із сільських рад Новоград-Волинського району.
Зокрема, будучи, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення, пов’язані з корупцією, він несвоєчасно, без поважних причин, подав декларацію особи, яка уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік.
Щоправда, у суді депутат пояснив, що е-декларацію подав із запізненням тому, що не знав про необхідність зміни електронної пошти. Однак суд не визнав таке пояснення поважною причиною.
Натомість ухвалою Новоград-Волинського міськрайонного суду депутата визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, та призначено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.
ЗА ПОГРОЗИ ПРОЦЕСУАЛЬНОМУ ПРОКУРОРУ І ЙОГО РОДИНІ — ЗА ГРАТИ
Прокуратурою Житомирської області здійснено публічне обвинувачення у справі за фактом погрози вбивством та насильством щодо процесуального прокурора Бердичівської місцевої прокуратури та щодо його близьких родичів, у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків, вчиненої бердичівлянином.
Вироком Бердичівського міськрайонного суду чоловіка визнано винним у скоєнні злочину за ч.1 ст.345 КК України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та призначено реальне покарання.
24-річний житель Бердичева, підозрюваний у вчиненні серії тяжких умисних злочинів, за ч.3 ст.185 КК України (Крадіжка з проникненням у житло, що завдала значної шкоди), під час розгляду клопотання щодо застосування до нього запобіжного заходу, безпосередньо у залі суду пригрозив прокурору та його родині.
Зокрема, фігурант кримінального провадження, раніше неодноразово судимий за аналогічні злочини, висловив погрозу, що, у разі застосування до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, він вчинить фізичну розправу над процесуальним керівником та його рідними.
На підставі доказів, зібраних органом досудового розслідування, суд визнав чоловіка винним і в скоєнні злочину за ч.3 ст.185 КК України.
За сукупністю вчинених злочинів, вироком Бердичівського міськрайонного суду особі визначено остаточне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 роки 6 місяців.
Прокуратура Житомирської області

У МАЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОТЯГ СМЕРТЕЛЬНО ТРАВМУВАВ ЧОЛОВІКА
Подія сталась уночі 10 травня. Унаслідок отриманих травм загинув 37-річний житель с.Пристанційне.
Попередньо встановлено, що близько 5 години ночі у с.Пристанційне Малинського району пасажирський потяг травмував чоловіка, який рухався по залізничних коліях у попутному напрямку. Тілесні ушкодження, отримані потерпілим, виявились несумісними з життям.
На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група місцевого відділення поліції. Встановлено особу загиблого — ним виявився 37-річний місцевий житель.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ. У рамках розпочатих перевірок з’ясовуються всі обставини та причини, що призвели до трагедії.
ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА РОЗКРАДАЧА ЗАЛІЗНИЧНИХ КОЛІЙ
Уранці 10 травня до Бердичівського відділу поліції надійшло повідомлення про викрадення залізничних колій. На місці події було затримано і причетного до злочину. Розпочато досудове розслідування.
Близько 6 ранку до Бердичівського ВП звернувся охоронник підприємства, який розповів, що невідомий із території вантажного двору ст.Бердичів шляхом вільного доступу викрав деталі верхньої будови колії. На місце події прибула слідчо-оперативна група Бердичівського відділу поліції.
Правоохоронці встановили, що у скоєнні крадіжки обгрунтовано підозрюється 34-річний місцевий житель, який у скоєному зізнався.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) ККУ. За чинним законодавством, викритому у злодіянні чоловікові може загрожувати піврічний арешт, або позбавлення волі строком до 3 років.
У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПЕРЕКИНУВСЯ АВТОМОБІЛЬ: ПОСТРАЖДАЛИ ПАСАЖИРИ
Пригода сталась увечері 9 травня на автодорозі між селами Черняхівського району. Внаслідок перекидання «Мазди» тілесні ушкодження отримали жінка й дитина.
Попередньо з’ясовано, що близько 21:40 на автодорозі між с.Високе та с.Некраші водій автомобіля «Мазда 6» 36-річний житель Черняхівського району, не впорався з керуванням, з’їхав у кювет, де автівка перекинулась.
У результаті ДТП травми отримали пасажири — 33-річна жінка та 3-річний хлопчик. Постраждалі були доставлені до медичного закладу для надання необхідної допомоги.
Усі обставини та причини, що призвели до вказаної дорожньої пригоди, з’ясовуються поліцейськими.
У РОМАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОТЯГ СМЕРТЕЛЬНО ТРАВМУВАВ ЖІНКУ
Подія сталась уночі 7 травня. Внаслідок отриманих травм загинула 55-річна жителька райцентру. Встановлено, що близько 3 години ночі на 81-му км перегону «Чуднів — Печанівка», у селі Разіному Романівського району, вантажний потяг травмував жінку, яка рухалась по залізничних коліях у попутному напрямку. Тілесні ушкодження, отримані потерпілою, виявились несумісними з життям.
На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група місцевого відділення поліції. Упродовж дня була встановлена особа загиблої — 55-річної жительки райцентру.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ. У рамках розпочатих перевірок з’ясовуються всі обставини та причини, що призвели до трагедії.
ВОДІЯ-ВТІКАЧА, УЧАСНИКА НІЧНОЇ ДТП, ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗУПИНИЛИ У СУСІДНЬОМУ РАЙОНІ
На Романівщині уночі 6 травня водій «ВАЗівки» не роз’їхався з мотоблоком і втік із місця події. Виявили керманича уже у м.Чуднів, де працівники поліції зупинили його за порушення Правил дорожнього руху. Чоловік зізнався, що перебував напідпитку. Відносно правопорушника складено одразу декілька адміністративних протоколів.
До Романівського відділення поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду за участі автомобіля «ВАЗ» і мотоблока. Їх керманичі, рухаючись назустріч один одному, не поділили дорогу. Унаслідок події ніхто не постраждав, однак водій легковика поспішив залишити місце пригоди. Прикметами автівки втікача у відповідному орієнтуванні романівські поліцейські поділились із колегами сусідніх районів.
Спільні заходи дали очікуваний результат уже за декілька годин. У Чуднові працівники сектору реагування патрульної поліції за порушення ПДР (не працював один із габаритів) зупинили «ВАЗівку», за кермом якої знаходився 25-річний місцевий житель. Правоохоронці звернули увагу на механічні пошкодження автівки, характерні для наїзду на перешкоду. Водій повідомив, що їде додому із сусіднього району. Свою причетність до ДТП він визнав.
При спілкуванні з керманичем поліцейські запідозрили його нетверезий стан і запропонували чоловікові пройти відповідне освідування. Однак той відмовився від процедури, зізнавшись у вживанні алкогольних напоїв. Відносно водія-правопорушника правоохоронці склали адміністративний протокол за ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) КУпАП і передали його для подальшого з’ясування обставин прибулим на місце зупинки романівським колегам.
За скоєння ДТП (ст.124 КУпАП) і залишення місця пригоди (ст.122-4 КУпАП) керманич також понесе адміністративну відповідальність.
Тим часом поліцейські зазначають, що упродовж минулого тижня на Житомирщині виявлено 82 водії, які перебували за кермом у нетверезому стані. Нагадаємо, що подібні протиправні дії за чинним законодавством караються штрафом у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.) із позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік. Аналогічне, зафіксоване протягом року, правопорушення обернеться для водіїв вдвічі більшою сумою штрафу (20400 грн.) і вилученням водійського посвідчення на 3 роки. Задокументований утретє правопорушник заплатить уже 40800 гривень штрафу і буде позбавлений права керування терміном на 10 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ КЕРУЮЧОГО ФІЛІЇ «ЖИТОМИРОБЛАВТОДОР» В ОТРИМАННІ ХАБАРА
6 травня детективи Слідчого управління ГУНП, спільно з оперативниками Управління захисту економіки Житомирщини, під процесуальним керівництвом прокуратури області затримали керуючого однієї з філій Житомирської дорожньо-експлуатаційної дільниці «Житомироблавтодор» під час передачі йому 28 тисяч гривень неправомірної вигоди. Слідчі дії тривають.
53-річний чоловік вимагав таку суму від підприємця за надання в оренду приміщення, що належить філії.
Керуючого затримано одразу після отримання ним вказаної суми на робочому місці. Його дії відповідно задокументовано, а предмет хабара вилучено.
Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
ЗА ДІТЕЙ, ЯКІ РОЗПИЛИЛИ ПОДРАЗЛИВИЙ ГАЗ У ШКОЛІ, ВІДПОВІДАТИМУТЬ БАТЬКИ
6 травня, уранці, до поліції надійшло повідомлення про поширення в одному з приміщень школи у с.Зарічани Житомирського району аерозольного газу дратівливої дії. З будівлі було евакуйовано учнів та вчителів.
Для перевірки повідомлення на місце події виїхала слідчо-оперативна група Житомирського відділення поліції. Правоохоронці з’ясували, що у приміщенні туалету одноповерхової школи хтось із учнів розпилив газ, через який присутнім у будівлі було тяжко дихати. Із приміщення було евакуйовано 140 учнів та 20 вчителів.
Після обстеження школи фахівцями та провітрювання навчальний процес було відновлено. За медичною допомогою ніхто не звертався.
Водночас встановлено учнів, які розпилили газ. Це — двоє підлітків 2004 року народження.
— На щастя, директор швидко зорієнтувалась у ситуації та організувала виведення учнів із будівлі, що запобігло можливим ускладненням зі станом школярів. Батьки неповнолітніх бешкетників, відповідно до ст.184 (Невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) КУпАП нестимуть покарання у вигляді штрафу, — прокоментував начальник Житомирського відділення поліції Сергій Крошко.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

РИБООХОРОННИЙ ПАТРУЛЬ ВПОЛЮВАВ БРАКОНЬЄРІВ
14-15 травня на річці Случ, поблизу сіл Курчиця та Анастасівка, рибоохоронним патрулем було виявлено чоловіків, які здійснювали вилов риби та раків забороненими знаряддями лову.
У правопорушників вилучено 2 «павуки», 8 «заборчиків», 5 «косинок», один «парашут». Стосовно п’яти осіб складені адміністративні протоколи за ч.4 ст.85 КУпАП.
У подальшому справи будуть передані до суду. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до 680 грн. із конфіскацією знарядь та засобів лову.
Житомирський рибоохоронний патруль і надалі проводитиме спільні рейди з Нацполіцією на території області.
Інформацію про порушення правил рибальства та незаконного збуту водних біоресурсів, а також продажу заборонених знарядь лову прохання повідомляти на телефони «гарячої лінії» відомства: (0412) 24-57-81 та (067) 414-60-74.
04141.com.ua