Якщо вартість навчання у 2019 році перевищує 12519 грн., то вона підлягає оподаткуванню

Новоград-Волинське управління ГУ ДФС у Житомирській області інформує що, до загального оподатковуваного доходу платника не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.165.1.21 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України).
Нагадаємо, що розмір мінімальної заробітної плати, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», станом на 1 січня 2019 року складає 4173 гривні.
Таким чином, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) сума за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку, сплачена вітчизняним закладам вищої та професійно-технічної освіти, яка не перевищує у 2019 році 12519 грн. (4173 грн. x 3) за кожний повний або неповний місяць навчання.
Така сума не оподатковується й військовим збором.
Вартість навчання, що перевищує зазначену величину, оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.
Сектор організаційного забезпечення Новоград-Волинського управління ГУ ДФС у Житомирській області