Нелікована гіпертонія скорочує ваше життя

17 травня — Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Підвищений артеріальний тиск (артеріальна гіпертонія) — це стійке підвищення систолічного та/або діастолічного артеріального тиску: від 140/90 мм рт.ст. і вище. Його можна виявити при вимірюванні артеріального тиску близько 2-3-х разів на добу протягом чотирьох тижнів.
Гіпертонія є найбільш поширеною людською недугою, від неї потерпає кожна 5-та доросла людина в Україні. Якщо високий тиск не лікувати, то у вас можуть розвинутися інсульт, інфаркт, ниркова та серцева недостатність. Люди з нелікованою гіпертонічною хворобою мають вищий ризик передчасної смерті, ніж хворі на гіпертонію, які регулярно лікуються.
Прояви гіпертонічної хвороби: відчуття періодичного стискання голови в області потилиці і скронь, прискорене серцебиття, носові кровотечі, шум у голові і запаморочення, порушення сну, помірне підвищення артеріального тиску (в порівнянні з нормою, а нормою є 120-130/60-89 мм. рт. ст).
Лікування артеріальної гіпертензії — це індивідуальний підбір медикаментозних засобів для кожного пацієнта і систематичне їх застосування. Самостійне безконтрольне вживання ліків може завдати значно більшої шкоди, аніж користі. Необхідне збалансоване харчування, відмова від куріння і вживання алкоголю, зниження надлишкової маси тіла та помірні фізичні навантаження.
Правила харчування при гіпертонічній хворобі:

  1. Зменшити додавання солі в їжу. Здорова людина щодня вживає близько 10 г кухонної солі, а при гіпертонічній хворобі цей показник слід зменшити, як мінімум, удвічі. Добова норма повинна бути 4-5 г.

  2. Необхідно обмежити об’єм випитої рідини (1,3 л на добу, у тому числі — перші страви).

  3. Виключити з повсякденного раціону продукти, що впливають на підйом артеріального тиску: чай, кава, копчені та пряні продукти, а також міцні алкогольні напої.

  4. Не можна курити, бо саме куріння призводить до стійкого звуження кровоносних судин, а отже, до різкого підйому артеріального тиску.

  5. Гіпертонікам необхідно піклуватися про свою вагу, не допускати її різкого збільшення. Не можна вживати вуглеводи, що легко засвоюються (кондитерські вироби). Замініть їх корисними вуглеводами, які містяться в овочах, фруктах і злаках.

  6. Потрібно відмовитися від тваринних жирів на користь рослинних. Подекуди лікарі з цією метою рекомендують дотримання постів — короткочасне вегетаріанське харчування.

  7. Посилена увага — лужним продуктам: овочі, молоко, хліб грубого помелу, яйця, рис.

  8. Хворі на гіпертонічну хворобу потребують калію (банани, капуста, курага) і магнію (волоські горіхи, морква, буряк, крупи).

  9. Слід правильно розподіляти прийоми їжі впродовж дня: сніданок — 1/3 добового об’єму, обід — менше половини, вечеря — 1/10 частину.


Запам’ятайте: нелікована гіпертонія скорочує ваше життя! Контролюйте артеріальний тиск щодня!
Інна ВОШКО, лікар-кардіолог поліклініки КДД