Банк списав кредит — сплати податки державі!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У мене був валютний кредит. Ми домовились із банком про часткове списання кредиту, та я погасив його. У банку мені повідомили, що, можливо, мені доведеться сплачувати податок, оскільки списаний кредит вважається доходом. Тому прошу роз’яснити, чи дійсно мені доведеться сплачувати податок?
Андрій Т., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, якщо ви досягли домовленості з банком про списання частини кредиту, і банк про це прозвітує, то списана частина кредиту вважатиметься доходом, а доходи оподатковуються.
Оподаткуванню підлягає далеко не вся сума доходу за прощення кредиту, а тільки його частину. Декларацію дійсно доведеться заповнити і подати, але сума податків, яку ви повинні будете сплатити за підсумком, залежить від правильних розрахунків із вашого боку.
Важливим є те, що саме списали — суму основного боргу, відсотки, штрафні санкції (пеню) та в якому розмірі, коли був взятий кредит і коли списали його частину.
Згідно зі ст.165.1.55 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), не сплачується податок із суми прощених відсотків, комісії, штрафних санкцій (пені).
Відповідно до підпункту «д» ст.164.2.17 ПКУ, необхідно платити податок тільки з прощеної суми основного боргу за кредитом, крім суми основного боргу в розмірі 25% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року (станом на 1 січня 2019 року ця сума становить 1043,25 грн.).
Таким чином, податок сплачується тільки із прощеного тіла кредиту, за умови, якщо сума прощеного кредиту перевищує 1043,25 грн.
При цьому, суму прощених відсотків, комісії, штрафних санкцій (пені) або частину суми основного боргу необхідно вказувати в декларації, як дохід, який не підлягає оподаткуванню, і податки з цих сум не платяться.
Згідно з положеннями п.8 Підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення», не рахується додатковим благом платника податків і не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом НБУ на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом в іноземній валюті на гривню, і сумою такого боргу, визначеного за офіційним курсом НБУ станом на 1 січня 2014 року, а також сума відсотків, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, пробаченим (анульованим) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів у іноземній валюті, не погашених до 1 січня 2014 року.
Дія абзацу першого цього пункту поширюється на операції з прощення (анулювання) боргу кредитором боржника за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися, починаючи з 1 січня 2015 року.
Тобто, якщо у вас — кредит в іноземній валюті, який був взятий до 01.01.2014 р., а списання відбулось після 01.01.2015 р., то податок платиться тільки з суми основного боргу, з розрахунку за курсом НБУ станом на 01.01.2014 р.
ПОРЯДОК ПОДАЧІ ДЕКЛАРАЦІЇ ТА ТЕРМІН СПЛАТИ ПОДАТКУ
Згідно з положенням ст.167.1 ПКУ, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) сплачується в розмірі 18% від оподатковуваної суми, а також, згідно з положеннями п.16-1 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, — військовий збір (ВС) в розмірі 1,5% від оподатковуваного суми.
За загальним правилом, термін подачі декларації про доходи — до 1 травня року (ст.49.18.4 ПКУ), наступного за звітним (за 2019 рік — до 1 травня 2020 року). Згідно з положеннями ст.179.7 ПКУ, термін для оплати податків — до 1 серпня року, в якому ви зобов’язані подати декларацію про доходи (за доходи в 2019 році — до 1 серпня 2020 року).