На уроках — без телефонів!

На уроках — без телефонів!

Те, що і дорослі, і діти проводять нині у телефонах забагато часу — очевидно. Це впливає не лише на якість життя, роботи і навчання, а й робить нецікавим «живе» спілкування. У багатьох українських школах постійно підіймають питання, як із цим боротися. Часто вирішення проблеми натикається на різноманітні перепони.
У місцевому ліцеї №1 ім.Лесі Українки взялися впроваджувати принцип «на уроках — без телефонів». Днями у мережі з’явилося фото скриньки, яку спорудили батьки 5-В класу, аби гаджети не відволікали дітей від навчання.
— Спочатку у цьому класі спробували організувати день без телефону— щоп’ятниці. Сподобалося, — прокоментував нововведення директор ліцею №1 Юрій Рошка. — Батьки запропонували на цьому не зупинятися і зробили скриньку для зберігання. Діти самостійно кладуть телефони до скриньки перед уроком, на перервах обмежень нема. Батькам — респект! Цікава ситуація виникла, коли один із учнів цього не зробив і клас вимагав: «Правило для всіх!». Це — питання рівня організації класу. Коли є бажання, то знайдеться можливість, і буде результат!
Як виявилося, цей клас у ліцеї — не перший, хто вирішив боротися з телефономанією, про що свідчать відгуки у мережі: «У 5-Б було три тижні без телефонів. Батьки запропонували, діти трохи були проти, але потім звикли», — написала Катерина Нюкало. «Все правильно. Не треба купляти дітям для школи дорогі смартфони. Телефон дитини у школі повинен мати тільки одну функцію — дзвонити. І то, за необхідністю. До речі, у 7-А класі вже давно є така скринька для телефонів», — поділилася Світлана Іванченко. «Саме у 7-А учні запозичили ідею. Ініціатива була, в першу чергу, від дітей, а батьки швидко реалізували бажання у дію», — розповіла класний керівник 5-В Юлія Лавринович. «Повністю підтримую! Молодці! Приклад для інших!», — погодилася Людмила Гамма.
Знайшлися й ті, хто висловив занепокоєння щодо того, хто відповідатиме за збереження телефонів або взагалі розкритикував ідею. «Безнравственно поступили по отношению к ученикам. Избрали крайнюю меру, потому что не смогли приучить отключать? А свои телефоны отдали бы?» — висловила протилежну думку Олена Боброва.
Як засвідчує досвід «мобільних» експериментаторів у школах України, нововведення має позитивний вплив як на поведінку учнів, так і на їх ставлення до навчання.
У зв’язку з тим, що телефони у школах — не лише засіб зв’язку, а й супершпаргалка, у Міністерстві освіти і науки всерйоз думають про загальне обмеження щодо використання гаджетів. Можливо, згодом у кожній школі з’являться невеличкі шафи з ключем для кожного учня, де зберігатимуться телефони та інші особисті речі.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі