10 травня у Новограді пройшло народне віче: тисячі людей виступили проти забруднення річки Случ

10 травня у Новограді пройшло народне віче: тисячі людей виступили проти забруднення річки Случ

Декілька тисяч людей пройшли центральною вулицею Новограда-Волинського — від пам’ятника Тарасу Шевченку до площі Лесі Українки, тримаючи транспаранти з вимогою припинити забруднення річки Случ промисловими відходами Понінківської картонно-паперової фабрики.
Участь в акції взяли не лише новоград-волинці, а й жителі Баранівки, Першотравенська та інших населених пунктів, розташованих уздовж Случі й Хомори.
На площі Лесі Українки відбулося народне віче. Перед присутніми виступили активісти, які вже чотири роки намагаються змусити органи державної влади припинити роботу фабрики до обладнання на ній засобів очистки від хімічних речовин.
— Ми свою річку вже втратили. Чи збережете ви свою річку, залежить лише від вас, — звернувся до учасників зібрання активіст із Першотравенська Антон Муравський.
За свідченнями очевидців, які проживають поруч із річкою Хомора, Понінківська картонно-паперова фабрика вже чотири роки скидає в річку невідомі речовини, які отруюють воду і призводять до масової загибелі риби. Лише впродовж квітня цього року було зафіксовано чотири крупні скиди нечистот. Екологи оцінили збитки від мору риби в період нересту в десятки мільйонів гривень. Активісти зафільмували на дні річки, нижче від труби фабрики, клейку речовину.
Втім, у коментарі ТСН представник фабрики відкидає звинувачення у причетності підприємства до забруднення. Залишаються бездіяльними в цьому питанні й державні органи влади та Міністерство екології, до яких вже надійшли «мішки» звернень від активістів і представників місцевого самоврядування Новограда, Баранівки, Першотравенська.
Тож, віче стало наступним кроком для привернення уваги до проблеми. До цього активісти двічі з цією метою перекривали рух на автотрасі міжнародного значення «Київ — Чоп». Першого разу — влітку минулого року, вдруге — 2 травня 2019-го. На акції запрошували центральні телеканали, щоб проблема опинилася на слуху у всієї України.
Підсумком віче стало підписання резолюції, в якій громади Новограда-Волинського, Баранівки і Першотравенська вимагають від Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Президента України та Генпрокурора негайної зупинки Понінківської картонно-паперової фабрики до спорудження на ній очисних споруд від хімічних і біологічних речовин та введення їх в експлуатацію належним чином.
Олег БРЮХАНОВ