Хроніка 21/2019

Хроніка 21/2019

У НОВОГРАДІ ПРИПИНЕНО ФУНКЦІОНУВАННЯ АВТОЗАПРАВКИ, ЩО ДІЯЛА БЕЗ ДОЗВОЛІВ
Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів без відповідних дозволів на роботи підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, що створює загрозу загибелі людей.
Під час досудового розслідування 14.05.2019 р. слідчими місцевого відділу поліції проведено огляд земельної ділянки комунальної власності, що по вул.Житомирській, 144, у Новограді-Волинському та виявлено бензоколонку, під’єднану до резервуару з пальним місткістю 25000 літрів, з яких проводилась заправка автомобілів бензином марки «А-95» та дизельним пальним.
Однак передбачені чинним законодавством дозволи на роботи підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки за вказаною адресою відсутні.
Подано клопотання про накладення арешту на зазначене майно та щодо заборони його використання, яке розглядатиме Новоград-Волинський міськрайонний суд.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст.272 (Порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою) КК України проводить Новоград-Волинський відділ поліції ГУНП в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ПОЖЕЖІ НА АВТОЗАПРАВНІЙ СТАНЦІЇ У ЖИТОМИРІ
Повідомлення про пожежу на АЗС по вул.Східній в обласному центрі надійшло до Житомирського відділу поліції близько 13:30, 19 травня. Внаслідок події медична допомога знадобилась трьом чоловікам, вогнем знищено конструкцію АЗС та 4 легкових автомобілі. Обставини та причини загоряння з’ясовуються у рамках кримінального провадження.
На місці події працювали рятувальники, слідчо-оперативні групи обласного ГУНП та Житомирського відділу поліції і патрульні.
За попередніми даними, загоряння одного з підземних резервуарів із газом «пропан» могло виникнути під час проведення технічних робіт із обслуговування газозаправного обладнання.
Внаслідок пожежі термічні опіки отримали троє людей із числа працівників сервісного підприємства — киянин, 1972 р.н., та двоє жителів Черкаської області, 1962 р.н. Двох із чоловіків було госпіталізовано до опікового центру. Третьому — надано необхідну медичну допомогу без госпіталізації.
Вогнем також знищено конструкцію АЗС та 4 легкових автомобілі, які знаходились на її території.
Попередня правова кваліфікація події — ст.267 (Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України. Всі обставини та причини, що призвели до пожежі, встановлюються у рамках розпочатого досудового розслідування.
ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ЩЕ ОДНИМ ФАКТОМ РОЗПИЛЕННЯ ГАЗУ У НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ
Подія сталась 16 травня у навчально-виховному комплексі Коростеня. Один із 9-класників розпилив газоподібну речовину у коридорі поблизу навчальної аудиторії. З НВК було проведено евакуацію.
Близько 12:30 до Коростенського відділу поліції надійшло повідомлення про поширення аерозольної газоподібної речовини у приміщенні міського навчально-виховного комплексу.
На місце події виїжджала слідчо-оперативна група, працівники якої з’ясували, що газ було поширено у коридорі поблизу кабінету хімії. Для провітрювання приміщення було евакуйовано близько 600 учнів та працівників закладу. Медична допомога нікому не знадобилась.
У результаті перевірки поліцейські встановили, що до розпилення газоподібної речовини, ймовірно, причетний учень цього ж НВК, 2003 р.н.
Попередня правова кваліфікація події — ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Всі обставини з’ясовуються. За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафом, піврічним арештом або обмеженням волі строком до 5 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗБИРАЮТЬСЯ В ОБСТАВИНАХ СМЕРТІ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ
15 травня до відділення поліції з лікарні надійшло повідомлення про госпіталізацію породіллі. Під час перевірки з’ясувалось, що у жінки відбулись передчасні пологи, однак невідомо, де дитина. Для встановлення усіх обставин розпочато кримінальне провадження.
Повідомлення про подію надійшло близько 19:40, однак самі пологи відбувались приблизно о 10:00, того ж дня.
Попередньо встановлено, що 28-річна жителька с.Став-Слобода Радомишльського району перебувала на 7-му місяці вагітності і самостійно без допомоги лікарів народила вдома.
За кілька годин жінка викликала швидку медичну допомогу через погіршення стану самопочуття. На запитання поліцейських про дитину відповіла, що немовля не подавало ознак життя, і тому вона винесла його на подвір’я.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.117 (Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини) Кримінального кодексу України. Поліцейські проводять заходи для встановлення всіх обставин.
У ДТП ЗАГИНУВ ВОДІЙ «ВАЗА»
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 15 травня, близько 15:30, на польовій дорозі на околиці с.Великі Коровинці. У результаті ДТП загинув місцевий житель, а двоє пасажирів легковика отримали травми.
Попередньо, водій автомобіля «ВАЗ-2101», 67-річний місцевий житель, не впорався з керуванням та скоїв наїзд на електроопору.
Унаслідок ДТП водій загинув на місці події. Двоє пасажирів автомобіля, 60-річний та 72-річний місцеві жителі, отримали тілесні ушкодження у вигляді забиття та гематом. Їм було надано медичну допомогу.
Триває з’ясування всіх причин та обставин події.
У ЖИТОМИРІ ЗАТРИМАЛИ БРАТІВ-«ДОМУШНИКІВ»
17 травня в обласному центрі оперативники Управління карного розшуку Житомирщини та розшуківці Коростишівського і Житомирського відділів поліції затримали двох молодиків одразу після вчинення ними чергового злочину. Уже встановлена їх причетність до близько десятка подібних фактів. Досудове розслідування триває.
За словами житомирян, чий будинок було обікрадено, злодії скористались їх відсутністю у денну пору та потрапили у помешкання, пошкодивши металопластикове вікно. Зловмисники перевернули в оселі все шкереберть і винесли грошові кошти та ювелірні вироби.
— У поточному році ми вже мали аналогічні факти, які були подібні між собою за характером вчинення та деякими іншими ознаками. Вони зареєстровані у Коростишівському та Житомирському районах, а також у самому обласному центрі. Відтак ми працювали над викриттям причетних до крадіжок осіб, — розповів начальник Управління карного розшуку ГУНП Житомирщини Олександр Петрущенко.
Обгрунтовано підозрюваними у причетності до вказаного та ще близько десятка подібних фактів є 23-річні брати. Обидва — уродженці Рівненщини, один з яких проживав у Брусилівському районі Житомирщини, інший упродовж кількох останніх місяців тимчасово мешкав у обласному центрі. Раніше брати вже притягувались до кримінальної відповідальності.
Також відомо, що викрадені з чужих будинків речі молодики здебільшого здавали у ломбарди. За місцями їх проживання поліцейські виявили та вилучили низку речових доказів причетності до серії крадіжок.
Обидва молодики були затримані у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Досудове розслідування триває за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ. У рамках кримінального провадження затриманих перевіряють на причетність до вчинення інших подібних злочинів на території Житомирщини та обласного центру.
За чинним законодавством, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ НЕТВЕРЕЗОГО КЕРМАНИЧА НА ВИКРАДЕНОМУ «ФОЛЬКСВАГЕНІ»
Інспектори відділу організації діяльності груп реагування УПД ГУНП на одній із житомирських вулиць звернули увагу на автомобіль «Фольксваген», припаркований на зустрічній смузі руху. Чоловік, який знаходився за кермом, своєю неадекватною поведінкою викликав у правоохоронців підозру. А при наближенні їх до автівки, вийшов з неї і кинувся навтьоки у найближчі двори багатоповерхівки.
— Ми з колегою швидко наздогнали втікача. За зовнішніми ознаками він явно перебував у нетверезому стані. Коли попросили надати водійські документи, то виявилося, що таких у нього немає. Автомобіль, за його словами, належить родині дядька, а відтак він «взяв його напрокат» без відома власників. Для встановлення всіх обставин і документування події ми викликали наряд патрульних поліцейських, — розповів старший інспектор з особливих доручень відділу УПД ГУНП Максим Прохоренко.
По прибуттю працівники патрульної поліції склали відносно керманича адміністративні матеріали за ч.2 ст.126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування…) КУпАП, а після медичного освідування стану алкогольного сп’яніння — і за ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння…) КУпАП.
Працівники слідчо-оперативної групи Житомирського ВП ГУНП, які працювали на місці події, підтвердили, що про викрадення автівки до поліції вже надійшла заява від власниці транспортного засобу. «Фольксваген» було вилучено. Попередня кваліфікація дій правопорушника — ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ. Триває з’ясування всіх обставин.
Про чоловіка відомо, що раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки. За нові правопорушення, окрім штрафних санкцій, йому може загрожувати обмеження або позбавлення волі строком від 3 до 5 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області