Продав власне авто. Чи потрібно декларувати отриманий дохід?

Отриманий протягом звітного (податкового) року продавцем дохід від продажу іншим фізичним особам одного з об’єктів рухомого майна — легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда — не підлягає оподаткуванню.
У разі продажу протягом року двох чи більше об’єктів рухомого майна, дохід, отриманий платником, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5% (ст.167 Податкового кодексу України).
При цьому слід зазначити, що, якщо упродовж року фізична особа продавала інші транспортні засоби, зокрема, вантажний автомобіль або транспортний засіб спеціалізованого призначення, то дохід від такого продажу підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%, незалежно від кількості таких операцій із продажу впродовж року.
В управлінні нагадують, що, відповідно до ст.179 ПКУ, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій продажу майна чи даруванні, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок, відповідно до розділу IV Кодексу. В інших випадках, наприклад, укладення та оформлення таких операцій безпосередньо в сервісних центрах МВС, платник податку, який при продажу транспортного засобу отримав дохід, що підлягає оподаткуванню, від іншої фізичної особи, зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
Сектор організаційного забезпечення Новоград-Волинського управління ГУ ДФС у Житомирській області