«Від екосвідомої команди — до екосвідомої громади»

13 травня заступник міського голови Анатолій Легенчук провів нараду з керівниками ОСББ щодо роздільного збору сміття в рамках проекту «Від екосвідомої команди — до екосвідомої громади».
Участь у нараді взяли учні ЗОШ №5 разом із директором школи Ларисою Капчинською, які розповіли про участь у проекті «Zero Waste School», започаткованому Фондом Братів Кличків. Цей проект навчає школярів та вчителів через неформальне навчання впровадити культуру сортування відходів у своїй школі, громаді, а згодом і у світі. Програма проекту допомагає учасникам зрозуміти важливість їхньої участі у громадському житті та співпраці всередині громади.
Нагадаємо, що цього року команда Новоград-Волинської ЗОШ №5, яка була представлена на відбірному етапі, потрапила у 100 кращих (з більше 1000 представлених заявок) у проекті «Zero Waste School».
У ході наради учні ЗОШ №5 розповіли про проблему утилізації відходів, яка знайома не тільки Україні, а й всьому світу. Кожна держава вирішує це питання по-різному: спалювання, захоронення, переробка, будування заводів, прийняття нових законів та правил. Однак, перший пункт, з якого усюди починалась боротьба з відходами — сортування сміття, проведення якого залежить саме від громадян.
Учасники проекту ознайомили керівників ОСББ з особливостями поводження з твердими побутовими відходами та правилами сортування сміття, зазначили приблизний термін, протягом якого розкладаються основні елементи нашого побутового сміття. Учасники «Zero Waste School» розповіли про план реалізації власного проекту сортування сміття (папір, метал, пластик тощо) в школі та внесли пропозиції, що стосуються впровадження проекту сортування сміття у нашому місті і шляхи взаємодії та співпраці з місцевою владою й об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків.
Під час наради було наголошено, що необхідно вже зараз починати привчати населення до роздільного збору сміття, адже сміття — це гроші, які б могли отримувати ОСББ для своїх потреб. Насамперед, потрібно встановити контейнери для роздільного збору сміття в садочках та школах міста.
Учасники наради дійшли висновку, що для успішної реалізації проекту, насамперед, потрібно розпочинати з інформування, роз’яснення серед населення щодо роздільного збору сміття. Крім того, було внесено пропозицію звернутися до депутатського корпусу щодо виділення коштів для закупки контейнерів для роздільного збору сміття та встановлення їх у місцях загального користування, а керівникам ОСББ міста рекомендовано виконати роботи з відновлення існуючих контейнерів.
За матеріалами міської ради