Кримінальна відповідальність — за нетверезе керування! Що та коли зміниться для водіїв?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, чи правда, що з травня цього року введена кримінальна відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані?
В’ячеслав Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Як і раніше, на сьогодні діє ст.130 КУпАП «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції», яка встановлює адміністративну відповідальність за дане правопорушення у вигляді накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.) із позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.
При цьому, ще 22 листопада 2018 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який переносить відповідальність за керування транспортними засобами під дією алкоголю із адміністративних правопорушень у кримінальні.
Закон, який був ухвалений в цілому Верховною Радою ще у листопаді 2018 року, був підписаний Президентом, та офіційно оприлюднений.
Але до кримінальної відповідальності нетверезих водіїв можна буде притягувати лише з 01 січня 2020 року.
Тобто, з 01 січня для нетверезих водіїв наставатиме відповідальність не за ст.130 КУпАП, а за новою ст.286-1 Кримінального кодексу України «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».
За перше порушення буде передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 17000 до 34000 гривень з одночасним позбавленням водійських прав на строк до 3 років. Мова йде про відмову водієм від проходження перевірки на стан алкогольного чи подібного сп’яніння, за керування транспортним засобом під дією алкоголю (а також препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції), передачу керування ТЗ особі, що перебуває під дією алкоголю, вживання спиртного, наркотиків після ДТП чи зупинки на вимогу поліцейського.
Повторне вчинення якогось порушення із наведеного переліку каратиметься штрафом до 51000 грн. із позбавленням права керувати транспортними засобами від 2 до 3 років.
Крім цього, як і за вчинення будь-якого злочину, особа матиме судимість та всі інші негативні наслідки, пов’язані з притягненням до кримінальної відповідальності.