Торнадо, град, повалений ліс на площі понад 500 гектарів — Звягельщина зазнала потужного удару стихії

Торнадо, град, повалений ліс на площі понад 500 гектарів — Звягельщина зазнала потужного удару стихії

16 травня Житомирщиною пройшов буревій із градом, сильною зливою та грозою. Подекуди стихія продовжилася й наступного дня. Місцями, зокрема в с.Курчиця Новоград-Волинського району, а також на території міської ОТГ випав град розміром із куряче яйце. Поблизу с.Пилиповичі виник вихор, схожий на торнадо, який зафільмували випадкові свідки й виклали відео в соцмережі.
«Загалом по області станом на 06:00, 17 травня, внаслідок погіршення погодних умов, відключено від електропостачання 9 повітряних ліній по 10 кВ, 182 трансформаторні підстанції та 35 населених пунктів у Новоград-Волинському, Ємільчинському та Олевському районах області», — йдеться в офіційних повідомленнях.
Негода на Житомирщині призвела до надзвичайної ситуації. Про це повідомила прес-служба Житомирського ОУЛМГ: «На території ДП «Городницьке ЛГ» постраждали ліси на площі 258 га, на території «Новоград-Волинського ДЛМГ» площа пошкоджених різновікових насаджень становить 305 га».
20 травня обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Житомирської ОДА на позачерговому засіданні розглянула питання про виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із значними опадами, сильним вітром, великим градом, що охопила Новоград-Волинський та Ємільчинський райони області.
Комісія вирішила класифікувати зазначену подію як надзвичайну ситуацію природного характеру місцевого рівня.
«Спеціалісти Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства та державних лісогосподарських підприємств проводять обстеження пошкоджених та загиблих внаслідок буревію насаджень, обраховують збитки, заподіяні лісовому господарству, а також витрати, пов’язані із ліквідацією наслідків негоди», — інформує прес-служба Житомирського ОУЛМГ.
«Внаслідок негоди в селах Пилиповичі, Городище та Анета Новоград-Волинського району повністю пошкоджені покрівлі 8 житлових будинків та частково пошкоджені дахи ще в близько 41 оселі та господарських спорудах. До того ж, проведені аварійні роботи з прибирання 3 повалених дерев, що впали на проїжджі частини доріг та пошкодили лінії електропередач. Загиблих та постраждалих немає.
Рятувальниками проводяться аварійні роботи з відкачування грунтових вод із присадибних ділянок та обійсть у приватному секторі смт.Городниця Новоград-Волинського району», — повідомили у Новоград-Волинській РДА.
17 травня секретар міської ради Василь Остапчук, заступник міського голови Анатолій Легенчук разом із в.о. старости Майстрівського старостинського округу Новоград-Волинської міської ОТГ Олексієм Борисюком здійснили виїзд в с.Майстрова Воля. Внаслідок негоди на виїзді з Майстрової Волі сильний вітер зняв шифер із будинків і господарських споруд. Також вітром вирвало із землі газові труби, порвані електричні дроти. По селу внаслідок негоди частково пошкоджені дахи ще в 5 оселях та господарських спорудах.
У медичному кабінеті зірвано з покрівлі декілька листів шиферу. Загиблих та постраждалих немає.
Крім того, внаслідок негоди по місту, на вул. Коростенській, виникло три підтоплення будинків у приватному секторі і на деяких вулицях пошкоджено електромережу», — сповістив про наслідки негоди відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради 17 травня.
Олег БРЮХАНОВ
Фото ОУЛМГ