На Звягельщині упродовж кількох тижнів поліцейські зафіксували понад 30 випадків незаконного вилову риби

На Звягельщині упродовж кількох тижнів поліцейські зафіксували понад 30 випадків незаконного вилову риби

\"НаІз 1 квітня на території області триває операція «Нерест», спрямована на запобігання випадкам вилову водних біоресурсів у період виношування та відкладання ікри. Відтак поліцейські разом із рибінспекторами проводять профілактичні заходи та рейди, виявляючи правопорушників.
За період профілактичних заходів на території Новоград-Волинського району поліцейські зафіксували 34 правопорушення, пов’язані з незаконним виловом риби та раків. Було складено адміністративні протоколи, переважно за ч.4 ст.85 (Порушення правил використання об'єктів тваринного світу) Кодексу України про адміністративні правопорушення. У порушників вилучено та знищено 60 заборонених знарядь лову та накладено штрафні санкції.
У середині травня дільничні офіцери поліції Городницької поліцейської станції, спільно з інспекторами рибоохоронного патруля, виявили чотирьох чоловіків віком від 20 до
55 років, жителів с.Пилиповичів, які виловлювали рибу, так званим, «павуком». Чоловіки встигли дістати з водойми 120 сріблястих карасів вагою близько 5 кілограмів. Сума завданих збитків склала понад 2000 гривен.
У такий же спосіб на березі річки Случ у с.Курчиця рибалив 34-річний місцевий мешканець. Коли побачив, що до нього наближаються правоохоронці, негайно скинув улов у водойму. Однак заборонене знаряддя у нього таки вилучили.
— Зазвичай, помітивши поліцейських та наших інспекторів, правопорушники намагаються якнайшвидше позбутися улову, — розповідає інспектор відділу охорони водних біоресурсів області Костянтин Рибчинський. — Проте залишається знаряддя незаконного рибальства, що красномовно свідчить про правопорушення. Усе вилучається та знищується. Бувають випадки, коли порушники намагаються втекти з місця події, однак разом із поліцейськими вдається їх затримати, дякуємо їм за співпрацю та допомогу.
У Городниці увагу поліцейських привернув 66-річний місцевий житель, який ніс до свого господарського приміщення незаконні прилади для вилову риби. Чоловік ще й похвалився інспекторам, що має багато подібного «добра» та запросив поглянути до приміщення. Звідти, у присутності свідків, правоохоронці вилучили кілька ліскових сіток, «павука» та остроги.
Тиждень тому на річці Случ у с.Анастасівка правоохоронці застали двох місцевих хлопчаків. Ті виловлювали рибу забороненим знаряддям лову з човна. Один із рибалок виявився неповнолітнім, тож, поліцейські розшукали його батьків.
— Як з’ясувалося, 16-річний хлопець у цей день прогуляв школу, натомість пішов із 20-річним знайомим до водойми, — розповідає дільничний офіцер поліції Микола Гайдайчук. — Тут уже питання не тільки у браконьєрстві. Хлопець наразив себе на небезпеку, адже без відома дорослих опинився у човні в повноводній через дощі річці. Добре, що не трапилося лиха. Тож, із батьками підлітка ми теж провели профілактичну роботу.
За словами заступника начальника Новоград-Волинського відділу поліції Олександра Вовченка, поліцейські та рибінспектори продовжують спільні патрулювання водойм на території району для запобігання правопорушенням у сфері охорони водних біоресурсів.
Нагадаємо, що забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:

  • на річках та їх притоках — із 1 квітня до 20 травня;

  • на водосховищах та ставках — із 1 квітня до 10 червня;

  • у новостворених водних об'єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об'єктів — із 1 квітня до 30 червня.


Також забороняється будь-який лов раків у водоймах, що підконтрольні Управлінню Державного агентства рибного господарства у Житомирській області, із 1 квітня до 20 червня та з 15 липня до 5 вересня, під час виношування ікри, личинок, а також першої і другої линьок.
Відділ комунікації поліції Житомирської області