Полігон побутових відходів може стати «другою Понінкою»

Полігон побутових відходів може стати «другою Понінкою»

Депутати Новоград-Волинської районної ради забили на сполох: полігон твердих побутових відходів на землях Чижівської ОТГ експлуатується з порушенням санітарних норм. Про це йшлося на 21-ій сесії районної ради сьомого скликання (29 травня), під час якої депутати райради затвердили рішення «Про екологічний стан району».
Ще 26.09.2018 року та 01.10.2018 року були проведені лабораторні дослідження води та повітря на полігоні ТПВ міста Новограда-Волинського. Відповідно до висновків міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗУ», не відповідала гігієнічним вимогам вода з рівчака, в який впадають дренажні води, а також дренажна вода з останнього колодязя. Для прикладу, перевищення допустимих норм лактозопозитивних кишкових паличок становило від 14 до 42 разів. Було зафіксовано порушення норм споживання кисню, перевищення вмісту заліза й аміаку, що свідчить про забруднення рівчака, який, у свою чергу, веде до Случі.
Протягом останнього півроку ситуація лише погіршувалася.
«До районної ради зверталися жителі Чижівської ОТГ та північних околиць Новограда зі скаргами на зіпсовану воду в колодязях. 21 травня на полігоні ТПВ відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань АПК, регулювання земельних відносин, екології та використання природних ресурсів. Було встановлено, що існуюча перша карта першої черги, яка експлуатується з 2009 року, вичерпала свої можливості ще в попередні роки. Будівництво 2-ї карти першої черги розпочате, але не закінчене. Умови для складування відходів на полігоні відсутні. Складування відходів здійснюється хаотично. Не збудовані спостережні свердловини, установка для знезараження фільтрату, естакада, господарські будівлі, система водозабезпечення. Дорога до полігону — практично непроїзна, територія біля полігону засмічена. Складування відходів вийшло за межі виділеної земельної ділянки для полігона ТПВ м. Новоград-Волинський», — прокоментував ситуацію «Звягелю» голова профільної комісії райради Ігор Михнюк.
Фактично відбувся самовільний захват земельної ділянки площею біля 3,3-3,5 га.
Це депутати районної ради встановили, проаналізувавши відеозйомку полігону з повітря. Оскільки друга карта першої черги недобудована, то сміття вивантажується практично на голий грунт, а через непроїзну дорогу — висипається, не доїжджаючи до полігону. Відходи потрапляють у грунтові води і в рівчак, який внаслідок останніх злив став повноводним, потічок тече прямо в Случ. Саме тому на сесії райради прозвучало, що ситуація з новоградським полігоном ТПВ дедалі більше нагадує забруднення річки Случ відходами роботи Понінківської фабрики.
«Щодня на полігон вивозиться біля десяти «офіційних» машин зі сміттям. Разом із тим на роботу компактора, який впорядковує сміття на полігоні, виділяється лише 400 літрів пального на місяць, тоді як компактор споживає 40 літрів на годину. Тобто, в місяць він може працювати лише десять годин!» — додав Ігор Михнюк.
Районна рада своїм рішенням запропонувала міській раді негайно усунути існуючі порушення на полігоні ТПВ. Рішення містить вісім підпунктів. У разі, якщо воно буде проігнороване, райрада збирається позиватися до суду, звертатися до правоохоронних органів і природоохоронної прокуратури.
Разом із тим, як зауважив Ігор Михнюк, якщо міська рада готова комплексно вирішувати проблему, то райрада піде назустріч. Йдеться про залучення інвестора з метою сор-
тування й переробки відходів. «Якщо вони (міська рада) знайдуть такого інвестора, то ми готові погодити нові межі, щоб розмістити виробництво», — підкреслив Ігор Михнюк.
У міській раді від проблеми не відхрещуються. Як пояснив «Звягелю» начальник управління ЖКГ міської ради Олександр Богданчук, на цьому тижні, з понеділка по середу, на полігоні ТПВ працював військовий БАТ — згрібав сміття, розкидане обабіч під’їзної дороги.
На полігон виїжджала комісія на чолі з міським головою Віктором Весельським. Наразі прийнято рішення, що у п’ятницю відбудеться спільне засідання за участю міського голови, заступників, голів депутатських фракцій і комісій, щоб погодити виділення коштів з міського бюджету на ліквідацію наслідків ситуації. Йдеться про суму біля 430-440 тис. грн., в межах якої, якщо депутати за це проголосують, КП «Шляхрембуд» зможе ліквідувати стихійне звалище навколо полігону.
Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року утримування полігону ТПВ перейшло до КП «Шляхрембуд». До цього полігон експлуатувався на правах оренди ТОВ «Міськкомунсервіс».
Наразі можливості першої карти першої черги полігону ТПВ вичерпані. Будівництво другої карти призупинене, оскільки міська рада ще минулого року в судовому порядку розірвала договір із недобросовісним підрядником, який не спромігся освоїти кошти з Державного бюджету. Оголошено новий тендер — прийом заявок завершується наступного понеділка, о 10:00. Тобто, роботи з будівництва нових потужностей полігону ТПВ не ведуться, тривають тендерні процедури.
Стан справ ускладнює ще й те, що КП «Шляхрембуд» не володіє відповідною технікою для обслуговування полігону. Складування сміття проводиться орендованим компактором (80 тис. грн. на місяць). Але цей компактор від початку року двічі стояв на ремонті (два і три тижні відповідно). Щоб придбати свій компактор для потреб комунального підприємства, потрібно з бюджету передбачити біля 1,5 млн. грн., — каже Олександр Богданчук. Крім цього, у «Шляхрембуду» не вистачає обігових коштів на пальне навіть для орендованого компактора.
«Сподіваюсь, що на сесії здоровий глузд переможе, адже полігон ТПВ — це не проблема керівника підприємства Рассадіна, це — проблема всього міста», — підсумував начальник управління ЖКГ.
Олег БРЮХАНОВ
Фото районної ради