Хроніка 23/2019

Хроніка 23/2019

НА АВТОШЛЯХУ «КИЇВ — ЧОП» ЗАГИНУВ ПІШОХІД
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 31 травня, близько 19:50, на 230-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Наталівка. Поліцією розпочато досудове розслідування.


Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Mitsubishi Lancer», 49-річний житель Вінниці, рухаючись у напрямку Житомира, вчинив наїзд на пішохода, 45-річного жителя м.Новоград-Волинський, який із велосипедом у руках переходив дорогу по нерегульованому пішохідному переходу.
Унаслідок ДТП пішохід отримав травми, від яких загинув на місці події.
Всі обставини ДТП з’ясовуються у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
НЕТВЕРЕЗИЙ ВОДІЙ ІНОМАРКИ «НАЗДОГНАВ» ВАНТАЖІВКУ
Повідомлення про ДТП, що сталася на 225-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Анета, надійшло до поліції 1 червня, близько 4:00.
На місці події поліцейські з’ясували, що водій автомобіля «Volkswagen Passat», 38-річний житель Баранівського району, вчинив зіткнення із задньою частиною напівпричепа вантажівки «Renault Magnum 440» під керуванням 43-річного жителя Луцька.
У результаті ДТП водій легковика отримав тілесні ушкодження та був доставлений до Новоград-Волинської лікарні. Під час освідування було зафіксовано стан алкогольного сп’яніння у керманича «Volkswagen» (1,8 проміле).
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
У ЖИТОМИРІ ПІДЛІТОК ВРЯТУВАВ ІЗ РІЧКИ ДВІЙКО МАЛИХ ДІТЕЙ І ВИКЛИКАВ ПОЛІЦІЮ
31 травня під час шкільної лінійки 15-річного сміливця Подякою та подарунком особисто нагородив т.в.о. керівника Головного управління Нацполіції Житомирщини Артем Лисогор.
— Днями ми з товаришами повертались додому з навчання. Перейшли міст через річку Кам’янку, спустились до річки. На березі біля самої води побачили двох геть маленьких дітей — дівчинку і хлопчика. Поряд на галявині сиділи дорослі, але було видно, що до цих дітлахів вони не мають ніякого відношення. Раптом обидва малюки стрибнули у воду. Стрімка течія миттю збила з ніг меншу дівчинку і віднесла від берега, хлопчика теж почало відносити. Зрозуміло, що вагатися не було часу, і я стрибнув у потік слідом за дітьми, — розповідає про пригоду 15-річний житомирський ліцеїст Євген Венгерський.
Хлопцеві швидко вдалося вихопити з води дівчинку, а хлопчика допомогли витягнути дорослі. Діти були злякані й розгублені й на жодне запитання — ні про свої імена, ні про те, як тут опинились і де живуть, — не відповідали. Про цю пригоду їх рятівник Євген негайно повідомив до поліції, зателефонувавши на «102».
Першими на місце події прибули патрульні поліцейські. Вони вже викликали «швидку» і передали медикам двійко врятованих малят.
Тим часом юнаки продовжили свій шлях додому. Однак дорогою побачили заплакану жінку, яка бігла їм назустріч, повсякчас оглядаючись на всі боки.
— Чомусь я так і подумав, що це може бути матір тих діточок, — каже Євген. — Перепитав жінку про це, й вона таки підтвердила, що шукає своїх 2-річну доньку і 4-річного синочка. Заспокоїв її і запевнив, що з її дітьми все гаразд. І порекомендував зв’язатись із поліцейськими, а вони вже підкажуть, де знайти дітлахів.
Як розповіла начальник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук, у той же вечір жінка зателефонувала на «102», а згодом забрала своїх маленьких діточок з лікарні після обстеження їх лікарями. Як з’ясувалося, кількахвилинна неуважність дорослих призвела до зникнення малюків із поля зору і ледь не закінчилась бідою. З батьками поліцейські провели серйозну профілактичну розмову.
Сама жінка щиро завдячує юному рятівнику за сміливість і за життя своєї малечі.
31 травня під час урочистостей із нагоди останнього шкільного дзвоника у Житомирському ліцеї при ЖДТУ, де навчається 15-річний Євген, на хлопця чекав приємний сюрприз. На лінійку прибув т.в.о. начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор, який на загальному зібранні привітав ліцеїста і відзначив його сміливість і небайдужість.
У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ ПІД КОЛЕСА АВТОМОБІЛЯ ПОТРАПИВ 8-РІЧНИЙ ХЛОПЧИК
Дорожньо-транспортна пригода сталася 30 травня, близько 15:00, у с.Зарічани. Внаслідок ДТП травми отримав 8-річний школяр. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Daewoo Lanos», 52-річна житомирянка, рухаючись вулицею села, вчинила наїзд на пішохода, 8-річного місцевого жителя.
Унаслідок ДТП хлопчик отримав тілесні ушкодження та був доставлений до травматологічного відділення обласної дитячої лікарні.
Поліція встановлює всі причини та обставини події.
ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ПІДОЗРЮВАНОГО У ЗУХВАЛИХ ТЯЖКИХ ЗЛОЧИНАХ
Увечері 29 травня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення про поранення пенсіонерки та її сина невідомим, який під надуманим приводом зайшов до них у квартиру. Поліція оперативно затримала підозрюваного. Його викрито також у причетності до спричинення тілесних ушкоджень ще двом житомирянам. Тривають досудові розслідування.
Близько 17:30 до поліції надійшло повідомлення від житомирянки про поранення її сусідів за місцем проживання останніх. На місце події прибула слідчо-оперативна група Житомирського ВП.
Попередньо встановлено, що до квартири 78-річної житомирянки, попросивши поїсти, зайшов незнайомець. Уже в оселі він раптово завдав господарці удари ножем, відібрав сережки та інші особисті речі. На порозі зіштовхнувся з 56-річним сином потерпілої й також серйозно поранив його. Потому втік.
Обох поранених було доставлено до реанімаційних відділень житомирських лікарень.
— Над розкриттям цього злочину слідчі та розшуківці працювали всю ніч і вже на ранок мали позитивні результати. Спочатку було встановлено особу підозрюваного, а потім — і його місце перебування. І вже близько опівдня 30 травня оперативники затримали чоловіка на околиці обласного центру у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України, — повідомив т.в.о. начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.
Обгрунтовано підозрюваним у причетності до зухвалого нападу і замаху на вбивство двох людей виявився 38-річний житомирянин. Раніше він уже мав судимість за вбивство і відбував покарання у місцях позбавлення волі.
На даний час він також підозрюється у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень жінці та чоловіку на одній із вулиць обласного центру. Подія мала місце пізно увечері 13 травня. Внаслідок раптового нападу невідомого перехожого серйозні травми отримали двоє житомирян, 28-ми та 29-ти років. Із тілесними ушкодженнями вони також були госпіталізовані.
Триває з’ясування всіх обставин у рамках кримінальних проваджень за ст.15 (Замах на злочин), ч.2 ст.115 (Умисне вбивство), ч.1 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч.4 ст.187 (Розбій) КК України.
За низку цих злочинів затриманому може загрожувати від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.
ЧОЛОВІКА І ЖІНКУ, ПІДОЗРЮВАНИХ У ВБИВСТВІ СВОЄЇ ДИТИНИ НА ЖИТОМИРЩИНІ, ВЗЯТО ПІД ВАРТУ
Корольовський районний суд м.Житомир розглянув клопотання слідчих поліції і визначився з обранням міри запобіжного заходу чоловіку та жінці, які підозрюються у жахливому вбивстві своєї 5-річної доньки в Овруцькому районі.
Слідчі Слідчого управління ГУНП в Житомирській області, які розслідують кримінальне провадження за фактом умисного вбивства 5-річної дівчинки в Овруцькому районі, подали до суду клопотання про обрання підозрюваним батькам міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
29 травня за рішенням Корольовського районного суду Житомира 41-річну жительку Овруцького району взято під варту на 60 діб без права внесення застави.
Така ж міра запобіжного заходу застосована судом 30 травня і до 50-річного батька загиблої дитини. Найближчі 2 місяці підозрюваний в особливо тяжкому злочині чоловік проведе в ув’язненні.
Нагадаємо, що жахливий та цинічний злочин, учинений батьками відносно своєї малолітньої дитини, був викритий поліцією 27 травня у результаті перевірки інформації про ймовірне вбивство. Загибла 5-річна дівчинка раніше була вилучена із своєї сім’ї і певний час проживала у прийомній родині. Однак минулого року рішенням суду була повернута біологічним батькам.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРОДОВЖУЮТЬ ВИЛУЧАТИ ЗБРОЮ ТА БОЄПРИПАСИ У ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ
В області тривають оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на вилучення з незаконного обігу небезпечних предметів. Упродовж кількох останніх діб правоохоронці вилучили у жителів області рушниці та набої. Нині за всіма фактами тривають досудові розслідування.
27 травня у Баранівському районі дільничному офіцеру поліції місцеві жителі розповіли про рушницю, яку, нібито, зберігає вдома пенсіонерка. Поліцейські перевірили інформацію. Під час огляду домоволодіння 67-річної жительки району працівники поліції виявили у підсобному приміщенні обріз гладкоствольної рушниці. За словами господині, зброя зберігалася там вже давно, і про її походження вона нічого не знає. Поліцейські вилучили рушницю.
Цього ж дня під час санкціонованого обшуку за місцем проживання 45-річного жителя смт.Лугини поліцейські виявили рушницю, оптичний приціл, 25 набоїв різного калібру та порох. Чоловік зберігав зброю та боєприпаси без законних підстав. Усе виявлене було вилучено.
28 травня на автошляху «Київ — Чоп» працівники Ємільчинського відділення поліції за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль «Citroеn Jumpy» під керуванням 32-річного жителя Радомишля. У салоні автомобіля поліцейські помітили гвинтівку з оптичним прицілом. Жодних документів на зброю чоловік не надав, відтак її вилучили.
Триває встановлення всіх обставин подій у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Вилучене направлено на експертне дослідження.
Законодавством незаконне носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області