Житній хліб і ЗСЖ, або Який хліб найкорисніший?

«Який хліб найкорисніший?» — це питання не втрачає своєї актуальності вже багато століть. Різноманітний хліб — житній, пшеничний, кукурудзяний — був і залишається основою раціону в багатьох культурах. Незважаючи на це, користь хліба періодично заперечується прихильниками, так званого, «здорового способу життя». Але дієтологи, як і раніше, наполягають: абсолютна відмова від хлібобулочних виробів може негативно позначитися на здоров’ї людини, спричинити незворотні зміни в роботі внутрішніх органів. Спробуємо розібратися в «хлібному» питанні: який хліб найкорисніший для споживання і збагачення свого щоденного раціону вітамінами, мінералами, мікроелементами?
Серед такого великого асортименту хлібобулочних виробів, що представлений зараз на полицях супермаркетів, першу позицію за своїм мінеральним складом і користю для організму посідає житній хліб або хліб із суміші житньо-пшеничного борошна.
Вчені стверджують, що житній хліб заслужено отримав назву «українського», бо це не тільки традиційний для нас харчовий продукт, користь якого для здоров’я беззаперечна.
Вживання 550 грамів такого хліба на добу повністю забезпечує потреби дорослої людини у залізі й фосфорі, на 40% — у кальції, містить вітаміни В1, В2, РР. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в житі, сприяють розчиненню холестерину, а це — профілактика атеросклерозу. Не менш важливою перевагою житнього хліба над іншими видами хлібобулочних виробів є значний вміст клітковини (харчових волокон). Піклуючись про здоров’я кишківника, клітковина регулює його роботу, працює, як губка, очищає і природнім шляхом виводить слиз та шлаки із шлунково-кишкового тракту. Окрім цього, клітковина перешкоджає утворенню каменів і застою в жовчному міхурі. Ця корисна властивість досягається завдяки лігніну — особливому компоненту, який пов`язує і видаляє жовчні кислоти з організму. Але і це ще не все! Клітковина повинна бути в раціоні кожної людини, вона знижує «поганий» холестерин, нормалізує рівень цукру в крові і запобігає розвитку раку шлунково-кишкового тракту.
Хліб із житнього борошна грубого помелу відмінно підійде при дієтичному харчуванні, калорійність житнього — 227 ккал, тоді як пшеничного — 240 ккал. Саме через низьку калорійність дієтологи радять споживати його частіше. І останній факт, після якого користь житнього хліба буде беззаперечною для найзатятіших прихильників здорового способу життя. Навіть тим, хто дотримується жорсткої безвуглеводної дієти, два шматочки житнього або цільнозернового хліба щодня допоможуть… схуднути! Таким чином ви стимулюєте травлення, організм насичується необхідною кількістю калію, цинку, вітамінів груп Е і В.
Споживання житнього хліба буде корисним як і при ожирінні, так і при недокрів’ї.
Народна мудрість стверджує, що пшеничний хліб — для свята, а житній — для роботи, бо надовго дає сили і відчуття ситості без зайвих калорій.
В Україні хліб — це вічна цінність, «усьому голова», учасник багатьох обрядів, наприклад, одруження, вінчання. Усім нам подобається різний хліб: комусь — звичайний нарізний батон, комусь — тостовий, а хтось надає перевагу ароматному окрайцю бородинського, присмаченому часником зі шматочком сала.
Потрібно обов’язково вживати і пшеничний хліб. Головне — знати, який корисніший і в чому перевага тієї чи іншої випічки.
Смакуйте із задоволенням і користю для свого організму!
Н.О.ГОРЛАТА, фахівець із стандартизації, сертифікації та якості ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод»