Весельський пригрозив розстріляти Рассадіна, якщо «Шляхрембуд» за місяць не прибере сміття

Весельський пригрозив розстріляти Рассадіна, якщо «Шляхрембуд» за місяць не прибере сміття

виїзна комісія на чолі з міським головою Віктором Весельським проводить огляд полігону ТПВНа сесії міської ради 6 червня виділили 420 тисяч гривень із міського бюджету на утримання та обслуговування полігону твердих побутових відходів. Кошти має освоїти КП «Шляхрембуд», на балансі якого знаходиться полігон ТПВ. Гроші спрямують на погашення заборгованості за орендований у ТОВ «Міськкомунсервіс» компактор та прибирання сміття на території поруч із полігоном. Йдеться про понад 3 гектари самозахопленої землі, на яку скидалося сміття, оскільки полігон переповнений і до нього було складно під’їхати.
420 тисяч гривень виділили, але після того депутати жваво подискутували про причини ситуації та кроки виходу з неї. Оскільки ці кошти в глобальному сенсі проблему не вирішують — перша черга полігону переповнена, а друга — не будується.
— Хто буде винен, якщо грошей не стане, а сміття залишиться? — прозвучало в залі.
— Розстріляєм Рассадіна (керівник КП «Шляхрембуд» — прим. авт.), — відповів не для протоколу міський голова Віктор Весельський, проте достатньо голосно, щоб це можна було почути навіть у останньому ряді сесійної зали.
Показово, що депутати спочатку проголосували за виділення коштів, а лише потому, в розділі «Різне», почали детальніше обговорювати проблему.
— Спочатку дали гроші, а тоді слухаємо, — зіронізував колишній міський голова Микола Боровець.
Відповідно до розпорядження міського голови від 31 травня, створено комісію для службового розслідування за фактом неналежного утримання полігону ТПВ. Комісію очолює керуючий справами міської ради Дмитро Ружицький. Він доповів, що комісія провела два засідання, 4 і 5 червня, але ще не завершила роботу. Тому навіть попередніх висновків, відповідно до закону, оголосити не може.
Депутати вимагали від міського голови взяти на себе відповідальність за стан полігону ТПВ, а не створювати комісію на комісії з пошуком винних. Так, Юрій Новиченко запропонував на наступній сесії заслухати звіт Віктора Весельського щодо стану галузі ЖКГ міста в цілому й полігону ТПВ зокрема.
— Ми хочемо почути, куди саме будуть використані кошти, — зазначив Новиченко.
— Якщо ми будемо голосувати за виділення коштів без розрахунків, то це — прірва, й вона все потопить, — додав секретар міської ради Василь Остапчук, член вищезазначеної комісії.
— 80 тисяч гривень у місяць за оренду компактора — хіба це господарське використання коштів? — риторично запитала Олена Пономаренко.
— Рассадін просто не давав соляру для компактора, — звинувачуючи керівника «Шляхрембуду», додав співкерівник ТОВ «Міськкомунсервіс» Олег Ващенко.
— Фінансові можливості КП «Шляхрембуд» — скромні. У підприємства немає своєї техніки, щоб належним чином утримувати полігон ТПВ. Я про це щомісяця сповіщав листами міського голову. Депутати не підтримали рішення про придбання компактора, не виділили кошти на ваги, щоб контролювати кількість сміття. Ця проблема була до мене, вона була три роки! П’ять років! А скільки сюди було привезено львівського сміття? — виправдовувався Андрій Рассадін, натякаючи на попередню організацію, що утримувала й обслуговувала полігон ТПВ.
Голова фракції «Народної Партії» Микола Усенко запропонував покроковий шлях до вирішення проблеми.
— По-перше, негайно розділити кошти, які сплачують ОСББ, приватний сектор і підприємства між двома організаціями — тією, що вивозить сміття, й тією, що утилізує. Коли це до кінця 2018 року перебувало в одних руках (раніше вивезенням сміття й утилізацією займалося ТОВ «Міськкоммунсервіс», — прим. авт.), питань не виникало. По-друге, придбати в лізинг новий компактор. Це обходитиметься бюджету приблизно в ту саму суму щомісяця, що й оренда. По-третє, придбаний компактор повинен одночасно з трамбуванням сміття на полігоні копати котлован для другої черги. Досить гаяти час, вже й так зірвалося безліч тендерів і втрачені кошти, — закликав колег Микола Усенко.
Також дискусію в залі викликало обговорення підпункту земельного питання. Зокрема, щодо перспектив надання в оренду на конкурсній основі ділянки біля фортеці під будівництво МАФу з громадським туалетом. Цю пропозицію вніс секретар міської ради Василь Остапчук на прохання ради сприяння розвитку туризму, оскільки в Новограді, в культовому історичному місці, яке має привабити туристів, немає громадської вбиральні. Але цей підпункт земельного питання зняли з розгляду на доопрацювання.
Більшість інших питань порядку денного проголосували за скороченою процедурою. Певно, взявши до уваги критику щодо затягування сесійних засідань, Віктор Весельський тепер оголошував «скорочену процедуру» за схемою: «Є питання? Нема питань. Голосуємо!».
Олег БРЮХАНОВ