Хроніка 24/2019

Хроніка 24/2019

ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ОБСТАВИНИ ДТП З МАРШРУТКОЮ У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
Пригода за участю маршрутного транспортного засобу сталась уночі, 9 червня, на під’їзній дорозі до траси «Київ — Чоп» у Новоград-Волинському районі. Керманич з’їхав у кювет, де бус перекинувся. За медичною допомогою звернулися 7 пасажирів, двох із яких шпиталізували. Розпочато досудове розслідування.
Повідомлення про вказану ДТП з потерпілими надійшло до поліції близько чверті години після півночі. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції та слідчі відділу розслідування ДТП ГУНП Житомирщини.
Попередньо з’ясовано, що ДТП сталась на під’їзній дорозі від райцентру до траси «Київ — Чоп», поблизу с.Майстрів, за участю маршрутного мікроавтобуса. Його 49-річний водій слідував із Києва до Луцька, на заокругленій дорозі не впорався з керуванням і з’їхав у кювет, де транспортний засіб перекинувся.
Унаслідок вказаної пригоди медична допомога знадобилась 7 пасажирам буса. Двох із них — 22-річного львів’янина та 50-річну жительку Новоград-Волинського району — було госпіталізовано. Іншим — призначено лікування амбулаторно.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. З’ясування усіх обставин триває.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НА КОЛИШНЬОГО ПІДРЯДНИКА НОВОГРАДСЬКОГО ПОЛІГОНУ ТПВ ПОДАНО ПОЗОВ ДО СУДУ
Новоград-Волинська місцева прокуратура заявила позов про розірвання договору підряду про закупівлю робіт за рахунок коштів із Державного бюджету в сумі 2700000 гривень, який був укладений між комунальним підприємством Новоград-Волинської міськради з приватним товариством, а також про зобов’язання повернення майна.
За результатом розгляду позову, рішенням місцевого господарського суду зобов’язано товариство повернути комунальному підприємству Новоград-Волинської міської ради будівельний майданчик, на якому планували спорудження полігону твердих побутових відходів.
Також у частині розірвання договору підряду судом закрито провадження, у зв’язку із закінченням строку його дії. Йдеться про те, що у 2016 році комунальним підприємством Новоград-Волинської міськради укладено з приватним товариством договір підряду, згідно з умовами якого товариство зобов’язалось у строк до кінця вересня 2018 року завершити роботи по об’єкту «Будівництво полігону твердих побутових відходів у м.Новоград-Волинський» (другий пусковий комплекс).
Однак підрядник у встановлений договором строк роботи щодо будівництва об’єкту не виконав та не повернув міській раді будівельний майданчик, на якому зобов’язувався спорудити комплекс.
ЗЛОВИЛИ БРАКОНЬЄРІВ
У період із 3 по 5 червня виявлено одразу дев’ять грубих порушень правил рибальства. Правопорушників затримано на річці Случ, поблизу міста Новограда-Волинського, селища Городниця, сіл Курчиця та Чижівка.
Громадяни використовували такі заборонені знаряддя лову як «павук» та «волок».
Четвертого червня на річці Случ, поблизу селища Городниця, двоє місцевих жителів ловили раки за допомогою ручного збирання. Правопорушники, нехтуючи забороною, яка триває до 20 червня, на двох зловили 72 раки. Збитки, завдані державі, склали 1836 грн.
Всього за три дні складено дев’ять адміністративних протоколів за ч.4 ст.85 КУпАП та вилучено 6 заборонених знарядь лову: 5 «павуків» та 1 «волок».
Нагадаємо, що з початку нерестової заборони, а саме: з першого квітня, у Новоград-Волинському районі виявлено 38 порушень правил рибальства, із них 35 — грубих.
Рибоохоронні заходи спільно з працівниками Нацполіції будуть продовжені.
Житомирський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства! Інформацію про порушення правил рибальства та незаконного збуту водних біоресурсів, а також продажу заборонених знарядь лову прохання повідомляти на телефони «гарячої лінії» відомства: (0412) 24-57-81 та (067) 414-60-74.
04141.com.ua

У БЕРДИЧІВСЬКОМУ РАЙОНІ У ДТП ЗАГИНУВ ВОДІЙ МОПЕДА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 8 червня, близько 00:30, на 207-му км автодороги «Виступовичі — Могилів-Подільський», у с.Рея.
За попередньою інформацією, водій автомобіля «Fiat Ducato», 29-річний житель Вінницької області, рухаючись у напрямку Бердичева, здійснив наїзд на мопед «Alfa JS49» та водія, який знаходився на дорозі.
Унаслідок ДТП водій мопеда, 23-річний місцевий житель, загинув на місці події.
Триває з’ясування всіх обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ДТП ЗА УЧАСТЮ ЕЛЕКТРОКАРА ТА АВТОЦИСТЕРНИ
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 7 червня, близько 14:15, на 75-му км автодороги «Київ — Чоп», у с.Йосипівці Брусилівського району. У наслідок ДТП загинула пасажирка електрокара. Поліцією розпочато досудове розслідування.
На місці події працювали патрульні поліцейські, слідчо-оперативні групи ГУ Нацполіції області та Брусилівського відділення поліції.
Попередньо, водій автомобіля «Tesla», 27-річний житель Києва, рухаючись у напрямку м.Житомир, вчинив зіткнення з автомобілем «ЗІЛ-433362», під керуванням 35-річного киянина, котрий у цей час стояв на правій стороні проїжджої частини, де проводились дорожні роботи.
Унаслідок ДТП пасажирка автомобіля «Tesla», 24-річна жителька Києва, отримала тілесні ушкодження, від яких загинула на місці події.
Триває з’ясування причин та обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
ТРИВАЄ РОЗСЛІДУВАННЯ ЩОДО ЗЛІСНОГО НЕВИКОНАННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ОБОВ’ЯЗКІВ МАТЕРЯМИ-ОДИНАЧКАМИ
У результаті спільних рейдів у Коростені ювенальні поліцейські та представники соціальних служб вилучили з кризової родини двох малолітніх занедбаних дітей — 5-місячну дівчинку і 10-річного хлопчика. Нині їхнім здоров’ям опікуються медики у лікарні. Їх матерям загрожує кримінальна відповідальність за відверте ігнорування обов’язків щодо догляду за дітьми.
У Коростені у ході спільної перевірки умов проживання малолітніх дітей у підобліковій сім’ї ювенальні поліцейські і представники соціальної служби виявили у будинку бездоглядну малечу. Зустрів дорослих 10-річний замурзаний і напіводягнений хлопчик, який зізнався, що матері вдома немає, а він наглядає за своєю 5-місячною (!) племінницею. Де знаходяться і коли з’являться їхні матері, хлопчику було невідомо.
— Про цю родину відомо, що на вихованні у матері-одиначки, 1982 р.н., є двоє неповнолітніх дітей — 10-річний син і 17-річна донька. Остання має на утриманні 5-місячну дитину і теж виховує її самостійно. Обидві матері уже неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності. Старша — ніде не працює, натомість схильна до вживання спритних напоїв. Молодша — не працює і не навчається, — розповіла керівник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Зважаючи на ситуацію, було прийнято рішення про передачу залишених напризволяще дітей медикам для обстеження. До лікарні їх доправили каретою «швидкої». Втім уже ввечері обидві матері заявились до медзакладу і, попри переконання лікарів про необхідність невідкладної допомоги дітям, зі скандалом забрали їх додому. А наступного дня замкнули двері і не пустили представників соціальної служби, які знову постукали до них.
Відтак до Коростенського відділу поліції надійшло звернення про те, що у вказаному обійсті перебувають діти, життю і здоров’ю яких у даний момент загрожує небезпека. За результатами подій, відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.166 (Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною…) Кримінального кодексу України.
Із допомогою поліцейських і працівників ДСНС представники соцслужби потрапили до помешкання і склали акт про неналежні умови проживання (повна антисанітарія і захаращеність приміщення, відсутність освітлення і опалення тощо). Того ж дня за рішенням виконкому Коростенської міськради дітлахів офіційно вилучили із сім’ї. Нині вони госпіталізовані. За свідченнями медиків, в обох дітей діагностовано меншу за належну у відповідному віці вагу тіла, а у дівчинки, зокрема, ще й захворювання дихальної системи.
Вирішується питання про подання до суду щодо позбавлення горе-матерів батьківських прав. Окрім того, за чинним кримінальним законодавством їм загрожує обмеження або позбавлення волі строком до 5 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ ТА БОЄПРИПАСИ У ТРЬОХ РАЙОНАХ ЖИТОМИРЩИНИ
4 червня працівники Ємільчинського відділення поліції провели санкціонований обшук у домоволодінні 46-річного жителя району. За попередньою інформацією, чоловік зберігав удома заборонені речі.
Під час огляду будинку у спальній кімнаті поліцейські виявили магазин до автомата «АК-74», споряджений патронами, та поруч ще 8 набоїв калібру 7,62 мм.
— За попередньою інформацією, чоловік декілька років тому перебував у зоні проведення АТО. Ймовірно, саме звідти він привіз боєприпаси, зараз ми перевіряємо цю інформацію, — коментує начальник Ємільчинського ВП Віталій Магалецький. — Але, при всій повазі до наших захисників, нерозумно везти додому, на мирну територію, зброю та боєприпаси. Тут, де живуть ваші родини, мирні громадяни, їм не місце. І такі «сувеніри» можуть призвести до непоправної біди.
У Коростишівському районі поліцейські провели санкціонований судом обшук за місцем проживання 45-річного жителя райцентру. У квартирі чоловіка, якого підозрюють у незаконних оборудках з наркотиками, окрім пакунків із рослинною сировиною, правоохоронці виявили два предмети, схожих на електродетонатори. Працівники вибухотехнічної служби поліції підтвердили, що детонатори з провідниками належать до небезпечної вибухової категорії та вилучили їх.
На Романівщині під час патрулювання району поліцейські звернули увагу на підозрілого молодика, який простував автошляхом між райцентром та с. Ясногородом. Під час поверхневого огляду з’ясувалось, що 23-річний житель району носить у кишені 11 патронів калібру 5,6 мм. За його словами, патрони він знайшов у Новоград-Волинському районі, де деякий час працював, розбираючи житловий будинок.
Нині за усіма фактами тривають досудові розслідування за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.
ВОДІЙ НЕВДАЛО СПРОБУВАВ ВІДКУПИТИСЬ ВІД ПОЛІЦЕЙСЬКИХ
1000 гривень як відкупне запропонував водій кросовера, якого уранці 6 червня працівники Любарського відділення поліції Житомирщини зупинили за порушення Правил дорожнього руху. Факт спроби дачі хабара належним чином задокументований. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 8 ранку інспектори сектору реагування патрульної поліції Любарського ВП ГУНП, які несли службу із забезпечення правопорядку, у с.Старий Любар зупинили автомобіль «Renault Daster», водій якого не був пристебнутий паском безпеки.
За кермом знаходився 24-річний місцевий житель. У ході спілкування з керманичем і перевірки водійських документів поліцейські помітили у чоловіка явні ознаки алкогольного сп’яніння. Тож, запропонували йому пройти відповідне освідування. Однак водій відмовився від такого.
За таких обставин поліцейські почали оформлення відносно керманича адміністративних матеріалів за правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння…) КУпАП. У салон службової автівки правопорушник виклав тисячу гривень і запропонував правоохоронцям «зам’яти справу».
— Факт пропозиції хабара був належним чином задокументований слідчо-оперативною групою у присутності понятих. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ч.1 ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України, — прокоментувала т.в.о. начальника Любарського ВП ГУНП Тетяна Підгаєцька.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії можуть обернутися для чоловіка покаранням — від штрафних санкцій і аж до позбавлення волі строком до 4 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області