У Новограді запрацювала платформа неформальної освіти

У Новограді запрацювала платформа неформальної освіти

\"УУ місті є прекрасні навчальні заклади, які працюють за офіційними програмами, проте молодь шукає знань, які виходять за межі програм Міністерства освіти. Багато політиків сьогодні козиряють лозунгами про те, що треба лишати молодь в місті чи в Україні, проте ніхто не докладає зусиль навіть поговорити, не те що спробувати попрацювати з цією молоддю.
— Ми говорили з членами студентської ради Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму рік тому, — говорить ініціатор створення платформи Тетяна Дроздюк. — Студенти на диво жваво відреагували на можливість проведення лекцій, тренінгів неформальної тематики. Проте, потрібен був час для вибудови розуміння і схеми роботи із запрошеними спеціалістами. Спочатку наша команда думала створити Інститут неформальної освіти, за прикладом європейських аналогів. Проте бюрократична машина не дозволяє це зробити в достатньому масштабі і знову ж таки нав’язує свої правила. Поки це буде синиця в руках: будемо формувати аудиторію зацікавлених в тій чи іншій тематиці освітньої інформації, запрошувати лектора, для якого створюватимемо всі затребувані ним умови, і — проводиться лекція. Ті лектори, які працюють на волонтерських засадах, будуть безкоштовні для слухачів, ті, які «дорогі», — будуть привозитись у форматі збору донатів (donate — пожертва, внесок).
Сьогодні ми розпочали зі студентів технікуму, тому що вони найбільш активно взяли участь в ідеї розбудови платформи. Далі будемо вести діалог з районною радою студентів та громадськими організаціями міста. Студенти технікуму самоорганізувались, дали приміщення, визначили тему, яку хочуть почути, і що найголовніше — чекали.
Ми домовились для стартової зустрічі із практикуючим психологом, психотерапевтом у напрямку гештальт-терапії Анжелою Третьяковою. Вона — наша землячка, яка частково працює і в Києві, і в Новограді. Перший невеликий тренінг показав, що ідея платформи жива, цікава і необхідна, і що вона має майбутнє. За 2 години розібрали тему, як хто бачить міжособові стосунки сьогодні, хто що від них хоче. Це — лише перша частина програми, домовились зустрічатись поки щотижня, але афіша у Фейсбук назбирала 62 людини в місті, які охоче прийдуть на подібний тренінг, який проведуть саме для них. Це — різні вікові категорії, тому ми готуємось до подібного заходу уже поза межами студентської ради.
Плани на майбутнє — запрошення у місто відомих спеціалістів у сферах фінансів, особистісної мотивації, здорового способу життя, PR та масмедіа, громадських ініціатив, роботи у фріланс-форматі, та просто успішних людей міста, керівників підприємств, малого та середнього бізнесу, які «побудували» себе з нуля, досягли видимого успіху в межах периферії, не зважаючи на перепони.
Уже домовились про проведення тренінгів з ораторської майстерності та роботі в соціальних мережах. Про все це повідомимо згодом. Сьогодні дуже важко було знайти підтримку у такій неоднозначній ідеї серед спонсорів, адже, зрозуміло, ніхто не скасовував те, що лектора треба зустріти, нагодувати, заплатити за його час і т.д.
Для студентів лекції безкоштовні будуть завжди, тому потрібні були стартові фінанси для того, щоб корабель відчалив. Скинулись своїми грошима ті, у кого ця ідея і зародилась: Тетяна Дроздюк, Олександр Куценко та Сергій Хапчук.
Платформа працюватиме без політики, без лозунгів, без пропихання кандидатів чи лідерів. Тут буде лише освіта, знання та об’єднання тих, хто її потребує.
— Поки працюємо за кошти від власного бізнесу, далі будемо шукати однодумців. Проте, уже після першого оголошення знайшлись і ті, хто готовий був дати багато грошей, щоб попіаритись перед виборами, і ті, хто готовий дати 100 грн., аби ми, організатори, не втратили ентузіазму. За останнє — особлива подяка, — розповідає Тетяна.
Так от ентузіазму вистачає, і вистачає розуму не пустити все під ще один проект, який закриється після виборів. Платформа попливе далі, попри те, хто президент, хто більшість і яка погода за вікном.
— Ми запрошуємо волонтерів, які готові долучитися руками, мізками чи просто бути поруч для організації нових лекцій, — говорить Тетяна.
Допомога згодиться будь-яка, долучитися можна просто поставивши маленький плюс під оголошеннями в мережі або зв’язавшись із Тетяною Дроздюк в мережі Фейсбук.
— Нас поки троє в місті, хто взявся лупати досить складну скалу, яка матиме досить специфічний фідбек. Ми почали працювати із самою складною категорією людей — із молоддю. Їх ніколи не змусиш щось робити, бо комусь так хочеться, не переконаєш, коли говориш брехню, вони чують за кілометри неправду. Тому з ними цікаво. Можливо, вдасться на цій платформі об’єднати тих небайдужих, які нарешті покладуть початок для змін у цьому місті. У нас поки виходить, хоч справа навчання — невдячна і ніколи не матиме очевидного швидкого результату. Його відчують наші діти, а може вже й онуки. Це не страшить. Готові? Платформа рухається, зможете заскочити до нас на ходу?
novograd.city