«Жив і живу Поліссям»

«Жив і живу Поліссям»

Розбиті дороги, неякісна питна вода, закриття ФАПів, ціни на продукти, високі тарифи, скорочення персоналу у закладах різного рівня, збитки від природніх лих — далеко не всі проблеми, що обговорювалися під час зустрічей жителів Полісся та народного депутата Володимира Литвина. Аби знати проблемні питання та вчасно надати підтримку своїм землякам, Володимир Михайлович більшу частину часу проводить на виборчому окрузі.
Так, 6 червня народний депутат особисто зустрівся з колективами Пулинського району електричних мереж, відділу освіти та УПСЗН Пулинської ОТГ і обговорив з ними питання нинішніх реформ, перспектив та розвитку галузей.
Також Володимир Литвин поспілкувався з прихожанами церкви Успіння Пресвятої Богородиці (с.Ягодинка), церкви Святого Миколая (Пулини) щодо будівництва храмів і передав пожертви на потреби церков. Знаменною подією дня стало відкриття та освячення «Дзвона» під час урочистостей з нагоди Дня села у Старій Олександрівці.
Як розповів житомирський краєзнавець Георгій Ричагов, «Дзвін» було виготовлено у 1913 році в Німеччині. На той час на території Старої Олександрівки проживало багато німецьких колоністів, сім’я одного з них не мала дітей. Тож, щоб Бог почув його, до села він привіз цей «Дзвін». «Дзвін» виконував також функцію термінового оповіщення людей, такі ж пам’ятки були і в інших населених пунктах, але зберегли її лише у Старій Олександрівці.
Цього ж дня Володимир Михайлович ознайомився з роботою ТОВ «Новоград-Волинський каменедробильний завод» та поспілкувався з його працівниками.
7 червня народний депутат відвідав села Новоград-Волинського району: Поліянівку, Несолонь, Теснівку, Тупальці, Кропивню. Поряд із питаннями щодо вимог до вчителів-реабілітологів, шкільних кухарів, нарахування заробітної плати освітянам, формули розрахунку освітніх субвенцій, ключовим для селян є ремонт доріг. Відразу ж під час зустрічі народний депутат вирішив проблему ремонту мосту в Теснівці, домовившись про підвезення щебеню.
«Це питання — болюче для всіх сіл. Я домовився з представниками Житомирської фіскальної служби, тобто податкової та митниці, про те, щоб кошти, отримані понадпланово, скеровувати на будівництво та ремонт доріг. Тепер потрібно «пробити» цей проект», — розповів Володимир Михайлович.
Затим Володимир Литвин побував на двох потужних підприємствах, знаних далеко за межами області та країни, — ПрАТ «Виробничо-комерційна фірма «Леся» та ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод».
«Коли бачиш, що попри всі складнощі, такі підприємства продовжують працювати і розвиватися, щиро радієш. Знаю, що ви вкладаєте сюди свої душі та серця, і це помітно. Ключове на будь-якому підприємстві — це колектив. У свою чергу, хочу сказати, що робив і робитиму все для того, аби підтримувати вас», — сказав Володимир Михайлович під час зустрічі на фабриці.
Народний депутат був вражений масштабами проведених робіт, адже і хлібозавод, і фабрика — підприємства, які свого часу були перебудовані. ПрАТ ВКФ «Леся» — це колишня Новоград-Волинська швейна фабрика, заснована в 1965 році. Наразі вона є сучасним швейним виробництвом, яке систематично займається питаннями відновлення швейного обладнання та впровадження нових технологій. Понад 90% продукції підприємство виготовляє для німецької компанії Leineweber (торгова марка BRAX). Потужність виробництва — 700 тисяч виробів на рік.
Хлібозавод був заснований ще раніше — у 1944 році. Свого часу директору Сергію Портянку довелося багато чого змінити та вдосконалити, аби вивести підприємство до числа кращих заводів у країні. Це не лише встановлення інноваційного обладнання, перебудова робочих корпусів, а й постійне вдосконалення рецептури, розширення асортименту, оновлення технологічних ліній та посилення контролю якості.
8 червня народний депутат відвідав села Ємільчинського району, що постраждали внаслідок обробки хімікатами посівів із застосуванням авіації.
«Коли виникає проблема, я усіма силами хочу і намагаюся допомагати. Нещодавно у Ємільчинському, Новоград-Волинському та Олевському районах пронісся буревій, і багато родин зазнали збитків. Кожній із них надано матеріальну допомогу, бо я добре розумію, як це усе життя збирати кошти і вкладати їх у дім. Так жили мої батьки, і думаю, що ваші також. Одразу ж як дізнався про оброблення полів отрутохімікатами, я розіслав депутатські запити, аби встановили, хто давав дозвіл на роботи, чому не дотрималися норм та правил її виконання, чому не попередили населення, чим саме проводили обробку. Винуватці повинні компенсувати матеріальні та моральні збитки, відповідні органи провести обстеження населення та вирішити питання оздоровлення дітей. Повірте, що я жив і живу Поліссям, і кожна його «рана» мені болить», — розповів Володимир Михайлович під час зустрічі з жителями села Садки.
Унаслідок оброблення ПОСП «Колос» хімічними засобами полів постраждали господарства жителів сіл Садки, Середи, Покощеве, Здоровенка, Запруди, Просіка.
«Ми зверталися до працівників поліції — і донині немає жодного результату. Викликати екологічну інспекцію для огляду земель та присадибних ділянок теж виявилося проблематично. Якщо звичайна людина захоче зрізати біля будинку дерево, тут же примчать поліція, лісгосп, екологічна інспекція. Чому у нашому випадку вони не реагують? Це кримінальне правопорушення. Ніхто не говорить про рослини — їх можна посадити знову, головне — це збитки, завдані здоров’ю жителів сіл. Єдиний, хто нам допоміг — це Ви, своїм виступом та зверненнями. У нас з’явилася надія бути почутими у своїй проблемі. Чому ніхто з відповідальних інстанцій не взяв проб грунту? Яким чином ми можемо довести факт скоєння злочину та встановити, які хімікати застосовувалися? Йдуть дощі, і скоро всі докази змиє водою», — зауважив Петро Климчук, житель села Садки.
Народний депутат також особисто оглянув ділянки з городиною Нечипоруків — родини, що опинилася у числі найбільш постраждалих від хімікатів.
Володимир Михайлович пообіцяв занепокоєним жителям сіл, що продовжить звертатися та «бити на сполох», аби це питання не замовчали.
На завершення візиту Володимир Литвин побував у селах Болярка, Тайки та Серби, обговоривши з місцевим населенням, окрім іншого, проблему закриття медпунктів і скорочення медичного та техперсоналу у селах, відмови від державного регулювання цін, низьку вартість молока тощо.
Володимир Михайлович запевнив земляків, що кожне обговорене питання було ним почуте і працюватиме над їх вирішенням.
Лілія ВЕРЕС