«Жахи» навколо бювету на «Зелених» не підтвердили

«Жахи» навколо бювету на «Зелених» не підтвердили

\"«Жахи»До редакції газети «Звягель» звернувся мешканець мікрорайону «Зелені» М.В.Возняк, стурбований долею бювету на вулиці Рокоссовського: чи відповідає вода в альтернативному джерелі нормам і чи є безпечним грунт, де, за словами мешканця мікрорайону, вимірювальні прилади зафіксували значне перевищення радіації: «Перед цим вимірювали рівень і сказали, що «підошви відриваються». Спочатку загородили це місце, а тепер — немає ніякої загорожі. Але тут постійно граються діти, тому, якщо це небезпечно, вимагаємо, аби встановили паркан!».
Забігаючи наперед, повідомимо, що ситуація перебільшена і не відповідає дійсності. У відділі благоустрою нам повідомили, що проведені фахівцями дослідження інформацію про перебільшення радіації спростували.
Спочатку ми звернулися до керуючого ОСББ «Зелені» Олександра Дюбо. Він повідомив, що вода у бюветі — технічна (згодом цей факт спростували дані, надані нашій редакції Водоканалом). Погодився, що ситуація потребує вирішення, але за компетентними роз’ясненнями порадив нам звернутися до фахівців.
«Звягель» звернувся до начальника Водоканалу Алли Левицької з проханням охарактеризувати стан води у згаданому бюветі, а також дати характеристику води в інших альтернативних джерелах.
«На ваш запит повідомляємо, що відомчою лабораторією раз на три місяці перевіряється вода у бюветах міста. Один раз на рік — у свердловинах, на яких побудовані бювети, — йдеться в офіційній відповіді Водоканалу. — Згідно з результатами аналізу води станом на 16.04.2019 р., відхилення виявлено:

  • у бюветі по вул.Рокоссовського, 8-А: каламутність перманганатна та амоній;

  • у бюветі по вул.Пушкіна, 8-А: каламутність, жорсткість, залізо загальне, окислюваність перманганатна, іноді — перебільшення марганцю. Воду вважати технічною;

  • у бюветі по вул.Ковальського відхилень не встановлено.


Контроль радіологічної безпечності питної води здійснюється у місцях водозаборів один раз на три роки (п.4.6. ДСанПіН 2.24-171-10).
Вода з бюветів досліджувалася на радіологічні показники 2.03.2018 р. у ДУ «Інститут громадського здоров’я ім.О.М.Марзеєва НАМН України».
Висновок:

  • бювет по вул.Рокоссовського, 8-А «за радіаційними показниками відповідає вимогам ДСанПіН 2.24-171-10 п.3.2 і НРБУ-97 п.8.6.4 і може використовуватися для господарського та питного водопостачання»;

  • бювет по вул.Ковальського, 1-А, і вул.Пушкіна, 8-А, «за радіологічними показниками вмісту радону-222 не відповідають вимогам ДСанПіН 2.24-171-10 п.3.2 і НРБУ-97 п.8.6.4». Рекомендовано для зменшення вмісту радону-222 використовувати систему аерації».


Ми вже писали про те, що нова система аерації коштує близько 800 тис. грн., і таких коштів у бюджеті міста немає. Як розповів начальник відділу благоустрою управління ЖКГ міської ради Ігор Патюк, свого часу працівники Водоканалу провели відповідні ремонтні роботи, які мали покращити існуючу систему. Повторних проб, які необхідно відправляти у Київський інститут, не робили.
Існує думка, що радон-222 у грунтах Житомирщини, а отже і у воді, — явище типове для нашого регіону, розташованого на граніті, і значної небезпеки не несе. Більш небезпечними є перевищення у воді нітритів і нітратів, які, за даними Водоканалу, на сьогодні у місцевих бюветах у нормі.
Юлія КЛИМЧУК