Сонячні опіки: як уберегти свою шкіру від неприємностей

Часто наслідком впливу прямих сонячних променів стають сонячні опіки. Сонячний опік з’являється в результаті надмірного впливу УФ-променів на шкіру. Щоб уберегти свою шкіру від неприємностей, необхідно вміло користуватися сонцезахисними кремами під час засмаги, добре знати тип своєї шкіри, щоб визначити оптимальний час перебування на сонці. Засмагати можна в наступні періоди: з 7:00 до 10:00-11:00 і після 17:00-18:00. У період із 11:00 до 17:00 сонце «смажить» найбільше, і може пошкодити вашу шкіру за досить короткий час (1-3 год.).
Сонячні опіки легкого ступеня (почервоніння шкіри, злущення, немає великих пухирів) проходять без серйозних наслідків. Важкі сонячні опіки (утворення великих пухирів) призводять до утворення тривалих дефектів шкіри, що не загоюються: ерозій і виразок. Але навіть повторювані сонячні опіки легкого ступеня небезпечні для людини і можуть призвести до виникнення шкірних ушкоджень (сонячних опіків, фотодерматозів, злоякісних новоутворень) різного ступеня тяжкості.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СОНЯЧНИХ ОПІКАХ

  1. Після сонячного опіку, в першу чергу, необхідно зайти в приміщення, оскільки на вулиці під навісом ви все одно зазнаєте УФ-опромінення.

  2. Оцініть ступінь сонячного опіку, чи є пухирі. Наявність пухирів говорить про те, що на шкірі — серйозні пошкодження, при лікуванні можуть виникнути різні ускладнення.

  3. Нанесіть на уражену ділянку шкіри холод.


Пам’ятайте, що змащувати опік вершковим або рослинним маслом, спиртом у жодному разі не можна!
ЯК ПРАВИЛЬНО ЛІКУВАТИ ОПІКИ
Якщо шкіра сильно обгоріла, то вам необхідний спокій. До повного загоєння опіку намагайтеся не з’являтися на сонці.
Якщо опік несильний, шкіра лише почервоніла і трохи пече, то скористайтесь заспокійливими кремами після засмаги. Вони охолодять шкіру, відновлять, зволожать, полегшать свербіж.
Найбільш ефективними засобами від сонячних опіків є протиопікові препарати.
Щоб зменшити біль, зняти жар та запалення, рекомендується прийняти звичні всім болезаспокійливі препарати.
Для попередження зневоднення організму пити більше рідини.
При сонячних опіках рекомендується приймати протиалергічні препарати, оскільки опік — це ще й алергічна реакція шкіри на УФ-промені.
Ніколи не проколюйте пухирі і не зривайте облущену шкіру. Існує небезпека інфікування рани.
Для відновлення шкіри рекомендується застосування вітамінів. Обпалена шкіра при відновленні потребує вітаміну Е. Тож, вітамін Е можна застосовувати у вигляді крему або внутрішньо в капсулах. Так опіки затягнуться швидше і не залишать після себе слідів. При лікуванні великих уражень шкіри сонячними опіками рекомендується додатково приймати вітаміни С і D, але не зловживати.
Будь-яке лікування призначає тільки лікар, і навіть незначне ураження УФ-променями потребує консультації фахівця.
Олег КОВАЛЬЧУК, лікар ортопед-травматолог КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»