«Спільно нам вдасться зробити більше»

«Спільно нам вдасться зробити більше»

Недієвість принципу передачі управлінських функцій та фінансування установ різного рівня — одна з проблем, що найбільше непокоїть фахівців соціальної, медичної, освітньої та інших галузей. Про неефективність оголошених реформ свідчать проблеми, з якими постійно стикаються працівники цих сфер: затримка заробітної плати та соціальних виплат, недофінансування коштів на роботу закладів, скорочення штатів, відсутність єдиної програми розвитку тощо. Щоб особисто почути про складнощі роботи невеликих місцевих підприємств, 11 червня народний депутат побував на КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», де зустрівся з керівництвом та працівниками.
«Багато разів я намагався знайти спільну мову з місцевою владою, тому що добре знаю: спільно нам вдасться зробити набагато більше. Я хочу, щоб місто процвітало і, повірте, що
роблю більше, ніж можу, та менше, ніж хотілося б. За останні роки додатково на округ мені вдалося «вибити» 50 млн. грн. на розвиток різних сфер, але ще багато роботи попереду. Вірю, що разом нам вдасться втілити всі плани. Зараз я активно працюю над програмою про пріоритетний розвиток Полісся: спеціалісти вивчають, які в нас були промисли, чи рентабельно їх впроваджувати нині. Ви самі розумієте, що такий пілотний проект дасть нам можливість розвивати Житомирщину. Також необхідно урівняти співвідношення мінімальної пенсії та мінімальної заробітної плати. Учені прорахували, що це можливо зробити, якщо припинити розширяти управлінські апарати», — розповів Володимир Литвин під час зустрічі.
Стурбовані майбутнім свого підприємства працівники звернулися до Володимира Михайловича з проханням посприяти у проведенні ремонту міської комунальної лазні, яка перебуває на балансі підприємства. Послугами лазні користуються 10800 осіб у рік, при цьому тариф на надання послуг не відшкодовує витрати на утримання лазні, і щорічні збитки складають близько 200 тис. грн.
«Я добре знаю про нелегкість вашої роботи та проблеми, що її ускладнюють, тому зроблю все можливе, аби допомогти», — відповів народний депутат.
З нетерпінням на зустріч із Володимиром Михайловичем чекали жителі сіл Новоград-Волинського району. 12 червня народний депутат побував у Орепах, Кожушках, Тернівці, Колодянці, Великій та Малій Горбашах.
Спілкування з жителями Ореп проходило у відремонтованому Будинку культури, кошти на який (майже 2,5 млн. грн.) були виділені за сприяння депутата.
«Ми вдячні Володимиру Михайловичу за його небайдужість до наших проблем. Ним було зроблено багато добрих справ для нашого села, зокрема, проведення газу — винятково його заслуга. Ремонт садочка, Будинку культури, заміна вікон у школі, котла та багато іншого. Ми підтримували і будемо підтримувати його, тому що саме справи найкраще говорять про людину. Коли б хто не звертався до Володимира Михайловича, він ніколи не відмовляє у допомозі. Особисто я, як вчитель фізичного виховання, безмежно вдячна за сприяння у придбанні спортивного інвентаря — з таким проханням до нього звернулися мої вихованці. Ще одна риса, що мене вражає, — до всіх дітей Володимир Михайлович ставиться, як до власних», — говорить Ганна Шокур.
У ході спілкування жителі села розповіли, що мріють про нову підлогу у церкві. Питання облаштування місця для спільних молитов турбує і селян з Кожушок: тут хочуть встановити капличку. Нині необхідно обрати ділянку та провести роботу з підготовки документів. Жителі села висловили готовність «підставити своє плече» та спільно з депутатом працювати над вирішенням озвучених проблем: встановленням огорожі на цвинтарі, дитячого майданчика, облаштуванням канав для відведення води.
Наболіле наразі також питання функціонування ФАПів у селах. Так, у Тернівці не завершено реконструкцію частини Будинку культури під фельдшерський пункт (не використано 35 тис. грн.), а у Колодянці люди виступають проти скорочення ставки медичної сестри.
«На мою думку, з Державного бюджету, як і раніше, повинна фінансуватися не лише заробітна плата лікарів, а й технічного персоналу, не кажучи вже про неможливість скорочень молодшого персоналу. ФАП у селі не може працювати без медичних сестер», — зауважив Володимир Литвин під час спілкування з жителями Колодянки.
На капітальний ремонт фельдшерського пункту Малої Горбаші було виділено та освоєно за два роки 150 тис. грн.
Цього ж дня, за збігом обставин, Володимиру Литвину вдалося взяти участь в урочистостях з нагоди випуску у Великогорбашівській школі.
«Сьогодні — велике свято, і я щасливий бути разом з вами тут. Я складаю подяку педагогічному колективу за терпіння, мудрість, за те, що частку свого безмежного серця вони віддають дітям. Батькам — за те, що ви зробили все для того, аби наші діти мали успішне майбутнє. Дорогі випускники, бажаю, щоб ви зберегли чистоту подиху нашої землі та краю. Не забувайте про своїх батьків, вчителів та землю, що вас зростила. Впевнений, що вам вдасться досягти всього, якщо матимете мрію. Нехай вона буде великою, ставте для себе найвищу планку, повірте, що ви все здолаєте. Будьте з людьми, але не ставайте частиною натовпу, залишайтеся особистостями, на яких повинні і будуть рівнятися», — звернувся до присутніх на заході Володимир Михайлович.
Вітаючи школярів, народний депутат вручив пам’ятні та грошові подарунки.
Важливі питання для покращання життя мікрорайонів Новограда-Волинського підняли працівники РЕМ під час зустрічі з народним депутатом 13 червня. Так, у районі залізничного вокзалу, окрім аптеки, люди хочуть добитися відкриття банкомату, нема аптечного пункту і на «Дружбі».
Володимир Литвин пообіцяв вивчити ці питання та поділився радісною звісткою, що нині ведеться обговорення з ТОВ «Церсаніт Інвест» про їх сприяння у підведенні водогону до «Дружби». Також депутат подякував працівникам установи за оперативність в усуненні наслідків буревію.
Питання питної води підіймалося також жителями Кам’яного Броду, куди депутат завітав згодом. Жителі села подякували за виділені кошти: на ремонт ДНЗ — 579,658 тис. грн., реконструювання приміщення ЗОШ — 67 тис. грн., ремонт та меблювання Будинку культури — 370 тис. грн.
«Звісно, ми сподіваємося на подальшу співпрацю з Володимиром Михайловичем, тому будемо його підтримувати. Не перерахувати усього того, що за його сприяння вдалося зробити для нашого села, у тому числі, навчальних закладів. Підтримка з його боку постійно відчувається, а кожна зустріч приносить нові позитивні результати роботи», — говорить Лариса Ковальська.
Не залишилися без уваги і навчальні заклади Рогачева: на придбання техніки було виділено 88 тис. грн., ще 90 тис. грн. — на проведення ремонту вуличного освітлення.
Аби поспілкуватися з депутатом, до Будинку культури Рогачева завітали не лише місцеві жителі, а й з Острожка. Саме там вже розпочато роботи з облаштування літнього павільйону для проведення зустрічей, концертів, зборів.
«Ми щиро сподіваємося на сприяння нашого депутата, адже він завжди відкликається на подібні прохання. Саме завдяки йому нам вдалося відстояти школу, яку місцеві керівники влади хотіли закрити», — зауважує Світлана Лавренчук.
І з словами вдячності до Володимира Михайловича звернулася і Лариса Іванова під час зустрічі в Баранівці.
«Винятково Ваша заслуга в тому, що після стількох років боротьби, син отримав паспорт. Нам не допомогли ні міські голови, ні губернатори, до яких ми зверталися, як лишалися без відповіді і листи до президентів», — сказала жінка.
Знову було піднято питання проведення ремонту доріг — ця проблема наразі одна з ключових у кожному районі. Цілком закономірно, що першим під час зустрічі у селі Гірках жителі озвучили прохання допомогти у завершенні прокладення асфальтованої дороги. Як виявилося, у проекті не враховано 270 метрів дороги, на що відповідно не передбачено коштів.
На цьому ж питанні наголосили у ході розмови і жителі Яруня.
14 червня народний депутат укотре побував у Баранівському районі, відвідавши села Климентіївка, Глибочок, Марківка, Зеремля, Вірля. Закриття шкіл та реорганізація у філії, ремонти у освітніх та медичних закладах, ремонт доріг — питання спільні для кожного із сіл. Проте ключовою проблемою для району лишається те, що Понінківська картонно-паперова фабрика продовжує функціонувати та забруднювати Хомору і відповідно Случ.
«Наша співпраця триває кілька років, і Володимир Михайлович відразу ж включився до боротьби за річку. Звернення з трибуни ВРУ, спільні мітинги під Міністерством екології, перекриття траси, брифінги у ВРУ — ми шукали різні шляхи та методи вирішення проблеми. Боротьба — нерівна, тому що за фабрикою стоять великі гроші та впливові люди. Ми це прекрасно розуміємо, саме тому, певно, зараз поширюють плітки та замовні сюжети про те, що Володимир Михайлович і ми — жителі Першотравенська та інших населених пунктів — «хочемо закрити фабрику». Ми не вимагаємо закриття підприємства, ми хочемо, щоб вони відновили очисні споруди», — говорить Анна Муравська.
Цього ж дня народний депутат взяв участь у відкритті кубку області із важкої атлетики, де привітав грошовими подарунками команди учасників. Згодом Володимир Литвин відвідав концерт із нагоди присвоєння звання «Зразковий» дитячому вокальному колективу «Ейс» Баранівської школи мистецтв. Учасників та керівника колективу відзначено пам’ятними подарунками.
15 червня Володимир Михайлович поспілкувався з колективом ТОВ «Нові ласощі-Житомир», обговоривши нагальні проблеми та перспективи розвитку бізнесу в місті. Пізніше народний депутат зустрівся із жителями сіл Піщева, Дуплинок, Великої, Середньої та Крайньої Деражні, Косенева. Окрім вищезгаданих питань, підіймалися також питання курсування до Дуплинок автобусів, збереження кабінетів фізіотерапії, вирізання лісу, ремонту клубів тощо. На прохання жителів Косенева, депутат пообіцяв вивчити нову програму, згідно з якою на Житомирщині «з нуля» будуються ФАПи та можливість включення до неї окремих населених пунктів.
Приємною місією дня стало вітання працівників ТОВ «ЦерсанітІнвест» зі святом та відзначення їх подарунками.
У День Святої Трійці Воло димир Литвин став учасником урочистостей до Дня села у Великому Молодькові.
Зрозуміло, що багато вже зроблено для покращання життя полісян, проте, попереду — не менше задумів, втілити які вдасться лише спільними зусиллями та при взаємній підтримці.
Лілія ВЕРЕС