Угода зі слідством. Як законно домовитись у кримінальних справах?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мій син потрапив у погану компанію, скоїв злочин та знаходиться під слідством. Адвокат радить нам укласти угоду зі слідством. Які існують угоди зі слідством та які наслідки їх укладення?
Тетяна Д., Новоград-Волинський район

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Поступово у кримінальному процесі формуються нові тренди. Головні учасники процесу — підозрюваний, обвинувачений, прокурор, потерпілий — шукають спосіб закінчити кримінальне провадження з мінімальними втратами. Варіантом вирішення проблеми може бути укладення з прокурором угоди про визнання винуватості або примиритися з потерпілим.
Чому угода стає популярною? Кожен переслідує свій інтерес. Підозрюваний/обвинувачений намагається отримати умовний термін, повернути заставу, уникнути багаторічної судової тяганини. Прокурор — виключити ризик отримання виправдувального вироку, швидко завершити складну справу. Потерпілий — отримати компенсацію, яку він навряд чи отримає під час звичайного судового розгляду.
Кримінальні справи можна завершувати на підставі двох видів угод:

  • угода підозрюваного про примирення з потерпілим;

  • угода підозрюваного з прокурором про визнання винуватості.


Кожний із цих видів угод зводиться до того, що підозрюваний чи обвинувачений визнає провину «в обмін» на прийнятні для нього негативні наслідки у вигляді покарання і відшкодування збитків.
Ініціювати укладення угоди може як сторона обвинувачення, так і підозрюваний з обвинуваченим. Угода може укладатися на будь-якій стадії кримінального провадження, але завжди схвалюється судом. У такому випадку судовий розгляд справи, як правило, обмежується перевіркою судом законності самої угоди і добровільності її підписання, обставини кримінальної справи не досліджуються в обсягах загальної процедури розгляду кримінальної справи судом.
Угода про визнання винуватості підозрюваного і прокурора може з письмової згоди потерпілих укладатись щодо злочинів практично будь-якого ступеня тяжкості. Обмеження встановлено лише для особливо тяжких злочинів, за які загрожує позбавлення волі понад 10 років. У них угоду можна укласти тільки тоді, коли вони вчинені групою осіб, і за умови, що обвинувачений, який сам не є організатором, «здасть» слідству співучасників, підтверджуючи їх провину доказами.
Угода про примирення з потерпілим може застосовуватися рідше, тому що вона дозволена лише для справ про злочини невеликої та середньої тяжкості. Тобто, в справах про більш тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі понад п’ять років, мирні домовленості з потерпілим можуть лише слугувати пом’якшувальною провину обставиною, але не дають обвинуваченому ніяких гарантій отримання узгодженого покарання, яке в підсумку визначить одноосібно суд.
Для обвинуваченого при будь-якому з видів угод позитивом є визначеність і передбачуваність у питанні покарання. Адже якщо, наприклад, стаття, за якою висунуто обвинувачення, передбачає покарання до 5 років позбавлення волі, які цілком реально може присудити суд, обвинувачений зацікавлений в угоді, де він буде звільнений від відбування такого терміну з випробуванням «в обмін» на визнання ним провини і компенсацію узгодженої суми збитку.
Цікавий момент виникає при укладанні угоди про визнання провини в корупційних справах. При звинуваченні в корупційному злочині не допускається «умовний» вирок, тобто, звільнення від кримінальної відповідальності з випробуванням. Проте, на практиці зустрічаються випадки, коли підозрюваний у кримінальному злочині отримує «умовний» термін, передбачивши його в угоді з прокурором.
ЯК МІНІМІЗУВАТИ ТАКІ РИЗИКИ ПРИ УКЛАДАННІ УГОДИ З ПРАВОСУДДЯМ?
Суд може відмовити в затвердженні угод, якщо неправильно кваліфіковані дії особи, тобто, наприклад, особа вчинила зловживання службовим становищем, а визнає провину в іншому злочині, наприклад, у службовій недбалості або шахрайстві.
Також суд може відмовити в затвердженні угоди, яка порушує права та інтереси третіх осіб або ж не відповідає інтересам суспільства. Наприклад, за угодою передбачено покарання у вигляді штрафу в кілька тисяч гривень підприємцю, у якого було виявлено та вилучено на сотні тисяч гривень контрафактного товару та обладнання для його виробництва, причому, дані речові докази за згодою не передбачено конфісковувати.
Суди відмовляють у затвердженні угоди про визнання провини, коли наміри сторін не були щирими, тобто, якщо угода підписана під примусом або помилково, про що може заявити сторона в судовому засіданні.