Економічне зростання без шкоди для довкілля

Наше благополуччя, як відомо, залежить від багатства землі, від чистого довкілля. На жаль, зараз дуже часто мальовничі околиці мегаполісів, містечок, сіл «прикрашають» купи сміття. І не завжди ці міні-звалища виникають тому, що відходи нікуди подіти. Останнім часом у багатьох, навіть невеликих населених пунктах, організовано їх збір та вивіз. Але особливість національного сміттєвого менталітету така, що заплатити зовсім невелику суму за цю послугу декому жаль. Краще «безкоштовно» викинути… Про те, що уже розплачуємося здоров’ям власних дітей, більшість не думає.
Я читала, що в Україні накопичилося близько 36 мільярдів тонн побутових і промислових відходів. Переробляється щороку лише 4-7 побутових та 30 відсотків промислових відходів. У Швеції, наприклад, переробляють 99% усіх відходів. У Німеччині, Швейцарії та Австрії переробляється 97% відходів. Це стало можливим завдяки державним програмам, де передбачено все: і розвиток відповідних структур, і ціна переробки відходів і заохочення до економії всіх без винятку, починаючи з дитячого садочка.
На жаль, в Україні такої програми немає, тому кожен населений пункт самотужки вирішує складну проблему. Всі ж пам`ятають, як боролися зі сміттям львів`яни... Державна програма розвитку, коли промисловість не шкодить довкіллю, а промислові та побутові відходи переробляються повністю, вкрай потрібна. І вона вже була презентована Юлією Тимошенко як один із розділів «Нового курсу України». Зробити вигідною переробку побутових відходів не так уже й складно, за умови, що Кабінет Міністрів очолить людина, яка розуміє суть проблеми.
У програмі, зокрема, передбачено, що підприємства, які забруднюють навколишнє середовище, зможуть отримати для модернізації пільгові кредити. Якщо ж ці заходи не будуть проведені у встановлені терміни, такі підприємства будуть закриватися або обкладатися значними штрафами.
Автомати в супермаркетах, що обмінюють використані пластикові пляшки на кілька копійок, відразу кардинально проблему не вирішать, але поступово змінюватимуть ставлення людей до проблеми.
Тепер я знаю, за кого голосуватиму на парламентських виборах.
Марія ФЕДИНСЬКА, лаборант