Хроніка 26/2019

Хроніка 26/2019

\"ХронікаБЛИЗЬКО ТИСЯЧІ НАБОЇВ, ТРОТИЛОВІ ШАШКИ, МІНА ТА ПОРОХ — ДОБОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО ВІДПРАЦЮВАННЯ
У ході оперативно-профілактичних заходів, проведених у рамках операції «Зброя», поліцейські вилучили зброю, боєприпаси та вибухонебезпечні речовини у жителів кількох районів області. За фактами незаконного поводження з цими предметами розпочаті досудові розслідування.
20 червня працівники Коростенського відділу поліції, розслідуючи кримінальне провадження, провели санкціонований обшук у домоволодінні 57-річного жителя райцентру. У результаті з різних кімнат помешкання чоловіка вилучили небезпечні речі: предмети, подібні до пістолетів, близько 80 різнокаліберних набоїв, порох, тротилові шашки та мінометну міну. Походження такого арсеналу господар не пояснює, тож, усі обставини та призначення виявленого з’ясовуються у рамках подальшого досудового розслідування.
Того ж дня, у результаті ще одного обшуку, проведеного за відповідною ухвалою суду у будинку жителя Коростишева, поліцейські викрили нелегальне зберігання боєприпасів. Серед вилученого — понад 750 набоїв до автоматичної зброї, ще з півтора десятка — до мисливської тощо.
У селищі Брусилові, за місцем проживання 23-річного молодика, правоохоронці виявили два десятки набоїв і саморобний пістолет. У поле зору поліцейських цього ж дня потрапили й двоє жителів Радомишльського району: в одного з них було вилучено патрони до карабіна і глушник, в іншого — порох.
За всіма фактами розпочаті кримінальні провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. До суду слідчими направлені подання про направлення вилученого на експертне дослідження.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ІЗ ВОДОЙМ ОБЛАСТІ ПІДНЯТО НА ПОВЕРХНЮ ТІЛА ДВОХ ЛЮДЕЙ
23 червня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у с.Руденька Ємільчинського району, в р.Уборть, втопилася людина. Вранці місцеві мешканці дістали з водойми тіло 67-річного чоловіка без ознак життя.
Також того ж дня водолази Житомирської міської комунальної аварійно-рятувальної служби на воді підняли на поверхню тіло 35-річної жінки. Трагедія трапилася напередодні, ввечері, на одному з кар’єрів обласного центру.
Наразі триває судово-медична експертиза щодо встановлення остаточних причин смерті людей.
Рятувальники зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це — купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Щодо надзвичайних подій за участю дітей, то нещасні випадки стаються, зазвичай, через те, що дорослі залишають малечу без нагляду поблизу місць із підвищеним рівнем небезпеки, або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.
Для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки.
УДСНС України у Житомирській області

ЗА ДОБУ ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАРЕЄСТРУВАЛА 13 ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО МОЖЛИВІ ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА
21 червня поліцейські 7 відділів та відділень області зареєстрували 13 повідомлень про порушення, пов’язані з виборами народних депутатів. Розпочато відповідні перевірки.
У 6 випадках йдеться про можливе порушення окружними виборчими комісіями термінів реєстрації спостерігачів громадської організації. Такі заяви, зроблені представниками останньої, зареєстровані у містах Бердичеві, Житомирі, Коростені, Малині, Новограді-Волинському та Чуднові.
В інших випадках йдеться про розміщення агітаційних матеріалів без обов’язкових вихідних відомостей, як то установа, що надрукувала, тираж, відповідальні за випуск тощо. Знаходження банерів із такими порушеннями від трьох кандидатів зафіксовано в Коростенському, Малинському та Овруцькому районах.
Усі повідомлення відповідним чином зареєстровані та розпочаті перевірки.
У РОМАНОВІ ПОЛІЦІЯ ПЕРЕВІРЯЄ ОБСТАВИНИ УТОПЛЕННЯ 10-РІЧНОГО ХЛОПЦЯ
21 червня до поліції надійшло повідомлення про утоплення у місцевій водоймі малолітнього жителя селища. Триває з’ясування обставин.
Повідомлення про подію надійшло близько 17:30. На місці події, на узбережжі річки Виспа, неподалік Романова, поліцейські з’ясували, що компанія дітей бавилась, стрибаючи у воду з висоти. В якийсь із моментів вони помітили відсутність одного з них і кинулись у водойму на пошуки.
Коли хлопчака дістали з води, ознак життя він не подавав і врятувати його не вдалося.
Призначено судово-медичну експертизу щодо причин смерті дитини, та триває перевірка інших обставин.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ВОДІЯ-ВИНУВАТЦЯ ДТП
До чергової частини Баранівського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що на узбіччі між селами Зеремлею та Суємцями у кюветі знаходиться перевернутий автомобіль, а поруч на узбіччі на землі сидять двоє нетверезих чоловіків.
Для перевірки цих відомостей на вказане місце виїхали працівники чергового наряду сектору реагування патрульної поліції.
— По прибуттю ми дійсно побачили механічно пошкоджений автомобіль «ВАЗ-21013» у кущах і двох чоловіків, як з’ясувалось, місцевих жителів. Обидва перебували у стані сильного алкогольного сп’яніння. З їх слів вдалося лише з’ясувати, що до ДТП вони перебували у салоні «трійки» в якості пасажирів, — розповів начальник СРПП №3 Баранівського ВП ГУНП Олег Хіміч.
\"ХронікаВодночас один із чоловіків назвав ім’я ймовірного керманича. Врешті, опитавши місцевих селян і провівши інші необхідні заходи, поліцейські встановили особу горе-керманича, розшукали його і з’ясували обставини події.
Виявилось, що того дня двоє жителів Баранівського району вирушили на Звягельщину купувати «ВАЗівку» в одного із селян. Оскільки старший за віком чоловік уже перебував у нетверезому стані, за кермо сів його 23-річний пасинок. Обидва приїхали на став у своєму районі та у веселій компанії з іншими знайомцями гучно відзначали «покупку». Коли спиртне закінчилось, у салоні новопридбаної «ВАЗівки» опинились новий власник автівки і його товариш, а за кермом — знову пасинок.
У якийсь момент водій не впорався з керуванням, і машина з’їхала в кювет, де й перекинулась. Ніхто з людей не постраждав. Водночас керманич, залишивши пасажирів на узбіччі, пішов шукати техніку, щоб витягнути пошкоджений автомобіль із кущів, і зник. Розшукали його поліцейські за місцем проживання.
Як з’ясувалось, жодних водійських документів молодик не має й ніколи не отримував, а за кермо сів, бо його вітчим був не спроможний керувати транспортним засобом.
Відтак правоохоронці склали відносно керманича адміністративні матеріали за ст. 124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) та ст.126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом) КУпАП. Тож, легковажність обернеться для чоловіка ще й штрафними санкціями.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НОВОГРАДСЬКІ ПОЖЕЖНИКИ ПОНАД КІЛОМЕТР БІГЛИ НА МІСЦЕ ПОЖЕЖІ…
\"ХронікаУ ніч на 22 червня в с.Жеребилівка Новоград-Волинського району, під час грози, блискавка влучила в причілок будинку одного з місцевих мешканців. Внаслідок чого сталося займання даху житлового будинку. Сусіди помітили пожежу та повідомили в рятувальну службу, а самі разом із мешканцями будинку розпочали гасити пожежу.
Як повідомили сайту 04141.com.ua мешканці с.Жеребилівка, рятувальники, їдучи на виклик, зупинилися в кілометрі від місця пожежі перед розваленим мостом, який пошкодила повінь при сильних зливах із буревієм у травні. Тому пожежний автомобіль на місце виклику так і не прибув.
Прес-служба 10-ї державної пожежно-рятувальної частини (м.Новоград-Волинський) прокоментувала сайту ситуацію:
— Насправді 22 червня надійшло повідомлення про пожежу в с.Жеребилівка. Бійці ДСНС вирушили на місце пожежі, але, під’їжджаючи до місця виклику, не змогли переїхати міст через річку Титиж, оскільки пожежний автомобіль «МАЗ» важить 24 тонни, і грунт на мості під ним провалювався. Рятувальники були змушені долати відстань понад один кілометр пішки, взявши з собою тільки підручні засоби гасіння пожежі. Прибувши на місце пожежі, взяли участь у її ліквідації.
За наявною інформацією в редакції сайту, про проблему на місцевому рівні влада знає, Піщівська ОТГ навіть була готова виділити кошти на відновлення мосту, але не є його балансоутримувачем, і, згідно з чинним законодавством, не має права цього робити. Вказаний міст належить місцевому управлінню зрошувальних систем. Поки владні органи розбиратимуться, яким чином ремонтувати міст, під загрозою — життя людей. Описаний вище випадок яскравий тому приклад.
04141.com.ua

ПРОКУРАТУРА ВИМАГАЄ ПОВЕРНУТИ АГРАРНОМУ ТЕХНІКУМУ З НЕЗАКОННОЇ ОРЕНДИ 68 ГА ЗЕМЛІ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ ВАРТІСТЮ 12,2 МЛН. ГРН.
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою в інтересах держави заявлено позов про визнання недійсним договору виробництва сільгосппродукції, укладеного між Новочорторийським державним аграрним технікумом і суб’єктом господарювання та повернення неправомірно ним зайнятих земельних ділянок загальною площею 68 га, що в Баранівському районі.
Установлено, що у січні 2019 року між Новочорторийським державним аграрним технікумом та фізичною особою-підприємцем укладено договір, відповідно до якого підприємець має займатися виробництвом сільськогосподарської продукції на земельних ділянках державної форми власності площею 68 га вартістю 12,2 млн. грн., які перебувають у постійному користуванні технікуму, розташованих за межами с. Рогачів Баранівського району.
Однак юридичний аналіз істотних умов зазначеного договору показав, що сторони, шляхом укладання договору про виробництво сільгосппродукції, насправді приховали інший правочин, а саме: договір оренди землі, що є порушенням вимог Цивільного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».
Крім того, укладаючи спірний договір, навчальний заклад вийшов за межі своїх повноважень, адже функції управління майном закладу належать Міністерству освіти і науки України, а право розпорядження земельною ділянкою, яка закріплена за технікумом, належить винятково Головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області.
З метою захисту інтересів держави в особі Міністерства освіти і науки України, ГУ Держгеокадастру в області та Новочорторийського державного аграрного технікуму, місцевою прокуратурою заявлено позов, який наразі Господарським судом Житомирської області прийнятий до провадження.
Прес-служба прокуратури Житомирської області