Суд призупинив роботу Понінківської фабрики за перевищення допустимого скиду забруднювальних речовин

Державна екологічна інспекція звернулася до адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» про застосування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) у вигляді призупинення виробництва в частині невиконання умов дозволів на спеціальне водокористування №1376 та щодо скиду зворотних вод із перевищенням гранично допустимого скиду забруднювальних речовин у водний об’єкт — р.Хомору №105/ХМ/49д-17.
Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 07.05.2019 р. цю справу на підставі пункту 2 частини першої статті 29 Кодексу адміністративного судочинства України передано на розгляд Волинському окружному адміністративному суду.
Вказувалося на те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» продовжує масштабно забруднювати води річки Хомори, чим спричинює екологічну катастрофу на території Хмельницької та Житомирської областей. Що, у свою чергу, викликає суспільний резонансний інтерес зі сторони місцевого населення.
Підприємству неодноразово виносилися приписи територіальними органами Державної екологічної інспекції України про усунення порушень, однак останнім виконання приписів ігнорувалося та не виконувалося.
Господарська діяльність ведеться підприємством із грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства та ставить під загрозу життя і здоров’я населення Житомирської області, що потребує негайного реагування з боку органів державної влади з метою недопущення фатальних наслідків.
Протягом 2018-2019 років Державними екологічними інспекціями в Хмельницькій та Житомирській областях постійно фіксувалися порушення правил експлуатації очисних споруд Товариства з обмеженою відповідальністю «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» та негативний вплив зворотних вод, що скидаються, на якісний стан річки Хомори.
Із урахуванням наведеного просили клопотання задовольнити.
Як повідомила активіст Анна Собецька в соцмережі Фейсбук: «Луцький окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь жителів Житомирщини». Анна, мабуть, мала на увазі Волинський окружний адміністративний суд, який знаходиться в місті Луцьку. Рішення суду в Єдиному реєстрі судових рішень за вказаною справою на цей момент не опубліковано.
Але можна припустити, що малося на увазі рішення у вигляді призупинення виробництва в частині невиконання умов дозволів на спеціальне водокористування №1376 та щодо скиду зворотних вод із перевищенням гранично допустимого скиду забруднюваних речовин у водний об’єкт — р.Хомору №105/ХМ/49д-17.
Цю інформацію підтвердило і Міністерство екології та природних ресурсів України.
«Суд зупинив виробництво ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна», яке роками забруднює своїми скидами місцеві річки. Таке рішення сьогодні було ухвалено Волинським окружним адміністративним судом, який задовольнив позов Державної екологічної інспекції України в Хмельницькій області», — йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, у квітні цього року після масового мору риби на річках Случі та Хоморі держава вкотре подала до суду на «Понінківську картонно-паперову фабрику — Україна» через систематичне забруднення місцевих водойм. Екологи неодноразово відбирали проби в річках Хоморі та Случі та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою.
За матеріалами 04141.com.ua