Хроніка 31/2019

ПОЛІЦІЯ ЗВЕРТАЄ УВАГУ ВЛАСНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ: СТЕРЕЖІТЬСЯ АВТОЗЛОДІЇВ!
25 липня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення від 70-річного місцевого жителя про викрадення його автомобіля. Пенсіонер розповів, що автівка, залишена увечері поблизу будинку, зникла упродовж години.
За словами заявника, його ВАЗ-21061 знаходився поблизу будинку на одній з центральних вулиць міста.
Нині поліцейські встановлюють усі обставини події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Законодавством за таке правопорушення визначено покарання від штрафу до 5 років ув’язнення.
Водночас правоохоронці закликають власників подбати про безпеку своїх транспортних засобів:

  • не залишайте автомобіль відчиненим, навіть якщо відходите від нього на декілька хвилин;

  • перед тим, як залишити транспортний засіб, переконайтеся, що ви дістали ключі із замка запалення. Окрім того, вийшовши з автомобіля, перевірте, чи усі дверцята та вікна зачинені;

  • за можливості обладнайте свою автівку сигналізаційною системою та іншими сучасними технічними засобами;

  • подбайте про надійне місцезнаходження вашого транспортного засобу, особливо у темну пору доби.


Пам’ятайте, що безпека вашого майна — насамперед у ваших руках.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

«КРУТІ НОМЕРИ»: ЗА ЯКІ КОМБІНАЦІЇ ЦИФР ТЕПЕР ПЛАТИТИМУТЬ ДОРОЖЧЕ?
Кабінет Міністрів України 24 липня прийняв зміни до постанови від 4 червня 2007 року №795, які дозволяють розширити перелік платних номерних знаків, що мають підвищений попит серед автовласників.
До переліку платних номерних знаків додали комбінації із чотирьох цифр, три з яких однакові та розташовані поспіль, або що починаються з двох нулів, а наступні дві цифри — неоднакові.
Перелік платних комбінацій та їх вартість:

  1. З чотирьох однакових цифр — 30 тис. грн;

  2. Послідовні комбінації від 0001 до 0009 — 30 тис. грн;

  3. З чотирьох цифр, де три однакові (0777) — 10 тис. грн;

  4. З двох послідовних пар однакових цифр (напр. 1122) —10 тис. грн;

  5. З послідовних цифр 0123 або 1234 — 10 тис. грн;

  6. З чотирьох цифр, що починаються з двох нулів, а наступні — неоднакові, — 8 тис. грн;

  7. З чотирьох цифр, що містять три однакові, які розташовані не поспіль (наприклад 7077) — 4 тис. грн;

  8. З чотирьох цифр, з яких однакові — перша і третя, а також — друга і четверта, або перша й остання та друга і третя (напр. 1221 або 1212) — 4 тис. грн.


Досі можливість автовласників офіційно підібрати номерний знак із бажаною комбінацією була обмеженою. Зокрема, на рівні нормативно-правових актів передбачена додаткова плата лише за 18 номерних знаків, які мають комбінацію з чотирьох однакових цифр (1111, 2222, 3333, 4444, 5555, 6666, 7777, 8888, 9999) і від 0001 до 0009. Решта номерних знаків видається за звичайною вартістю у простій послідовності.
04141.com.ua

ДВІ АВАРІЇ ЗА УЧАСТІ ДВОКОЛІСНИКІВ
Дорожньо-транспортні пригоди зареєстровано 28 липня у Житомирському та Попільнянському районах області. Поліція вкотре закликає водіїв двоколісних транспортних засобів бути вкрай уважними та подбати про власну безпеку на дорозі.
Близько 12 години у с.Троянові Житомирського району зіштовхнулися два мотоцикли. Попередньо, 20-річний місцевий житель, керуючи двоколісником «Loncin», виконуючи маневр розвороту, допустив зіткнення з мотоциклом «Delta» під керуванням 62-річного односельчанина.
У результаті ДТП травми отримав старший із водіїв, його було доставлено до реанімаційного відділення Житомирської обласної лікарні. Також на лікуванні у травматологічному відділенні Житомирської райлікарні перебуває пасажир мотоцикла «Loncin», 31-річний місцевий житель.
Близько 13 години цього ж дня у с.Парипсах Попільнянського району під колеса автомобіля потрапив велосипедист. Попередньо, водій автомобіля «Mitsubishi Grandis», 39-річний житель Черняхівського району, рухаючись вулицею села, вчинив наїзд на велосипедиста, 24-річного місцевого жителя, який раптово почав переїздити дорогу.
У результаті зіткнення велосипедист отримав тілесні ушкодження та був доставлений до райлікарні.
Шановні водії двоколісників! Поліція закликає вас неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху. Не виконуйте ризиковані маневри на дорозі та сигналізуйте про свої наміри змінити напрям руху знаками, зрозумілими іншим водіям, переконавшись, що це буде безпечно.
Дбайте про справність вашого транспортного засобу. Вирушаючи у дорогу, одягайте захисні шоломи та зробіть себе помітними у транспортному потоці за допомогою спеціальних світлоповертаючих елементів або світлого одягу. Не забувайте про елементарні заходи, що можуть врятувати ваше життя та здоров’я!
У ЛОБОВОМУ ЗІТКНЕННІ АВТОМОБІЛІВ ТРАВМИ ОТРИМАЛИ ТРОЄ ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася на Олевщині 28 липня близько 2 години на автодорозі Київ-Ковель. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Mercedes-Benz Sprinter», 40-річний житель Рівненщини, виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення з автомобілем «Lexus» під керуванням 36-річного киянина.
У результаті ДТП травми отримали обидва водії та пасажир мікроавтобуса, 19-річний житель Рівненської області. Усіх було ушпиталено до Олевської райлікарні.
Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України, триває встановлення усіх причин та обставин події.
Поліція звертається до водіїв: під час кермування суворо дотримуйтесь Правил дорожнього руху та заходів безпеки, обирайте таку швидкість руху, щоб мати змогу постійно контролювати свій транспортний засіб і вчасно реагувати на зміну дорожньої ситуації.
Будьте уважними й обережними під час руху, особливо у нічний час або упродовж тривалого перебування за кермом. Пам’ятайте, що втома — не найкращий супутник для водія у дорозі. Відчувши потяг до сну, погіршення самопочуття, зупиніться у безпечному місці, зверніться по допомогу і дозвольте собі короткий відпочинок. Такі заходи допоможуть уберегти життя і здоров’я вам, пасажирам та іншим учасникам дорожнього руху.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

3 СЕРПНЯ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ СЕЗОН ПОЛЮВАННЯ НА ПЕРНАТУ ДИЧИНУ
У перший вихідний серпня на Новоград-Волинщині, з 16-ї години 3 серпня по 3 листопада 2019 року включно, як і на всій території Житомирської області, розпочнеться довгоочікуваний сезон полювання на пернату дичину, а саме:

  • на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої);

  • лиску, норця великого, куликів, сіру гуску (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, бранця великого);

  • на голубів (крім голубів — синяка), перепілку.


Днями полювання є субота, неділя, середа, а на дичину, вирощену на фермах та випущену в угіддя під постріл, днем полювання є четвер.
Відповідно до ст.14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати за наявності таких документів:

  • посвідчення мисливця;

  • щорічної контрольної картки обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита;

  • дозволу на добування мисливських тварин (ліценція, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл);

  • відповідного дозвілу на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

  • паспорта на собак мисливських порід.


Усі вищеперераховані документи мисливець зобов’язаний мати під час полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль.
Нагадуємо, що відповідно до ст.20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, заборонено полювати немисливською (у тому числі військовою) вогнепальною, пневматичною та іншою стрілецькою зброєю, а також з нарізних вкладок, напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони. Саме це є найбільш характерними порушеннями під час полювання на пернату дичину.
Для збільшення пропускної спроможності мисливських угідь обласною організації УТМР прийняті такі норми відстрілу пернатої дичини мисливцем за день полювання:

  • качки — 3 шт.; ниркові — 1 шт.; гуси — 1 шт.; лиски — 3 шт.;

  • перепілки — 10 шт.; кулики — 5 шт.; голуби — 5 шт.


За незаконне добування або знищення птахів нараховуватимуться такі збитки:

  • гуси, куріпка сіра — 2 тис. грн;

  • голуби, качки, кулики, лиски, перепілка — 1 тис. грн.


Збільшено такси у 5 разів за кожне знищене чи пошкоджене штучне гніздо птахів.
Крім відшкодування збитків за браконьєрство, передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил полювання у вигляді штрафу: на громадян — від 102 грн до 1020 грн, на посадових осіб — від 510 грн до 1530 грн.
04141.com.ua