Активісти працюють над новим проектом парку

Активісти працюють над новим проектом парку

«Фундація Широкопояс», а саме — подружжя Ольги та Олександра Широкопоясів, відома цікавими проектами: «Lesia Grand Fest», «Голос міста», «Напівмарафон», «Ретро-вечірка», об’єдналися з місцевими активістами. Нова мета — зробити Парк культури і відпочинку культурною візитівкою міста.
Нагадаємо, раніше влада презентувала проект реконструкції парку, вартістю 120 тис. гривень, який викликав суперечливу реакцію громади. За попередньою оцінкою, капітальний ремонт парку за проектом влади коштуватиме 20,5 мільйона гривень і триватиме чотири черги будівництва. Де взяти такі кошти — ніхто не знає.
Активісти заявили, що чекати більше не можна, як і допустити перетворення парку «із зони відпочинку в зону заробітку».
27 липня організували першу робочу зустріч, до обговорення закликали представників влади, бізнесу, громадських організацій, пересічних містян та журналістів.
— У міської влади немає нормального проекту, — вважає Олександр. — Той, що спроектували, не був належним чином представлений громаді. Влада порушила право містян на участь в обговоренні та реалізації проектів благоустрою. Ось чому виникла ідея розробити новий проект, щоб у ньому взяли участь люди.
Лише за три дні на електронну форму, куди можна надсилати до 17 серпня, надійшло 150 пропозицій: «Це означає, що люди підтримують нашу ідею. Ми розпочали робочі зустрічі, згодом усі пропозиції будуть передані на опрацювання архітектору і дизайнеру з Житомира, яка погодилася працювати для нас безкоштовно. 1 вересня публічно представимо спільний проект. Уже сьогодні є люди, які готові вкласти власні кошти в парк на благо громади, якщо пропозиції будуть раціональними», — запевнили організатори.
Доріжки, на яких можна зламати ноги, фонтан, туалет, лавки, атракціони, качелі — усе це в серці міста давно викликає справедливі нарікання. Активісти обурені бездіяльністю влади.
Немає сцени для виступів, на які часто запрошують дитячі колективи. Батьки шиють за свій кошт дорогі сценічні костюми, які після танців на кривій плитці рвуться, — поділилася наріканнями батьків Олександра Колесник. — Відсутність сцени загрожує нашим дітям — діти під час виступів на плитці травмують руки й ноги. Відсутність у парку знаків, які забороняють проїзд автівок у зону відпочинку, — також проблема. Поліція не може скласти протоколи про порушення, бо немає знаків, а наші прохання про це до влади вже декілька років без реакції.
Наступна зустріч відбудеться в суботу — 3 серпня, в офісі на вул. Івана Франка, 15 (приміщення «Теплокомуненерго», 2-й поверх). Домовилися представити варіанти розміщення зон для відпочинку, розваг, спорту (зокрема, для скейтерів). Серед ідей — встановити ліхтарі, які заряджатимуться вдень від світла, а вночі не вимикатимуться. Контактний телефон для пропозицій: (068) 8614261.
Юлія КЛИМЧУК