Сепаратизм у Новограді: вандали нищать пам’ятники патріотам України

Сепаратизм у Новограді: вандали нищать пам’ятники патріотам України

\"СепаратизмНе встигло місто оговтатися від того, що напередодні «Лесиних джерел» був спаплюжений пам’ятний знак на честь земляка, народного артиста України, режисера концертних програм і фестивалів, театралізованих вистав Бориса Шарварка, як новина про новий випадок вандалізму приголомшила громаду.
Уранці 1 серпня на кладовищі по вулиці Чехова виявлено 18 розтрощених пам’ятників землякам. Зокрема, чотирьом героїчним АТОвцям (Василю Карпенку, Юрію Глухову, Дмитру Герасимчуку, Миколі Лісовському, Антону Мільку) та заслуженому працівнику культури України Івану Мамайчуку.

Усі випадки мають спільний мотив — вандали свідомо нищать пам’ять про людей, імена яких пов’язані з українським патріотизмом: захисники гинуть у війні за державну цілісність, названі творчі особистості — здійснили вагомий внесок у культуру міста, держави.
На місці злочину — повалені та розбиті гранітні плити. Як повідомив начальник управління ЖКГЕ та КВ міської ради Олександр Богданчук, наслідки вандалізму рано-вранці виявив завідуючий відділенням похоронного обслуговування комунального підприємства «Новоград-Волинськжитлосервіс» Павло Рутанський. У зв’язку з цим директор «Новоград-Волинськжитлосервісу» Сергій Моісєєв звернувся до правоохоронців. З аналогічними заявами до слідчих звернулися й рідні земляків.
— Пам’ятник моєму сину розбитий ущент, — плаче мама Любов Глухова. Ім’ям її сина Юрія названо одну з вулиць міста. — Немає слів, аби висловити свої емоції. Це дуже тяжко. Ми повідомили ТСН, чекаємо на журналістів.
\"СепаратизмЩойно новина з’явилася в мережі, як новоградці стали з’їжджатися на центральне кладовище, аби побачити на власні очі ганебні дії зловмисної руки, що піднялася на найдорожче — спільну пам’ять. Обуренню містян з приводу цього нелюдського вчинку немає меж.
— Ці дні для Новограда особливо трагічні — виповнюється 5 років бою у Степанівці. У суботу, 10 серпня, ми проведемо чергове вручення «Ікон пам’яті». У списку є Василь Карпенко, на могилі якого, у числі інших героїв, вчинено акт вандалізму», — повідомила волонтер Ірина Мінєєва.
— У голові не вкладається, кому це потрібно? — пані Ольга, дружина Василя Карпенка, не приховує розпачу. — Наші чоловіки пішли захищати людей, аби вони жили спокійно, а люди не можуть жити спокійно, коли таке відбувається. Нищать пам’ять про захисників, це наруга над усіма нами. Тих, хто це зробив, не саджати потрібно, а дати в руки автомат — і на війну!
Вартість понівечених пам’ятників, у середньому, 20-25 тисяч. Хто компенсуватиме матеріальну шкоду — наразі невідомо, але всі сподіваються на підтримку влади та громади, щоб постраждалі не залишилися з проблемою наодинці.
\"СепаратизмВирішили наразі залишити розтрощені стели, як є, щоби люди могли оцінити наслідки, а разом із ними катастрофу у душах суспільства.
Правоохоронці за цим фактом порушили кримінальну справу. Вона має стати справою честі, від розкриття якої залежить надто багато, не лише для постраждалих сімей.
Комунальники повідомили, що напередодні у хаотичному порядку на кладовищі по вул.Луговій також були пошкоджені чотири пам’ятники.
Післямова: у гурту «Антитіла» є пісня «У книжках» — про малюка, який цілував посмішку тата на портреті в Книзі пам’яті загиблих в АТО. За сюжетом кліпу, хлопчик знаходить тата на полі бою і тягне його, пораненого, додому, але… Це лише сон, від якого малюк прокидається в сльозах у маминих обіймах. «І нарешті тато повернувся у назвах вулиць, а він чекав удома»… І от у нашому місті є ті, хто безкарно топчеться по цих снах — єдиному, що лишилося у людей, які втратили близьких.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі