Хроніка 32/2019

Хроніка 32/2019

ПОЛІЦІЯ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО ВСТАНОВЛЮЄ ОСОБУ ПРАВОПОРУШНИКА
З 31 липня на 1 серпня, близько 23-ї години, на перехресті вулиць Шевченка-Пушкіна невідомий чоловік поводив себе неадекватно та заважав руху автотранспорту. Крім того, він може бути причетним до пошкодження пам’ятників на місцевому кладовищі. Поліцейські просять громадян допомогти встановити особу чоловіка. У його діях вбачаються ознаки адміністративного правопорушення.
Шановні громадяни, якщо ви були свідками чи очевидцями описаного інциденту, проїздили повз та маєте записи з автомобільного відеореєстратора або володієте інформацією щодо особи, просимо звернутися до Новоград-Волинського відділу поліції за телефонами (04141) 5-22-25 або 067-220-22-27.
14-РІЧНИЙ ВЕЛОСИПЕДИСТ ЗАГИНУВ У ДТП
Фатальна ДТП сталася 3 серпня, близько 18-ї години, у Денишах Житомирського району. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Попередньо, велосипедист, 14-річний місцевий житель, рухаючись по ґгрунтовій дорозі до перехрестя, не впорався з керуванням та, виїхавши на проїжджу частину вулиці, здійснив зіткнення з автомобілем «Fiat Scudo», за кермом якого перебував 58-річний житомирянин.
На жаль, отримані травми виявилися несумісними з життям — підліток загинув на місці події.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України, триває встановлення всіх обставин події.
ЗАТРИМАНО ЧОЛОВІКА ЗА ПІДОЗРОЮ У ВБИВСТВІ СИНА
4 серпня до поліції надійшло повідомлення про смертельне травмування жителя Овруцького району. На місці події поліцейські встановили, що фатальні ножові поранення 41-річному чоловікові завдав його батько. Нині він затриманий та дає свідчення у відділенні.
У селі Гладковичах, куди виїхала слідчо-оперативна група Овруцького відділення, з’ясувалося, що події розгортались в одному з будинків, де проживали подружжя пенсіонерів та їх 41-річний син.
О 15.30 в одній із кімнат оселі 64-річна господиня виявила сина з ножовими пораненнями. Жінка звернулася за допомогою до місцевого фельдшера, однак допомогти потерпілому вже було неможливо.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.115 (Умисне вбивство) КК України.
Попередньо встановлено, що вранці чоловіки розпивали разом спиртне. Згодом, коли син відпочивав на дивані, батько наніс йому ножове поранення в грудну клітину.
За словами свідків, 67-річний чоловік неодноразово лікувався від ускладнень на фоні алкогольної залежності. Нині його затримано в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою особою) КПК України. За скоєне чоловікові може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.
ВИКРИЛИ ЧЕРГОВУ ГРУПУ НАРКОТОРГОВЦІВ
2 серпня працівники Управління протидії наркозлочинності та слідчі обласного главку поліції за участі бійців КОРДу затримали чотирьох осіб, обгрунтовано підозрюваних у розповсюдженні наркотиків на території області. Двоє чоловіків та двоє жінок є членами стійкого злочинного угрупування, яке, за інформацією поліції, близько року займалося продажем метадону, опію та макової соломи.
Затримання наркозбувачів стало результатом спецоперації правоохоронців з викриття їх незаконної діяльності. Усі заходи проводились під процесуальним керівництвом прокуратури області.
За наявною інформацією, викрита група займалася розповсюдженням наркотиків не лише в Житомирі, але й у кількох районах області.
Двоє фігурантів були затримані в обласному центрі відразу після продажу близько 200 стаканів макової соломи. Згодом поліцейські затримали ще двох їх спільників. Також викриті дрібні дилери розгалуженої мережі продажу наркотичних засобів.
Цього ж дня проведено низку санкціонованих обшуків, у тому числі за місцями проживання причетних осіб. У результаті вилучено докази протиправної діяльності — наркотичні засоби на загальну суму близько 30 тисяч гривень, майже 100 тисяч гривень готівкових коштів, 2 автомобілі іноземного виробництва, близько 10 мобільних телефонів та банківські картки.
Четверо осіб затримані в рамках ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого за ч.2 ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна.
НА ОХОРОНУ ПОРЯДКУ ВИЙШЛИ НАЦГВАРДІЙЦІ
З серпня разом із поліцейськими нарядами в обласному центрі порядок та безпеку громадян вартуватимуть і патрулі Нацгвардії. Таке рішення прийнято керівництвом МВС щодо всієї держави, і основна його мета — попередження правопорушень.
Спільний інструктаж та стройовий огляд військовослужбовців і поліцейських напередодні провели начальник ГУНП в області В’ячеслав Печененко та командир військової частини 3047 Олексій Мельник, які визначили обсяги та завдання для патрулів, а також механізми взаємодії із поліцією. Окрім нацгвардійців, до військової частини прибули патрульні, спецпризначенці роти поліції особливого призначення ГУНП, поліцейської охорони та Житомирського відділу поліції, які заступають на охорону правопорядку в обласному центрі.
Загалом до охорони публічного порядку та безпеки планується щодобово залучати 49 нацгвардійців у складі 13 піших нарядів та 2 автопатрулів, які працюватимуть у місцях масового відпочинку громадян, поблизу торговельних та розважальних закладів, а також, у залежності від ситуації, у районах з найбільшою кількістю зареєстрованих вуличних злочинів.
Службу вони нестимуть п’ять днів на тиждень по шість годин. При ускладненні оперативної обстановки, за якою в онлайн-режимі стежитимуть за допомогою планшетів, підключених до Інформаційного порталу НПУ, час чергування може змінюватися.
— Наші військовослужбовці пройшли відповідні навчання для самостійного несення служби, а також познайомили із роботою Інформаційної системи НПУ в онлайн-режимі, — прокоментував Олексій Мельник.
Відтак нацгвардійці можуть зупиняти транспортні засоби, перевіряти документи, опитувати осіб, здійснювати поверхневу перевірку і огляд. Окрім цього, мають право вимагати від громадян залишити місце або обмежити їм доступ до певної території, обмежити пересування особи, транспортного засобу тощо.
CІМЕЙНИЙ КОНФЛІКТ ІЗ НАСИЛЛЯМ: ДРУЖИНА ОПИНИЛАСЯ В ЛІКАРНІ
4 серпня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про термінову госпіталізацію 27-річної жінки. Згодом було встановлено, що під час родинної суперечки чоловік наніс їй тілесні ушкодження. Нині потерпілу очікує тривалий процес лікування, а чоловікові загрожує до 8 років ув’язнення.
У жінки лікарі діагностували тяжкі ушкодження, у тому числі внутрішню кровотечу та травматичний розрив селезінки.
Встановлюючи обставини травмування, поліцейські з’ясували, що за місцем проживання подружжя, у с.Немильні, між ними виник конфлікт. Суперечка продовжилася на подвір’ї, і в запалі емоцій чоловік кілька разів ударив дружину.
Очевидцями подій стали сусіди, які й викликали для жінки швидку. Згодом їй провели оперативне втручання. Нині загрози її життю немає.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Проводяться необхідні слідчі дії та призначаються відповідні експертні дослідження.
Під час спілкування з поліцейськими 29-річний чоловік розповів, що раніше подібного не траплялося. У подружжя є 4-річна донька.
Відтак поліцейські застерігають: жодні конфлікти та суперечки не повинні завершуватись насиллям. У разі неможливості налагодити в родині розуміння, не слід доводити ситуацію до втрати контролю над емоціями.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ЛІСГОСПІ, ДЕ ВИЯВИЛИ АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ, ВІДСТРІЛЯЛИ 40 ДИКИХ КАБАНІВ
У рамках заходів із ліквідації спалаху африканської чуми в Олевському районі Житомирської області відстріляли диких кабанів. Про це 6 серпня повідомила пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
«В осередку захворювання спеціалістами були вжиті заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС. Так, від початку дії карантину по африканській чумі свиней у ДП «Білокоровицький лісгосп» проведений відстріл диких свиней та їх утилізація шляхом спалювання. Місця відстрілу та спалювання піддані дезінфекції. В’їзди до зони контролю обладнані шлагбаумами, встановлені попереджувальні та заборонювальні знаки», — йдеться в повідомленні.
У прес-службі Держпродспоживслужби «Житомир.info» уточнили, що всього в лісгоспі відстріляли 38 диких кабанів. Серед зазначеної кількості три тварини — у яких виявили АЧС, а 35 відстріляли з профілактичною метою.
Заходи з ліквідації випадку африканської чуми тривають, ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
ПОБИЛИСЯ ТРОЄ ЧОЛОВІКІВ, ОДИН ВИСТРЕЛИВ ІЗ ТРАВМАТА
На одній із вулиць Коростишева Житомирської області стався конфлікт між трьома місцевими жителями, що продовжився бійкою. У результаті один із них застосував пристрій для відстрілу гумових куль. Медична допомога надавалась усім трьом учасникам інциденту, один із них нині перебуває на стаціонарному лікуванні. Про це 5 серпня повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.
«Поблизу одного з магазинів райцентру між групою чоловіків виник раптовий словесний конфлікт, який майже відразу перейшов у бійку. Двоє учасників, 1983 та 1995 років народження, почали наносити удари 36-річному опоненту, а той у відповідь застосував пристрій для відстрілу гумових куль», — йдеться в повідомленні.
Детальні обставини події нині з’ясовуються в рамках розпочатого кримінального провадження. Попередня кваліфікація події — ч.4 ст.296 (Хуліганство) КК України.
Усі троє учасників отримали травми різного ступеня тяжкості та їм надавалася медична допомога.
Житомир.info

КРАВ МАЙНО І ПРОДАВАВ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ
25-річний житель Малина, безробітний, з метою погашення заборгованості за кредити та накопичення коштів для поїздки в іншу державу на заробітки, вирішив зайнятися крадіжками чужого майна та його продажем.
Протягом липня хлопець скоїв низку крадіжок, не гребуючи чужим майном. В «асортименті» були велосипеди, господарські інструменти і навіть косметичні засоби. Викрадені речі продавав через Інтернет, відправляючи через поштові відділення.
Як виявилося, саме Інтернет зробив крадія популярним: останній його злочин — викрадення двох велосипедів з приватного будинку було зафіксовано відеокамерою, запис якої господарка будинку виклала в соцмережу.
Коли зловмисник прийшов до відділення «Нової пошти», щоб зухвало переправити щойно вкрадені велосипеди, працівники впізнали «героя», а правоохоронці оперативно затримали на місці злочину. «Бізнесмену» загрожує покарання — позбавлення волі від трьох до шести років.
УБИВ ЖІНКУ ЧЕРЕЗ РЕВНОЩІ
Раніше судимий 30-річний житель Житомирського району, перебуваючи у компанії знайомих зі своєю співмешканкою, 29-річною жителькою Хорошівського району, неподалік Іршанська, де розпивали алкогольні напої, приревнував її до іншого чоловіка. Процес з’ясування стосунків за допомогою кулаків та ніг переріс у несамовите побиття, що для потерпілої закінчилося трагічно. Від травм, несумісних із життям, вона померла.
За скоєний злочин передбачено покарання — позбавлення волі строком від семи до п’ятнадцяти років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області