Як уникнути кишкових інфекцій?

Щороку в літній період частішають випадки харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій — групи інфекцій травного тракту. До кишкових інфекцій відносяться небезпечні захворювання: черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Усі ці захворювання виникають унаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води. Найчастіше збудники проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Кишкові інфекції поширені навіть у розвинених країнах. До речі, це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей.
Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність. Зростання захворюваності в цей період пов’язане з активізацією шляхів передачі інфекції та сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі.
Серйозну епідеміологічну небезпеку становлять особи, які, будучи хворими, продовжують займатися приготуванням їжі в закладах громадського харчування, продавати харчові продукти та працювати в дитячих закладах. Джерелом поширення інфекції також може бути м’ясо, яйця інфікованих тварин, птахів, які внаслідок порушення санітарних вимог потрапляють до споживачів.
Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд практично не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до тижня.
Найчастіше хворі пов’язують своє захворювання з вживанням продуктів харчування, які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, які пройшли недостатню термічну обробку.
Згідно з даними епідеміологічного анамнезу, більшість спалахів виникає внаслідок недотриманя санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях.
Поради для попередження захворювання:

  1. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте руки з милом, а також мийте руки після відвідування туалету.

  2. Не вживайте м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках.

  3. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі — використовуйте питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.

  4. Не допускайте споживання продуктів та напоїв з протермінованою датою виготовлення.

  5. Hе вживайте харчові продукти та напої при найменших сумнівах щодо їх якості.

  6. Не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

  7. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовуйте перекип’ячену воду. При харчуванні в лісі, на пляжі виключайте контакт продуктів з грунтом та піском.

  8. Зберігайте продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни.

  9. При купівлі будь-якого харчового продукту в торговельній мережі споживач має право вимагати в продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

  10. При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети, інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

  11. На відпочинку без організованого харчування виключайте приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати дві години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мийте, обдавайте окропом.


У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутися до лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням.
У місцях масового перебування людей, хворого зі шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших до прибуття лікаря.
В.КОРПАЧ, лікар-інфекціоніст поліклініки КДД