Проходження медогляду: які нові особливості треба знати батькам?

Якщо дитина вперше йде до школи, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра, з яким підписана декларація, і лікар, згідно з наказом МОЗ від 16.08.2010 року № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів», видає направлення на огляд вузькими спеціалістами. Туди входять: окуліст, хірург, ортопед і стоматолог, за потреби — інші спеціалісти.
Комісійний огляд є обов’язковим. З лабораторних досліджень необхідно здати лише загальний аналіз крові на гемоглобін, інші — за показаннями.
Після огляду дитини, вимірювання температури, проби Руф’є, лікар-педіатр або сімейний лікар заповнює довідку — форму № 086-1/о (офіційна назва — «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», де записується висновок про стан здоров’я дитини, вказується діагноз (зазвичай за згодою батьків), зазначається група для занять фізкультурою і рекомендації щодо подальшого спостереження. Ця форма завіряється печаткою лікаря та печаткою амбулаторії.
Окремо надається форма № 063/о про проведені профілактичні щеплення. Такі дві основні форми після комісійного огляду майбутнім першокласникам видає сімейний лікар або лікар-педіатр.
Для учнів старших класів, згідно з вищезазначеним наказом, існує чітко прописана схема проходження періодичних медичних оглядів. Обов’язковими медичні огляди вважаються для 5-го та 9-го класів.
Медогляди дітей решти класів проводяться не комісійно, а самостійно сімейним лікарем або лікарем-педіатром за тією ж формою № 086-1/о. При необхідності лікар дитину скеровує на консультацію до вузького спеціаліста. Для зручності, щоб не було черг, з березня по травень створюються графіки оглядів учнів для кожної школи.
Довідка не потрібна, якщо дитина вакцинована вчасно, згідно з Календарем профілактичних щеплень. Отже, з 7 до 14 років школярам не проводитимуть вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно дані у «Карті профілактичних щеплень» не оновлюються, тож довідка не потрібна.
Проте, зараз діти вакцинуються з порушенням Календаря, тож якщо у вказаний період проводяться пропущені щеплення, то довідка все ж буде потрібна.
Медсестри в навчальних закладах тепер не займаються питаннями вакцинації в школі, це входить до компетенції лікаря-педіатра або сімейного лікаря. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитися з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини. При необхідності вакцинації дитини, яка навчається в школі, лікар заповнює відповідну форму та залишає її собі. Тобто в школу надається копія форми № 063/о.
Медичний огляд містить у собі такі обов’язкові дослідження, як: антропометрія (вимірювання зросту і ваги), термометрія (визначення температури тіла), перевірка гостроти зору та слуху, постава, оцінка стану серцево-судинної системи, зокрема проба Руф’є, вимірювання рівня артеріального тиску, скринінгові обстеження (обстеження, які мають на меті визначення функціональних особливостей органів і систем).
Також враховується реакція Манту (4-14 років) і флюорографічне обстеження (від 15 років) з метою раннього виявлення хвороб органів дихання (проводиться раз на рік). Гінекологічний огляд дівчат з 15 років проводиться для раннього виявлення хвороб сечостатевої системи. Ці заходи необхідні для запобігання розвитку можливих патологій у школярів.
В.ХОЛЕВЧУК, заст. головного лікаря з охорони материнства та дитинства КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»