«Я прийшов — тебе нема»: чому Бюджет участі ігнорують?

Після того, як торік містяни обрали п’ять з-поміж двадцяти двох проектів Бюджету участі (БУ), на сьогодні реалізовано чотири. На кожен із них автори отримали по 100 тисяч гривень. Останній проект — дитячий майданчик на вул. Рокосовського, досі існує на паперах лише через бюрократичну тяганину з земельним питанням. Саме бюрократію містяни найчастіше називають гальмом процесу. На жаль, цікава ідея не завжди є гарантом успіху у співпраці з владою.
6 серпня ініціативна група зібралася на нараду, що мала сумний підтекст — цьогоріч Бюджет участі «безнадійно тліє», як висловилася ініціатор проекту Тетяна Дроздюк. Кінцевий термін подання — 31 серпня. Минуло три місяці, а проектів… один.
— Незважаючи на той факт, що торік ніхто не розумів, як працюватиме система «п’ять по сто», новоград-волинці з великим ентузіазмом подавали свої ідеї в рамках нової ініціативи, — сказала Тетяна Дроздюк. — Цьогоріч люди побачили реальність та прозорість цього крутого інструменту, але вони мовчать. Висновок: або вони зовсім розгубили ентузіазм, або БУ більше не потрібен місту. Щоб це з’ясувати, потрібно було запитати в носіїв ідей, тому я обдзвонила авторів тогорічних заявок, які не виграли. Усі без винятку згодні оновити свої кошториси і податися на участь знову.
Серед причин інертності, зокрема, ініціатори назвали погану інформованість громади. Мовляв, у бій за реалізацію нових ідей на користь громади мають вступити журналісти. До речі, ніхто з місцевих ЗМІ досі не відмовив активістам в інформаційній підтримці.
Ініціативна група залучила авторів до повторного обговорення і вислухала ідеї щодо того, як покращити процес. Небажання зв’язуватися з бюджетом і місцевою владою, як виявилося, також в числі причин небажання ініціювати нові проекти. Очевидно, що працювати над проблемою варто багатьом.
Співавторка проекту «Мультяшки» Анна Власюк, яка торік брала участь у реалізації разом із чоловіком, переконана, що ініціатива — надзвичайно корисна для міста. Попри всі труднощі, з якими доводиться стикатися на цьому шляху.
— Не здавайтеся, не опускайте руки, не скасовуйте Бюджет участі! Шановна громадо, уклінно прошу вас пробудитися від байдужості, інертності! Усе, що відбувається в місті, мало б приносити нам користь і сприяти безпечному комфортному життю, сьогодні волає і кричить про допомогу! Час активно включатися в процес вирівнювання ситуації і брати відповідальність на себе. Якщо не ми, то хто? — закликає містян Анна.
Проектні пропозиції приймаються у кабінеті №1 Будинку рад (вул.Шевченка, 16, І поверх, сектор організації прийому громадян відділу загальної роботи з питань контролю та прийому громадян міської ради).
Цьогоріч голосувати за проекти БУ можна буде в електронному форматі та в офіційних пунктах для голосування.
Проекти п’ятьох переможців, які отримають найбільшу підтримку, будуть реалізовані за кошти міського бюджету на суму 500 тис. грн.
Про вимоги до проектів читайте в попередньому №30 (1354) «Звягеля» від 26 липня 2019 року та на сайті міської ради.
«Якщо цього року проект провалиться, то я буду ініціатором його закриття в 2020 на наступній сесії», — напередодні у ФБ резюмувала Тетяна Дроздюк.
Юлія КЛИМЧУК